FESTIVAL

FOTO: VELIKA REPORTAŽA S PUŽIJADE U BENKOVCU Na utrci su padali rekordi, klinci su jeli pohane puževe s Nutellom

Iz najekološkijeg sela u Hrvatskoj ovogodišnji je pobjednik Prvenstva Hrvatske u utrci puževa
 Luka Gerlanc / Cropix

Da li zbog nekog tajnog treninga ili specijalne prehrane ili samo zato što stiže iz najekološkijeg hrvatskog sela, svejedno – činjenica je da je ovogodišnji pobjednik Prvenstva Hrvatske u utrci puževa u Benkovcu stigao baš iz Nadina, mjesta koji se prije koju godinu uresilo pridjevom najzdravijeg i najekološkijeg sela, javlja Zadarski.hr .

Nadinski pulen prešao je stazu od 1,20 m za izvanredne 33 minute, te porušio rekorde ranije tri benkovačke Pužijade službenog naziva Puževim korakom.

Pužijada u Benkovcu i ove je godine privukla nekoliko tisuća posjetitelja koji su pojeli čak 100 kg puževa. Na desetak raznih načina jela od puževa (ili spuža, što je češći domaći naziv) pripremali su ih sudionici utrke. U samoj utrci sudjelovalo je 27 puževa, odnosno ekipa, a većina je trkača, osim samog nadinskog pobjednika, kasnije završila u teći.

I ekipa portala Zadarski.hr imala je svoj tim sastavljen od fotoreportera Luke Gerlanca, Marka Neznanog Junaka, glavnog lika jedne od kolumni Pizzaškandal na tom portalu, te reportera Marija Vuksana, ali njihov je puž broj 23 bio u skupini 15-ak puževa koji su se makli sa starta tek dva do tri centimetra. I tako su propustili dobiti pehar i 1.000 kn koliko su dobili Nadinjani za prvo mjesto.

Koliko god bila napeta i neizvjesna utrka po šarenoj drvenoj stazi koju je svako malo vodom poškropio jedan od organizatora, toliko je većini gostiju ipak bila zanimljivija – teća. Ili kotlić, ili gradele. A u i na svemu tome su ekipe, vrijedni kuhari i kuharice iz mnogih mjesta zadarske županije, od Vrsi do Lišana Ostrovičkih, spremale jela.

Od klasičnog (ali i svima nekako najdražeg načina priprema) kuhanih puža ponuđenih s toćom od ulja, kvasine, soli i papra, uz dodatak luka, do nevjerovatnih kombinacije poput pohanih (naravno prethodno očišćenih) puževa posluženih s – Nutelom (!?) koje su spremile žene iz Vrsi. Bilo je tu i spuža s povrćem na ražnjićima, rižota, buzare, perfektne pašte od puža i tikvica koju je pripremila Paulina Kulaš iz benkovačkog Poglavarstva, divovskih uzgojenih istarskih puževa na gradelama itd.

Najdomljiviji je bio stol obitelji Klarica iz Raštevića. Jedan od braće, Slavko Klarica, nekada poznati zagrebački ugostitelj, uspio je u dva-tri sata pripremiti nekih sedam-osam jela, pa čak i puževe u crvenom šugu i one punjene sirom pa zapečenim na gradelama.

Direktor Turističke zajednice Benkovca Vanja Čvrljak bio je nakon svega prezadovoljan jer je Pužijada, dio Benkovačkog kulturnog ljeta koje se sastoji od više od 20 različitih događanja, uspjela i po odazivu sudionika i po odazivu gostiju, piše Zadarski.hr .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2024 11:52