CRNO ZLATO

Ljubi se s mnogim namirnicama i svakom jelu oplemenjuje okus, čak i sladoledu koji je u kombinaciji s bučinim uljem doživljaj za nepce

Bučino ulje

 Sinisa Sovic/fas/
Ulje se pakira u originalne boce s logom EU, što je jamstvo izvornosti i vrhunske kvalitete

Okusi sjevera su specifični. Dublji su, tamnijih tonova, kremastiji. Usporedivi s baršunom, luksuzni. Baš je takvo i Varaždinsko bučino ulje. Ljubi se s mnogim namirnicama i svakom jelu oplemenjuje okus. A sladoled s bučinim uljem je doživljaj za nepce. Mliječni, kremasti sladoled pomiješan s mljevenim košticama i medom već je klasik.

Bučino ulje oduvijek je dio gastronomske priče Varaždinske županije. Kažu da je ono najbolji čuvar tradicije, okusa i mirisa varaždinskoga kraja. Zahvaljujući vrijednim proizvođačima koji su za svoja ulja od bučinih koštica u Hrvatsku donijeli mnoga zlata s međunarodnih natjecanja, priča o kakvoći Varaždinskog bučinog ulja pronijela se Europom. Na prestižnom svjetskom natjecanju u kvaliteti proizvoda, Monde Selectionu u Bruxellesu, pet su godine zaredom osvojili zlatne medalje za kvalitetu, njih ukupno 15. – Imamo 100-postotnu učinkovitost, jer je na natjecanje u četiri godine prijavljeno 15 naših ulja i svih 15 primilo je zlatne medalje – ponosan je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Nova zlata u Bruxellesu su 2024. godine osvojili OPG-ovi Kolenko, Kurtek i Vidaček.

image

Na prestižnoj izložbi Monde Selection u Bruxellesu zlatne medalje su ove godine osvojili OPG-ovi Kolenko, Kurtek i Vidaček

- Sva trojica smo u četiri godine osvojili drugo zlato, što je dokaz kvalitete koju imamo jer bučino ulje proizvodimo iz izuzetno dobre sirovine. Proizvodnja nam je svake godine sve veća, kupci nam se javljaju iz svih krajeva Europe, na što smo također jako ponosni. Upravo zbog toga posebno pazimo na kvalitetu našeg Varaždinskog bučinog ulja, koje je 100-posto čisto, bez ikakvih dodataka. U udruzi Varaždinsko bučino ulje radimo upravo na tome da naši proizvodi budu „vrh vrhova“ i da se po kvaliteti možemo nositi sa svim proizvođačima iz Europe – ističe Branko Vidaček iz istoimenog OPG-a.

image

Bučino ulje

U Udruzi su okupljeni certificirani proizvođači koji prolaze sustave kontrole, njihovo se ulje pakira u originalne boce koje krasi EU logo. Jer Varaždinsko bučino je od 2023. godine dobilo europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Opisano je kao „ulje tamnozelene je do crne boje s crvenkastim odsjajem“. Aromatično je te ima uglađen, suptilan okus i jasno prepoznatljiv miris prženih bučinih sjemenki.

Većina proizvođača Varaždinskog bučinog ulja prerađuje ga u lokalnoj Uljari Patrčević, koja dnevno preradi oko 1.500 kilograma koštica za druge, što je oko 556 litara ulja. Dakle, 2,57 kg koštica jedna je litra ulja.

Salata i sladoled od vanilije začinjeni crnim uljem više nisu novost varaždinskih jelovnika. Zanima li koga saznati više o toj deliciji, može to u Prezentacijskom centru obitelji Petrović u Varaždinu. Posjetitelji ondje uz prethodnu najavu mogu sudjelovati na radionicama, naučiti kako se proizvodi i bučino ulje i prerađuje u razne ukusne proizvode.


FINO I ZDRAVO

Varaždinsko bučino ulje ne samo da je jako fino, nego blagotvorno djeluje na cijeli organizam: pomaže pri regulaciji krvnog tlaka i sniženju kolesterola, pozitivno utječe na centralni živčani sustav, kao i na mokraćni trakt, posebno kod muškaraca. Uz sve to, bučino ulje pozitivno utječe i na cjelokupni vanjski izgled čovjeka, pa čak i na bolji rast kose!

Kruh od bučinog ulja

po receptu chefa Damira Crlenog

75 g buča mariniranih s kardamomom

500 g kukuruznog brašna

150 g raženog brašna

100 g bučinog brašna

100 g cijelih bučinih koštica

500 ml vode

40 g svježeg kvasca

50 ml tople vode

60 ml varaždinskog bučinog ulja

2 žličice soli

2 žlice šećera

Zagrijte pola litre vode, ne smije prokuhati. U posudu za miješanje prebacite kukuruzno brašno i bučine koštice i sve zalijte vrućom vodom. Dobro izmiješajte. Buče očistite, narežite na kocke veličine 1 x 1 centimetar i marinirajte s kardamomom i malo soli. U posebnoj posudici otopite svježi kvasac s malo šećera i pustite 10 do 15 minuta da se stvori pjenica. U rashlađeno kukuruzno brašno dodajte dignuti kvasac, raženo i bučino brašno, varaždinsko bučino ulje, sol i ostatak šećera i marinirane svježe buče s kardamomom. Kalup za pečenje kruha namastite uljem. Prebacite u kalup tijesto za kruh te ga poravnajte mokrom žlicom. Prekrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite 20-ak minuta da se tijesto digne. Kruh pecite u zagrijanoj pećnici 40 minuta.


UDRUGA VARAŽDINSKO BUČINO ULJE

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Facebook: Varaždinsko bučino ulje

OPG DARKO ŠIPEK

F. Bobića 171, Nova Ves
42 206 Petrijanec
Kontakt: 091/506-70-55

PG DAMIR CRLENI

Ludbreška ulica 110,
42 202 Trnovec Bartolovečki
Kontakt: 099/804-90-86

PG BRANKO VIDAČEK

Savica 3, Seljanec
42 242 Radovan
Kontakt: 099/761-12-88

OPG KOLENKO

Nedeljanec, Varaždinska 177,
42 205 Vidovec
Kontakt: 091/388-49-01

OPG KURTEK

Plitvička 26, Šemovec,
42 205 Vidovec
Kontakt: 098/844-229

PG JOSIP ŽMEGAČ

D. Vratno, Vinogradska 14
42 207 Vinica
Kontakt: 098/790-596

PPP JURICA CAFUK

Glavna 27, Domitrovec,
42 205 Vidovec
Kontakt: 098/268-550

OPG ANDREJA PETROVIĆ

Zagrebačka 238,
42 000 Varaždin
Kontakt: 098/130-59-45

AGROPROM PATRČEVIĆ

Strmec Podravski, B. Radića 74,
42 206 Petrijanec
Kontakt: 098/187-82-32

OPG ŠTORGA

Presečno 182 A,
42 220 Novi Marof
Kontakt: 091/551-07-81

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 15:41