Sins of a Solar Empire

Eksplozija nakon uništenja broda

Sins of a Solar Empire je strategija u realnom vremenu u kojoj dobivate ulogu zapovjednika cijele flote, planeta pa na kraju i cijelog sustava u kojem se nalazite. U početku u rukama imate jedan planet sa par brodova i građevina koji su bitni za daljnji razvoj, a dalje se razvijate u smjeru u kojem vi to želite, pregovarate, uništavate i osvajate svaki kutak Sunčevog sustava.

Kako se boriti u svemiru

U igri nema klasične kampanje u kojoj ćete pratiti priču jedne nacije i polako napredovati, već se single player odvija kao niz zasebnih scenarija. Na svakoj mapi ćete moći odabrati jednu od tri ponuđene rase koje se međusobno razlikuju. U igri veliku ulogu igra ekonomija i razvoj. Tako već na početku imate svoj naseljeni planet i ljude na njemu koji vam plaćaju porez. Osim novca, bitni resursi su metal i kristal koji ćete skupljati po obližnjim meteorima. Na raspolaganju vam stoji mnoštvo opcija u razvoju vašeg carstva. Od odabiranja i unaprjeđivanja borbenog stila i brodova do obrane planeta i njegovog ekonomskog razvoja. Ako vam ponestane određenog resursa, uvijek se možete upustiti u crno tržište i trgovati po posebnim cijenama na koje možete i utjecati. Na svakom planetu imate određeni broj građevina koje možete izgraditi što vas tjera na daljnje istraživanje i naseljavanje drugih područja. Na svakoj mapi se nalaze pirati koji lutaju po svemiru i uništavaju i pljačkaju sve na što naiđu. Tako možete ucijeniti vašeg protivnika i natjerati pirate da napadaju njih, a ne vas, ali to znači i plaćanje određene svote novca piratima.

Nakon dobrog razvitka, gradnje pravih borbenih brodova i smišljene strategije se od vas očekuje da krenete u borbu. Prvo morate istražiti vaš sustav, pronaći druge planete i meteore koje možete naseliti. Između planeta vaši brodovi putuju pomoću faznog skoka. Nakon što ste ugledali neprijatelja, borba počinje automatski. Uništavanje broda traje dosta dugo čak i kada napadate jedan brod sa više jačih. Brodovi se razlikuju po izgledu, načinu pucanja i oružju, štitovima i oklopu. Možete im određivati formaciju i kasnije ih poboljšavati kroz razvoj planeta. Nakon završene igre ćete dobiti na uvid vrlo detaljnu statistiku u obliku grafova iz koje možete saznati mnogo o vašem načinu igranja i napredovanju.

Prelijepi svemir pun eksplozija

Sins of a Solar Empire izgleda odlično. Od pogleda na Sunčev sustav izdaleka gdje se planeti vide samo kao točkice, a brodovi i građevine postaju ikone uz prelijepo Sunce i raznobojne maglice do zumiranja na svaki brod pojedinačno i pregledavanja njegovih detalja i eksplozija nakon što je uništen. Kamera je odlična i možete ju postaviti kako vam najviše odgovara u tom trenutku. Često ćete mijenjati pogled; prvo ćete gledati cijeli sustav kako biste poslali brodove u istraživanje, a zatim ćete približiti kameru kako biste gledati efekte koji nastaju pri faznom skoku i pucanju lasera.

Zvuk je također odličan, glasovi se ne ponavljaju često i tako ne dosađuju tijekom igranja. Ovo je odlična strategija u kojoj su bitni razvoj, ekonomija i pregovaranje kako biste pobijedili – igra koja vas može dugo držati vezanim uz svemirske borbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 15:19