MOĆAN I SKUP STROJ

Sony predstavio novu igraću konzolu PlayStation 5 Pro: Evo kada stiže u trgovine i koliko će koštati

Igraća konzola PlayStation 5 Pro

 Playstation/sony Interactive Entertainment/
Cerny je rekao da PlayStation 5 Pro posjeduje snažniju grafičku karticu, da može izvoditi napredno praćenje zraka svjetlosti te da će mu UI pomoći da bolje podigne rezoluciju slika u igrama

Igraća konzola PlayStation 5 Pro izlazi 7. studenog 2024. godine i trebala bi koštati 799,99 eura, objavila je u utorak tvrtka za videoigre i digitalnu zabavu Sony Interactive Entertainment (SIE).

Vodeći arhitekt konzole PlayStation 5 Mark Cerny rekao je tijekom predstavljanja nove Sonyjeve konzole da su studiji za razvoj videoigara dosad napravili sijaset igara koje su iskoristile snagu PS5-ice, ali i da su mu rekli da bi voljeli kada bi konzola imala još moćniju grafičku karticu.

"Snovi dizajnera veći su od onih koji su izvedivi na sustavu koji u sekundi prikazuje 60 sličica i to nas je dovelo do aspekta modernog igranja koji nam je svima poznat - grafički načini rada", rekao je Cerny.

"Igrači se suočavaju s teškom odlukom - mogu odabrati ili nestabilniju ali oštriju sliku s više detalja koja će se osvježavati 30 puta u sekundi (‘Fidelity Mode‘) ili stabilniju sliku s manje detalja koja će se osvježavati 60 puta u sekundi i koja će brže i bolje reagirati na igračeve odluke (‘Performance Mode‘). Igrači u otprilike 75 posto slučajeva biraju ‘Performance Mode‘", dodao je Cerny.

"PlayStation 5 Pro želi ukloniti potrebu za donošenjem te odluke ili barem smanjiti razliku između ta dva načina rada. Želimo igračima dati grafiku koju dizajneri žele realizirati i visoke brojeve sličica u sekundi koje igrači uglavnom preferiraju", ustvrdio je Cerny.

Cerny je rekao da PlayStation 5 Pro posjeduje snažniju grafičku karticu, da može izvoditi napredno praćenje zraka svjetlosti ("ray tracing") te da će mu umjetna inteligencija pomoći da bolje podigne rezoluciju slika u igrama.

Grafička kartica u novoj Sonyjevoj igraćoj konzoli imat će 67 posto više računskih jedinica, a njezina će RAM memorija biti 28 posto brža. Cerny kaže da to znači da će konzolina brzina renderiranja zbog toga biti možda čak i 45 posto veća.

PlayStation 5 Pro brže će izračunavati pozicije zraka svjetlosti. Cerny je rekao da će tu PS5 Pro od PS5-ice biti dva do tri puta brži.

Što se tiče povećanja rezolucija slika u igrama, Cerny je otkrio da će PS5 Pro sadržavati specijalni hardver za strojno učenje. Sadržavat će umjetno inteligentnu biblioteku imena "PlayStation Spectral Super Resolution" (PSSR). Ona će analizirati slike u videoigrama, a zatim će u njih moći ugraditi "izuzetno velik broj detalja", rekao je Cerny.

Studiji za razvoj videoigara unaprijedit će postojeće igre kako bi mogle iskoristiti sposobnosti nove Sonyjeve konzole, najavio je Cerny. Novi će naslovi također profitirati od dodatne snage koju posjeduje PlayStation 5 Pro.

Cerny je potom pokazao kako igre poput "The Last of Us Part II", "Marvel‘s Spider-Man 2" i "Ratchet & Clank: Rift Apart" izgledaju na PS5-ici, a kako na novoj moćnijoj konzoli. Ako je suditi na temelju pokazanog, PS5 Pro bit će konzola koja će detaljnije i oštrije slike moći osvježavati 60 puta u sekundi.

Cerny je na koncu prezentacije rekao da je PlayStation 5 Pro najmoćnija konzola koju je Sony Interactive Entertainment napravio.

PlayStation 5 Pro izgleda uglavnom isto kao i PlayStation 5 Slim koji je u prodaju pušten krajem 2023. godine. Pro je neznatno plići i širi od Slima te sadržava tri blago dijagonalna procjepa koji gornju i donju bijelu ploču dijele na dva dijela. Slim sadržava jedan takav procjep. Tehnološki novinski portal CNET piše da je PS5 Pro manji od originalne PS5-ice. U prezentaciji je naglašeno da će se stalak za vertikalno držanje konzole prodavati odvojeno. Odvojeno će se prodavati i optički čitač medija.

SSD (eng. solid state drive) u novoj Sonyjevoj konzoli imat će kapacitet od dva terabajta, a konzola će biti naoružana i Wi-Fijem 7. CNET piše da će procesor u Pro inačici biti isti kao onaj u standardnoj PS5-ici.

CNET je naveo i da će biti igara u kojima će se slika osvježavati 120 puta u sekundi i onih čija će rezolucija biti 7680×4320 piksela (8K). Prema tvrdnjama CNET-a, kad PS5 Pro dođe na tržište, 50-ak će igara moći iskoristiti njegovu moć.

BBC navodi da će PlayStation 5 Pro biti najskuplja konzola koju je Sony proizveo. Usporedbe radi, digitalna verzija konzole PlayStation 5 Slim može se u Hrvatskoj nabaviti za 499 eura - 300 eura manje od Pro inačice. Prvi čovjek gejmerskog novinskog portala GamesIndustry.biz Christopher Dring rekao je BBC-u da je PS5 Pro konzola za najzagriženije ljubitelje PlayStationa te da će Sony igračima pokušati dokazati da će nadolazeće videoigre, a prvenstveno dugoiščekivani "Grand Theft Auto 6", najbolje izgledati upravo na Pro inačici PS5-ice.

Paul Tamburro, novinar gejmerskog novinskog portala PlayStation LifeStyle, rekao je BBC-u da PS5 Pro nije toliko napredniji od standardne PS5-ice da bi od nje bio toliko skuplji.

PlayStation 5 Pro moći će se prednaručiti 26. rujna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 18:47