SAVJETI

KAKO FOTOGRAFIRATI HRANU Da bi izgledalo svježije, povrće prskajte vodom, meso nauljite, a posuđe neka bude neutralne boje

Fotografiranje hrane ponekad se čini vrlo jednostavno i gotovo uopće ne razmišljamo o tome kao o nekom posebnom fotografskom zadatku.

No, vrlo rijetko je upravo tako i često smo nezadovoljni fotografijama zbog toga što ne prikazuju hranu u svoj svojoj raskoši, primamljivosti i ljepoti. Za sve kuhare entuzijaste koji će i ovih blagdana htjeti zabilježiti svoja mala remek-djela iz kuhinje i možda ih objaviti na društvenim mrežama priredili smo vodič za fotografiranje svojih kulinarskih postignuća. Za savjete smo pitali iskusne fotografe iz naše redakcije, koji su se specijalizirali upravo za fotografiranje hrane. Neja Markičević, Berislava Picek i Mario Kučera složni su u jednom: najvažnije je kod promatrača pobuditi želju za hranom s fotografije i njome dočarati slasne okuse. (M.S.)

Neja Markičević:

Ne pretjerujte s filterima, a vaš najbolji saveznik je dnevno svjetlo

OPĆENITO Osobno, hranu volim i... fotografirati je i jesti.

Kod fotografiranja hrane uglavnom se držim pravila da je manje više. Previše elemenata u kadru može odvući pozornost od subjekta, a pretrpani i predimenzionirani tanjuri ili plate nisu ni najmanje “appetitlich”.

SVJETLO Jednostavnija, domaća jela, kao i kolači najbolje izgledaju na dnevnom svjetlu.

Ako ste vani, potražite kakav sjenoviti kutak, a ako ste unutra, pogasite svu umjetnu rasvjetu i približite se prozoru.

BOJE Tanjuri neka budu jednobojni, bijeli, crni ili nekih nježnih pastelnih boja, pogotovo kada su kolači u pitanju.

Na podlogu također treba obratiti pozornost, izbjegavajte staklene, mramorne i reflektirajuće podloge, kao i one žutih, bež, narančastih tonova, a siva, crna ili svijetloplava zasigurno će biti pun pogodak.

KADAR Ne morate fotografirati sve što vam je na tanjuru. Hrana super izgleda kada se “reže” i kada “uđete u nju”, pogotovo ona simetričnog oblika kao što su torte ili juhe.

FILTERI Ako ne možete bez Instagram filtera, koristite ih, ali umjereno. Svi znamo koje su boje jagode i ako postanu plave nikome više neće biti primamljive.

DODATNI TRIKOVI Pripazite na to da su sirove namirnice uvijek svježe. Jelo treba servirati netom prije fotografiranja.

Voće i povrće može se poprskati vodom da izgleda svježije. Meso se može premazati s malo ulja da ne izgleda suho.

Tanjuri trebaju biti čisti, bez otisaka prstiju i tragova hrane.

Mario Kučera:

Kad fotografirate hranu, riskirajte. Učite na vlastitim pogreškama

Nekoliko sati sam proveo u ljetnoj kuhinji, gdje se dnevno ispeku deseci janjaca. O tome da sve bude kako treba, od pravilnog stavljanja na ražanj, soljenja i pečenja, brine se jedan jako ugodan čovjek koji svoj posao radi s ljubavlju i predanošću. Na fotografiji vidimo dio procesa tranširanja vrućeg pečenog janjca neposredno prije posluživanja društvu za stolom koje će s užitkom oglodati sve do zadnje koščice. Fotografija je brutalna. Namjera mi je bila podsjetiti na to da se ponekad do materijalnih užitaka dolazi na najbrutalniji način.

OSNOVNE SMJERNICE - Nema tu nikakve tajne. Bez obzira na to je li riječ o fotografiranju hrane, portreta, zalaska sunca ili pospremanja kupaonice, radite to s ljubavlju i radošću.

SVJETLOST - Fotografija je slikanje ili crtanje svjetlošću. Zamisli, ti slikaš svjetlošću, ti određuješ koliko i kakve svjetlosti ćeš propustiti na film ili čip. Oblikuj, biraj kvalitetu svjetla, nemoj se zarobiti.

OPREMA - Nije bitno kakvom opremom raspolažeš i fotografiraš, ona je samo posrednik između tebe i fotografiranog. Nemoj biti tehničar. Budi spontan, improviziraj, riskiraj, ne idi za logikom.

OBJEKT - Prema onome što se fotografira odnosi se s poštovanjem. Ne koristi sprejeve i umjetna bojila pri fotografiranju hrane. Ona mora biti jestiva. Fotografiraj iskreno.

SAVJET - Nikada ne kopiraj tuđi rad. Idi svojom, a ne već utabanom stazom. Dopusti svojoj kreativnosti da se izrazi jer svatko može biti kreativan, to je samo stvar izbora. Uči iz iskustva, ne odustaj jer bez loših fotografija ne bi bilo ni dobrih.

Berislava Picek:

Zvijezda vaše fotografije, osim jela na tunjuru, može biti i kuhar

SVJETLO Fotografija je svjetlo i za nas fotografe i za amatere najvažnije je baš to, uhvatiti trenutak lijepog svjetla koji će i jelu i cijeloj fotografiji dati atmosferu. To može biti neko nježno jutarnje i večernje na vani. Može biti neki trag svjetla uz prozor u zatvorenom prostoru kojem se može dodati svjetlost nekom refleksnom plohom ili u improviziranim uvjetima za amatere papirom, folijom...

ATMOSFERA To je ono što viđamo na fotografijama na društvenim mrežama; Instagramu, gdje ljudi rade odlične fotografije u kojima se osjeća to druženje, opuštenost, fino jelo i lijep stol. Unutar takvog trenutka najlakše je napraviti dobru fotografiju.

KADAR Nekada je jelo zanimljivo poput skulpture, treba mu se približiti i dati mu prednost, pred stolom i ljudima, a nekada je tanjur dio cjeline i treba proširiti kadar.

LJUDI Mi profesionalno fotografiramo kuhare dok rade, a na isti se način i ljudi u kućnoj atmosferi mogu posvetiti fotkanju dok se jela pripremaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2024 12:51