Svi ljubitelji knjiga Georgea R. R. Martina oduševit će se novim naslovom koji je preveden na hrvatski. Riječ je o „Službenoj kuharici Zapadnih Zemalja” Cassandre Reeder i Joanne Bourne koja svakome tko kuha prema njezinim receptima jamči da će objedovati poput junaka Martinovih romana. Knjiga u prijevodu Mirjane Paić-Jurinić i Ane Briški Đurđevac dostupna je u webshopu i svim knjižarama Školske knjige.
Već na prvo listanje jasno je kako je riječ o zaista maštovitim receptima. Jednako su zastupljena slana jela, pića i slastice, a sve su to ukusni obroci koje su jeli junaci serijala „Pjesma Leda i Vatre” te romana „Vatra i krv” i „Uspon Zmaja” u izdanju Lumena. Sva ta zadivljujuća jela pamte gledatelji TV serijala Igra prijestolja i Zmajeva kuća, koji su poslužili kao nadahnuće za kuharicu.
Kuharica je bogato ilustrirana i u njoj se nalazi 60 recepta iz svih regija, odabranih iz plemićkih kuharica i obiteljske tradicije seoskih kuća, gostionica i plemena. Predstavljeno je zlatno doba Zapadnih Zemalja, napominje urednica Lumena Miroslava Vučić
- Ako vas sudbina nije predodredila za jahače zmajeva, utješna je vijest da zahvaljujući novoj Službenoj kuharici Zapadnih Zemalja u izdanju Lumena možete objedovati poput gospodara zmajeva – legendarnih Targaryena i drugih likova koje poznajemo iz popularnih televizijskih serijala Igra prijestolja i Zmajeva kuća. Maštoviti recepti nadahnut će vas da pripremite ukusne obroke i napitke kojima su se s užitkom gostili mnogobrojni nezaboravni junaci - ističe Miroslava Vučić.
Autorice u knjizi rekonstruiraju zlatno doba biranih jela Zapadnih Zemalja koje je trajalo od ustoličenja kralja Viserysa I. pa sve do izbora Brana I. Slomljenog. U knjizi je predstavljena sva raskoš plemićkih gozbi na kojima su jela poput pečenog vepra i pite od živoga goluba posluživana tako da zadive sve uzvanike. Uz najfinije delicije i slastice knjiga sadržava recepte za mnogobrojne ljekovite napitke i čajeve koji su mnogima na dvoru i izvan njega spasili život. Autorice nisu zaobišle ni jednostavnu seosku hranu, poput variva i gulaša, koja se nudila putnicima u krčmama.
- S pomoću recepata iz Službene kuharice Zapadnih Zemalja može se oživiti gozba dostojna kraljeva, kraljica, vitezova i čuvara iz Martinovih Sedam kraljevina. Uživajte u zapečenim i finim tartovima od limuna koje je obožavala Aryja Stark ili u drevnoj mješavini vina, meda i narančina soka koja je uspavljivala Tyriona Lannistera. Kušajte „Sjenu večeri” – čarobni napitak koji su kuhali vještci u Kući Neumirućih ili umirujuće makovo mlijeko meštara iz Citadele - dodaje Vučić i pojašnjava kako se okrutni svijet Zapadnih Zemalja zrcali u njihovu jelovniku, čak i u poslasticama poput Mjesečeve kreme – pudingu koji evocira priču o Mjesečevim vratima kroz koja su neprijatelji kuće Arryn bacani u smrt. Zastrašujuće priče stoje iza mnogih pita, primjerice iza Pite Štakorskog Kuhara, koji se naljutio na svojega kralja zbog neke sitne uvrede i ubio njegova sina te ga poslužio kralju u piti.
- Recepti za jela i pića u kuharici predstavljeni su prema regijama, s prepoznatljivim namirnicama i lokalnim specijalitetima. Odabrani su iz plemićkih kuharica i prikupljeni iz obiteljske tradicije seoskih kuća, gostionica i plemena. Ondje gdje je bilo potrebno autorice Cassandra Reeder i Joanne Bourne prilagodile su ih današnjim prehrambenim navikama i pomno osmislile tako da sačuvaju okus biranih jela Zapadnih Zemalja - napominje urednica Vučić, ponosna na to što je hrvatski prijevod knjige objavljen usporedno s prvim svjetskim izdanjem.
Recepti su u knjizi podijeljeni u sedam cjelina. Najluksuznije se jelo u regiji Krunskih Posjeda, na bogatim plemićkim stolovima Kraljeva Grudobrana. Isprobajte njihove limunske kolačiće – najdražu slasticu mlade Rhaenyre Targaryen, punjena „zmajska” jaja koja su pripremali za blagdane, aromatične poširane kruške i mesnu pitu Larysa Stronga – omiljeno jelo na dvoru.
Sjeverne Zemlje prepoznatljive su po rustikalnim hranjivim jelima od mesa i medovine, pitama i kruhu za plemstvo Oštrozimlja, krepkim varivima za Noćnu stražu i orijaškom mlijeku za koje se vjerovalo da potiče hrabrost slobodnjaka s onu stranu Zida. Tu je i Hobbov gulaš od divljači s lukom – jedna od najdražih sjevernjačkih delicija. Porječje i Arrynsku dolinu odlikuje jednostavna kulinarska tradicija zasnovana na sezonskim namirnicama od kojih su pripremali različite vrste kruha, gulaše, pite i tartove među kojima se ističe Strahovučji kruh vruće pite – zaslađeni zobeni kruh od kojega su se pripremali keksi različitih oblika.
Mornari sa zapadne obale Željeznog otočja pili su zaslađeni grog od kelpa, velike smeđe alge, začinjen rumom da im grije duh na moru i potpali želju za bitkom. Olujne zemlje i Ravan bili su osobito slavni po kolačima i vinu, pečenju i fermentiranju svakovrsnih slastica – lovačkih pogačica, slastica s oraščićima i medom, punjenim smokvama i opojnim pićima poput ojačanog vina. Pustinjski kraj Dorne imao je vlastitu, osebujnu kuhinju s mnogo citrusa, papra i papričica te ljutih začina. Dornijci su bili uvjereni da je njihova kuhinja najbolja na svijetu i nisu se dali uvjeriti u suprotno. Začinjena salata s narančom, namaz od kozjeg sira i limuna ili, pak, dornska pita od sira i paprika dokazuju da su imali pravo.
Kuhinja Istočnih Zemalja (Preko Uskog Mora) predstavljena je raznolikim namirnicama. Drogonova riba pržena na vatri jedna je od njihovih najvećih delicija. O napitcima, kao što jetyroški kruškovac i čaj od tamne ruže, naveliko se šuškalo da im je podrijetlo magično.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....