HRVATI POLUDJELI ZA KUGLANJEM

‘Više ne izlazimo u klubove, idemo na bowling jer tamo upoznajemo dobro društvo’

 Ranko Šuvar/CROPIX

Ma, kakva Iskrica! Bowling spaja ljude, u gotovo isti glas kažu nam cure, Karolina, Vlatka, Petra i Suzana, koje, otkad se otvorio SkyBowling u Arena centru , na kuglanje idu jednom tjedno. Njihova je kuglačka staza odmah do staze muškog društva otprilike istih godina. Naravno, dečki pomažu savjetom kako primiti kuglu, kako baciti, a kasnije uz piće krenu i neki drugi razgovori. Atmosfera u bowling centru je primamljiva: polumrak, DJ pušta muziku, “žirafe” s tri litre ohlađene pive, pizza i radno vrijeme vikendom do tri ujutro. Vikendom bowling centar posjeti više od 1000 Hrvata, a u Hrvatskoj trenutno postoji pet bowling centara sa 96 staza.

Dobar za zdravlje

- Prestali smo izlaziti u klubove i kafiće. Ovdje imamo apsolutno sve što nam treba za dobru zabavu! Još se i bavimo sportom - kaže Suzana Borić, viša medicinska sestra, koja u ovoj sportskoj, zabavnoj i društvenoj igri vidi i mnoge zdravstvene prednosti.

- Dobre su strane bowlinga za zdravlje poboljšanje koordinacije i ravnoteže te poticanje na razmišljanje. Idealan je način borbe protiv stresa jer jednostavno opušta - kaže 26-godišnjakinja iz Gline, na čiji je nagovor njezina prijateljica Vlatka Basioni, studentica fonetike, prvi put raspalila kuglu i u tom se potpuno pronašla.

Raširen i popularan

- Sjajna je stvar u bowlingu što ti ne trebaju ‘visinske pripreme’ da bi u tome bio dobar. Svima to ide od prve - kaže Vlatka, koja je bowlingom zarazila svoje prijateljice Karolinu Ferlingeš i Petru Milin, koje se nadovezuju na Vlatkine riječi i kažu kako za bavljenje ovom rekreacijom treba imati samo dobru volju.

- Bowling je u svijetu je jako raširen i popularan. Potječe iz Amerike, u kojoj je oko 12 milijuna registriranih igrača. Za razliku od klasičnog kuglanja, bowling se sastoji od deset čunjeva, malo većih i težih od klasičnih, te kugli, također većih i težih od klasičnih, koje na sebi imaju uglavnom i najviše tri rupe. Te se kugle bacaju najčešće s felšom, tj. lukom, radi boljih rezultata, za razliku od klasičnih, koje se najčešće bacaju ravno - objašnjava Miše Mrkonjić, dvostruki prvak Hrvatske u bowlingu, koji ovu rekreaciju preporučuje ponajprije djeci zato što će nakon bowlinga većinu sportova, ističe, lakše savladati. Osim toga, bowling je, tvrdi Miše, sport baš za sve.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:04