STIH U REGIJI

U Crnom mačku čitat će se hrvatski i inozemni pjesnici, a slijedi i koncert u čast Leonarda Cohena

Otvorenje Stiha u regiji, večeri poezije

 Lucija Ocko/Cropix
Kako je Byrne, uz to što je pjesnik i urednik, i aktivist, riječi je bilo i o Rohindžama, etničkoj skupini iz Mjanmara koja već dugo trpi teške zločine

U Zagrebu je jučer, u suradnji s Hrvatskim P.E.N.-om, počelo 13. izdanje HDP-ova međunarodnog pjesničkog festivala Stih u regiji, na kojem sudjeluje 40-ak pjesnika iz Hrvatske i inozemstva te desetak glazbenika. Program je počeo u 12 sati u Knjižnici Marije Jurić Zagorke razgovorom s britanskim pjesnikom Jamesom Byrneom koji je vodio Damir Šodan. Kako je Byrne, uz to što je pjesnik i urednik, i aktivist, riječi je bilo i o Rohindžama, etničkoj skupini iz Mjanmara koja već dugo trpi teške zločine te o njihovu pjesniku Mo Mehroozu koji je u izbjeglištvu. Byrne je govorio i o svom uredničkom radu, čitao pjesme, a napravljena je i ad hoc radionica prevođenja te su prisutni pjesnici preveli nekoliko stihova spomenutoga pjesnika Mehrooza na hrvatski, ukrajinski i makedonski.

U Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, u sklopu SUR-a, u 18 sati održano je predstavljanje nove zbirke pjesama Branislava Glumca "Kad bih ja imao maternicu" koja je nedavno izišla u Biblioteci Poezije HDP-a. O knjizi su govorili autor, kritičarke Darija Žilić i Irena Matijašević te urednik Ivan Herceg. Na promociji se, uz knjigu, mogao nabaviti i novi broj časopisa Poezija 1-2 2024. koji je upravo izišao.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Malo nakon razgovora o Glumčevoj knjizi, uslijedio je četvrti program prvoga dana SUR-a, susret s ukrajinskim pjesnikinjama Katerinom Mihaljicinom, Ijom Kivom, Lilijom Bomko i Irinom Starovojt koji su vodili Tomica Bajsić, Ivan Herceg i prevoditeljica Dariya Pavlešen. Govorilo se o ukrajinskom pjesništvu u ratu, nakon ruske agresije 2022., s posebnom posvetom pjesnikinji Viktoriji Amelini, tragično preminuloj nakon što je ranjena u ruskom napadu na Kramatorsk 2023. godine.

image
Lucija Ocko/Cropix
image
Lucija Ocko/Cropix

Završni dio programa u četvrtak bio je u caffe baru Crni mačak s početkom u 21 sat. Na SUR-ovoj pozornici najprije je svirao i pjevao poznati kantautor Denis Katanec, a zatim je uslijedilo tradicionalno čitanje stihova domaćih i stranih pjesnika. Nastupili su, među ostalima, Barbara Delać iz Crne Gore, Pavlina Atanasova iz Sj. Makedonije, Lilija Bomko iz Ukrajine, Marija Kisilak iz Slovenije, Lidija Bajuk, Zvjezdana Jembrih, Predrag Vrabec i Josipa Dragičević.

image
Lucija Ocko/Cropix

SUR-ov program nastavlja se danas u 18 sati u "Bogdanu Ogrizoviću" promocijom knjige Ivana Kapeca "Život u modrozelenoj aleji" (HDP, 2024.) i razgovorom s voditeljicom digitalne platforme Poetski tren Gordanom Kovačić. U 21 sat, ponovo u Crnom mačku u Mesničkoj ulici 12, najprije će pjesme čitati hrvatski i inozemni pjesnici, a oko 22.30 održat će se koncert u čast Leonarda Cohena. Njegove će songove izvoditi Damir Šodan (vokal, gitara) i Tomi Novak (kontrabas) te gosti glazbenici. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 20:24