Avanturizam i adrenalin u Varaždinskoj županiji

Letenja paraglajderima iznad Trakošćana, alpinističko penjanje po stijenama Velike pećine, noćni rafting na Dravi…

Paragliding 

Ako ste spremni na avanturu, ne oklijevajte doći po dozu adrenalina u Varaždinsku županiju.

Uz prirodne ljepote, kulturnu baštinu i sjajnu enogastro scenu, Varaždinska županija nudi i pravu adrenalinsku zabavu. Adrenalinska avantura na Ravnoj gori, posljednjem ogranku Alpa jedan je od najpopularnijih terena za paraglajding uz vizuru dvorca Trakošćan. Ne želite li letjeti, na Ravnoj gori možete i planinariti ili se alpinistički penjati po stijenama Velike pećine.

U paraglajdingu se uz iskusne letače, u tandem letenju, gost može okušati i na Ivanščici. Visoku razinu adrenalina doživjeti ćete i u Adrenalinskom parku Vrućina.
Preferirate li, pak, vožnju na dva kotača, Varaždinska županija ima razvijenu cikloturističku mrežu, u kojemu god smjeru krenuli.
Avantura na Dravi nudi, pak, dnevni i noći rafting, dravsku sup avanturu dok će vas u Topiary parku u Sračincu, prvom takvom u Hrvatskoj, dočekati čak 400-tinjak zelenih skulptura.

image

Topiary park

Ako ste spremni na avanturu, ne oklijevajte doći po dozu adrenalina u Varaždinsku županiju.

Adrenalinska avantura na Ravnoj gori

Paragliding i alpinističko penjanje

Najsjevernija planina Hrvatskog zagorja je Ravna gora, visoka 686 metara. Nalazi se u gornjem porječju rijeke Bednje i smatra se posljednjim ogrankom Alpa. Ne samo da je omiljeno izletište mladih i starih, nego je i nezaobilazno odredište za sve rekreativce i profesionalce željne adrenalinske avanture.
Na Ravnoj gori nalazi se jedan od najpopularnijih terena za paragliding: prekrasni pejzaži i uređeno sletište u Cvetlinu čine ga najatraktivnijom lokacijom za slobodno jedrenje u Hrvatskoj. Ovdje se redovno održavaju državna i europska natjecanja u tom sportu.

image

Paragliding

Dva su starta za paraglidere: sjeverni start okrenut je prema Višnjici i njime upravlja Klub “Kolibri”, a južni start okrenut je prema Trakošćanu i njime upravlja Klub padobranskog letenja “Let” iz Ivanca.
Za sve one koji žele adrenalinski doživljaj iz zraka, Klub “Let” organizira i tandem letenje, odnosno letenje u dvoje. Iskusni paraglider upravlja paragliderom, a putnik se nalazi ispod pilota. Tandem paraglider je veće površine kako bi mogao ponijeti dvije osobe.

No, to je samo dio onoga što možete doživjeti na Ravnoj gori. Možete se odlučiti za planinarenje, ali i za alpinističko penjanje po stijenama Velike pećine. Atraktivne stijene redaju se jedna iza druge u šest redova i uzdižu na visinu od stotinjak metara.
A želite li stajati čvrsto na zemlji i samo uživati, tada je idealan izbor vidikovac na Ravnoj gori. S njega se pruža prekrasan pogled na dvorac Trakošćan prema kojem vas vode pješačke staze. Na putu do dvorca šarmirat će vas mala bednjanska dvorišta, pokoje raspelo i ranobarokna kapelica.

---------------

Klub padobranskog jedrenja “Let”

Lančić 29, 42240 Ivanec

mob. +385 (0)91 234 2340

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

---------------

Klub slobodnog letenja “Kolibri”

Cvetlin 148, 42254 Trakošćan

mob. +385 (0)98 170 3349

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.facebook.com/kslkolibri

---------------

Paragliding i na Ivančici

I Ivančica, najviša planina sjevera Hrvatske, popularno je i često birano odredište planinara i rekreativaca. Na samom vrhu, na visini od 1060 metara, uz planinarski dom, dva vidikovca sa zadivljujućim pogledom prema Ivancu, Varaždinu i Međimurju, uređeno je i uzletište za paragliding. Usmjereno je na sjeveroistok-istok i vjetrovi tih smjerova su pogodni za letenje. Sletišta se nalaze u selu Prigorec ili u Ivancu. Za adrenalinski doživljaj na Ivančici javiti se možete Klubu padobranskog jedrenja “Let” sa sjedištem u Ivancu.

Adrenalinski parkovi

Adrenalinski park Vručina

Za željne boravka u nedirnutoj prirodi uz adrenalinsku zabavu, pravo je odredište Adrenalinski park “Vručina”. Nalazi se u Vinogradima Ludbreškima kod Ludbrega, a vode ga supružnici Bojan i Aleksandra Vručina, koji čine sve da gostima bude što ugodnije.
U Adrenalinskom parku zaigrajte paintball Pro za odrasle i Shotgun za djecu 8+, vozite Berg go kart utrke, okušajte se u streličarstvu ili – bacanju sjekira. Tamo možete odigrati i zabavni ljudski stolni nogomet, križić-kružić, skakati u vrećama, potezati uže ili uživati uz odbojku, mali nogomet, košarku, stolni tenis, dječje igralište i badminton.

Adrenalinski park Vručina

Vinogradi Ludbreški, Puhlaki bb,

42230 Ludbreg

Kontakt: mob. +385 (0)98 876 562

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

---------------------

Zipline Zeko

Izletište Zeko smješteno je u Dubravi Križovljanskoj, na samoj granici sa Slovenijom. Lokacija je idealna za obilazak brojnih vinskih klijeti i staza, vinotočja, vidikovaca, OPG-ova, kao i rijeke Drave. Obitelj Mihin rado će vas ugostiti na svojem izletištu na kojem se ne nalazi samo ugostiteljski objekt i dječje igralište, nego i adrenalinski park pogodan za cijelu obitelj.
U ponudi je zipline kojim se možete spušati s brda niz čelične sajle uz pomoć slobodno pokretne koloture i mehanizma za kočenje, pri čemu ste osigurani pojasom, a nosite kacigu i rukavice.

Izletište Zeko

Vinogradska 4, Dubrava Križovljanska

42208 Cestica

Kotakt: mob. +385 (0)95 908 2235

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Županijom na dva kotača

Bogatstvo prirodnih i kulturnih atrakcija Varaždinske županije, razvijenost cikloturističke mreže, ali i blizina važnih međunarodnih ruta čine Varaždinsku županiju idealnom destinacijom za biciklizam. Svemu doprinose i standardi kvalitete cikloturističke ponude kao i mogućnost besplatnog prijevoza bicikla vlakom. U kojem god smjeru iz Varaždina krenuli, u radijusu od stotinjak kilometara očekuju vas netaknuta priroda, izvorska voda, desetak dvoraca, muzeji, zbirke, crkve i sakralna baština, vrijedna arheološka nalazišta, vinogorja, lovna gospodarstava, tradicijski obrti… Varaždin s okruženjem pozornica je međunarodnih festivala, brojnih događanja i manifestacija, kraj legendi i priča, ali prije svega mjesto gostoljubivih domaćina. A možda je najbolji način za otkrivanje i istinsko uživanje u istom – bicikl.

BICIKLISTIČKE RUTE

Na području Varaždinske županije formirane su četiri cestovne i jedna djelomično “offroad” biciklistička ruta. Ruta koja je djelomično offroad nosi oznaku RO2, a ostale idu u smjerovima Varaždin – Dubrava Križovljanska, RO1, i Varaždin – Mali Bukovec, RO3.
Ruta “Od dvorca do dvorca” vodi vas od varaždinskog Starog grada do dvorca Trakošćan, otkrivajući pritom brojne županijske atribute, dok Toplička ruta vodi u Varaždinske Toplice, grad s najstarijim termalnim toplicama u Hrvatskoj i arheološkim iskopinama rimskog termalnog kupališta.

U gradu Varaždinu sa zapadne strane kroz Sloveniju (grad Maribor) prolazi biciklistička ruta EuroVelo 9, a s istočne strane ruta EuroVelo 13 koja se uz slovensko-mađarsku granicu spušta kroz Međimursku županiju te u neposrednoj blizini Općine Mali Bukovec nastavlja dalje prema gradu Koprivnici.

BICIKLOM UZ DRAVU – Dravska biciklistička staza

Biciklistička staza uz rijeku Dravu prolazi kroz četiri države i u cijelosti je duga približno 710 km.

Staza počinje u neposrednoj blizini izvora rijeke Drave na Toblaškom polju (Toblach) u Italiji – 10 km, u dužini od 290 km nastavlja se u austrijskoj Koruškoj (Kärnten), prolazi Slovenijom u dužini od 145 km, a hrvatska dionica (još nije u cijelosti uređena i označena) od 265 km završava u Osijeku.

image

Biciklisti


Primjerena je za treking, brdske i električne bicikle, a većinom vodi uz obale Drave.
Upravo u varaždinskom dijelu staze Drava otkriva najviše svojih prirodnih atraktivnosti.
Uz prirodne ljepote staza nudi mnoge zanimljivosti i mogućnosti za razgled znamenitosti.

Županijom na dva kotača:

https://bike-routes-vzz.com/biciklisticke-rute/

mobilna aplikacija Varazdin Bike Routes

www.turizam-vzz.hr

Dravska biciklistička staza:

www.dravabike.si

Avantura na Dravi

Prepusti se rijeci

Zovu je Europska Amazona, slatkovodni biser Europe, zlatonosna rijeka – a sve je to rijeka Drava! U jednom trenutku opušta, a već u drugom poziva na novu adrenalinsku avanturu. I kad pomislimo da ne može ugodnije iznenaditi, ona očara.

Za one kojima jedna avantura nije dovoljna, nudi više njih: rafting + SUP daska + Jeep Off Road.
Da biste sve to doživjeli, treba vam svega 15-ak minuta od šarmantne urbane jezgre Varaždina, gdje ćete otkriti drugačiju ljepotu, očuvanu, ali neukroćenu.

Drava rafting safari

Na Dravi možete uživati u raftingu, dnevnom, ali i onom noćnom koji otvara potpuno nove mogućnosti uživanja u bogatstvu živog svijeta koji se danju skriva, a noću vlada.

image

Drava

Prepustite se prirodnoj oazi riječnog krajolika Europske Amazone. Doživite riječne rukavce, zavoje i sprudove te staništa orla štekavca, crne rode, dabra i ostalih stanovnika zaštićenog dravskog bio rezervata iz očaravajuće perspektive rafting safari spusta.

Dravska SUP avantura

Trend koji privlači sve veći broj zaljubljenika je SUP daska za veslanje, idealan i jedinstven način boravka u prirodi. Želite li uistinu pravi doživljaj prepun kadrova netaknute prirode, upustite se u SUP istraživanje rukavaca i nepoznatih riječnih jezera ispunjenih kristalno čistom vodom, koji su često nedostupni rafting čamcima.
Naravno, sve uz stručno vodstvo.

Off road

Želite još? Otkrivanje prirodnih ljepota šljunčanih sprudova uz adrenalinsku vožnju legendarnim safari jeepom kroz labirinte šumskih putova starog toka Drave nikako vas neće ostaviti ravnodušnima
Bili romantičar ili ne, dravski zalazak sunca, a ranoranioce i izlazak, nikako ne ostavljaju ravnodušnim.

More Adventure j.d.o.o.

Ive Vojnovića 1, 42000 Varaždin

Kontakt: 091 405 0000

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Topiary park u Sračincu

Zelene skulpture

Čak 400-tinjak zelenih skulptura dočekat će vas u Topiary parku u Sračincu, prvom takvom tematskom topiary parku u Hrvatskoj i drugom u Europi. Na površini od gotovo 7200 četvornih metara otkrijte 30-ak zasebnih priča: jezero s labudovima, patkama i žabama, zatim motore i skutere, kraj njih seosko imanje s domaćim životinjama… U parku vas očekuju i anđeli, Sveta obitelj, ptice, divlje životinje, japanski prikazi vrta i druge nevjerojatne zelene skulpture. Ovo čarobno mjesto djelo je Vladimira Flegara, koji je gotovo 30 godina posvetio oblikovanju topiaryja.

Topiary park

Ulica Vilka Novaka, 42209 Sračinec

Kontakt: mob. 091 948 3670

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 09:52