LEGO Lord of the Rings

Najavljen LEGO Lord of the Rings

Kada se pogleda koliko je LEGO igara već izašlo do sada, pravo je čudo da se LotR nije ranije reinkarnirao u obliku naše najdraže igračke iz mladosti. Ovaj puta se čak i uložio određeni trud da igra bude malo drugačija od silnih copy/paste prethodnika, a naše dojmove o onome što smo dobili možete pročitati u nastavku.

Međuzemlje na kockasti način

O priči se nema što reći. Tko do sada ne zna za Gospodara Prstenova, ne znamo gdje se to skrivao kako bi se izolirao od tih informacija. Priča vjerno prati radnju filmova, a i glasovi su originalni, odnosno preuzeti iz filmskog predloška. Ono što igri, vezano za naraciju, daje poseban čar su sada već klasični LEGO gegovi koji dodatno dobivaju na težini kada predstavljaju apsolutnu suprotnost ozbiljnom dijalogu. Zapravo, bolje bi bilo reći da dodaju lakoću i vedrinu u Međuzemlje pa iako prvenstveno namijenjeni mlađim igračima i stariji će se sigurno nasmijati. No red je da krenemo sa promjenama u gameplayu koje su, po našem mišljenju, najveći odmak od klasičnog kalupa koji je dosada serijal imao.

Kao prvo, ovdje ćete istovremeno imati puno više likova na raspolaganju. U početcima će taj broj dosezati i devet, odnosno onda dok je prstenova družina još uvijek u punom sastavu. Dok se ne naviknete biti će vam pomalo konfuzno pratiti sve njih te rotirati likove, a rotacija je itekako bitna zato što svaki lik ima svoju specifičnu sposobnost (ili nekoliko njih) koje će vam biti potrebne za daljnje napredovanje kroz igru. Naglasak je kao i prije na kooperativnosti među likovima, no dobili smo osjećaj da smo malo pretrpani kontrolirajući sve njih odjednom. Ponekad se čini i da su neke sposobnosti jednostavno “izmišljene” kako bi baš svaki lik imao nešto sebi posebno. Što se tiče konkretnih sposobnosti one variraju od očiglednih – veliki nose (i bacaju) male, a mali se provlače kroz sitne prostore, dok su druge vezane za likove ponaosob. Tako će Legolas koristiti svoju vilenjačku gracioznost za hodanje žicom ili skakutanje po zidovima, dok će Gimli sa svojom velikom sjekirom razbijati posebno označene slabe točke, a Sam ložiti vatru, kopati legiće za sastavljanje ili saditi bilje pomoću kojeg dolazite na teško dokučiva područja. Personifikaciju likova u ovoliko detalja ne možemo ne pozdraviti, no trebalo je ipak ograničiti broj igrivih likova na nekolicinu, gdje bi ostatak samo pratio.

Princip igranja je također dobio određene preinake koje ga izgleda žele približiti klasičnim hack & slash igrama. Cjeline po kojima se krećete su veće nego dosad (iako se nekad čine rascjepkane zbog količine cut-sceneova), a na nekima će vam biti dostupna opsežna mapa koja će vam pokazivati gdje što možete učiniti. Imat ćete priliku raditi i side questove za koje su nagrade raznolike. Iskreno, mi se nismo previše upuštali u ovaj aspekt igre, no on postoji tako da se svakako i u njemu možete izgubiti ukoliko to želite. Akcija je nešto što je u prethodnim igrama iz serijala uvijek nekako bilo u drugom planu, no sada se ona polako probila do jednog od ključnih elemenata igre. Ona je napravljena relativno dobro, no izuzev rijetkih situacija gdje morate koristiti određenog lika u borbi, vrlo je repetitivna te naravno lagana (ako vas ubiju stvorite se na istom mjestu i odmah nastavljate). Nauštrb borbe, mozgalice su definitivno pale u drugi plan i sada su one rijetke i rudimentarne te se čak većinom niti ne mogu nazvati tim imenom. Sve činjenice vezane za gameplay upućuju na to da ili developeri žele zaokret u serijalu ili je igra dodatno prilagođena mlađim igračima. Mi nismo mogli dokučiti o kojem se smjeru radi, no nadamo se da igra ipak neće preći neke okvire što se manjka težine tiče jer djecu ne treba podcjenjivati, nego poticati da razmišljaju, a uostalom tu su i stariji igrači koji uživaju u ovakvim šarenim “igricama”.

Jedinstven pogled na svijet

LEGO franšiza nam je od početaka svojih remakeova dala malo drugačiji uvid u ono što smo voljeli kao nešto ozbiljno i da je nema zapravo bismo bili zakinuti za taj jedan dječji pristup koji svima nama ponekad treba. Zato nema smisla pričati o grafici i tehnikalijama, to su legići i točka. Jedino treba spomenuti da su dijalozi, kao što smo spomenuli preuzeti direktno iz filmova tako da su izvanredni, pogotovo sa pokojim manjim originalnim dodacima.

Gospodar Prstenova u LEGO inačici je igra koju bismo svakako preporučili ljubiteljima platformera te naravno ljubiteljima Gospodara Prstenova. Dobrodošli su naravno i svi ostali kojima je do malo jednostavne zabave i dječačkog smijeha, a ne samo oni najmlađi kojima je,ipak, igra prvenstveno namijenjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2024 00:30