SVI PRIČAJU O NJIMA

Slavnom glumcu život se raspada: prevario je suprugu koju smatraju jednom od najljepših žena na svijetu

The Washington Post napisao je da je ovo briljatno djelo, u kojoj je glumac svoje nevjere, kao i glumačko iskustvo, pretvorio u fikciju

 Manfred Segerer/imago Stock&people/profimedia/Manfred Segerer/imago Stock&people/profimedia
Knjigu koju je napisao Ethan Hawke u Hrvatskoj je upravo objavio Media Bar, vani je bestseler. Tumači se da je briljantno svoje vlastito iskustvo, glumačko i privatno, pretvorio u knjigu

"Roman Bljesak tame (MB Books) Ethana Hawkea, jednog od najcjenjenijih holivudskih glumaca svoje generacije, briljantno je napisana priča o slavi, ljepoti, ljubavi i iskupljujućoj snazi umjetnosti", poručuju hrvatski izdavači knjige te otkrivaju o čemu je u romanu riječ:

"Njegov je junak mladi, slavni filmski glumac čiji se život raspada po šavovima. Kako se moglo dogoditi da prevari suprugu koja je i sama velika zvijezda i koju smatraju jednom od najljepših žena na svijetu? Raspad njihova braka sad je javna stvar koju može komentirati svatko, od novinara do slučajnih prolaznika na ulici. Sram i krivnju koje osjeća pokušat će izliječiti velikim životnim izazovom – glumom u kazalištu…".

Knjigu originalnog naziva "A Bright Ray of Darkness" u Hrvatskoj je upravo objavio izdavač Media Bar.

image

Bljesak tame

/Mb Books

Knjigu su hvalili i neki mediji.

"Ne boli me priznati da je Ethan Hawke, uspješan glumac, pisac, redatelj, producent, napisao odličan roman“, piše John Warner (Chicago Tribune).

Prema Patti Smith, to je "roman koji totalno obuzima".

"Ne štedeći se, Hawke je bravurozno dočarao svijet glumačke grandioznosti, nabrijana ega, krhkosti samopouzdanja i ispraznosti slave“ mišljenja je kritičar Financial Timesa, dok kritičar Metroa smatra da je „napisano s istinskim žarom i originalnošću“.

"Bljesak tame" nije njegova prva knjiga. Hawke, koji se, dakle, u pisanju okušao i ranije, podijelio je, piše NPR, savjet koji je dobio od jednog izdavača iz Berlina.

"Ti nisi slavni pisac, ti si slavna osoba koja piše", objasnio mu je izdavač te mu sugerirao da to prigrli.

"Savjetovao mi je da u svom sljedećem romanu ne bježim od toga, već da namjerno idem u tom smjeru...a onda mi je, naravno, trebalo 20 godina da to učinim", priznao je Hawke.

Priča koja prati mladića koji s predstavom "Henry IV" debitira na Broadwayju uslijed raspada vlastita braka s Hawkeovim životom uistinu ima dodirnih točaka. I on je, kao i njegov protagonist William, glumio u spomenutoj predstavi, a potom i prošao kroz razvod od glumice Ume Thurman, s kojom dijeli i kćer Mayju te sina Levona.

Glumac, koji pripovijeda priču jednoga glumca, podijelio je, piše NPR, i misli o slavi.

"...kada se sjetim Michaela Jacksona ili Elvisa ili bilokoga od tih ljudi koji su dosegli ekstremnu slavu, čini mi se da su u nekoj vrsti izolacijskog spremnika i da naprosto lude. A mi ih gledamo, na neki način volimo promatrati kako umiru. Kad svi zure u tebe, teško je ne početi zuriti u sebe. Počneš se doživljavati u trećem licu (...). Ali ipak, zabavno je rasprodati predstavu. Zabavno je dobiti ovacije. Zabavno je dirnuti ljude i doživjeti da ti kažu da ih je to dirnulo...", rekao je.

Ethan Hawke (1970.) je američki glumac, scenarist, redatelj i pisac. Četiri je puta nominiran za nagradu Oskar – dva puta kao glumac i dva puta kao scenarist. Proslavio se ulogama u filmovima Društvo mrtvih pjesnika (1989.), Gattaca (1997.), Dan obuke (2001.) te u trilogiji Prije: Prije svitanja (1995.), Prije sumraka (2004.) i Prije ponoći (2013.). Dosad je objavio četiri romana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 13:57