Pozitivne promjene

One razbijaju sve predrasude i sigurno plove muškom industrijom: ‘Jedan jedriličar nije htio da ga ja privežem, no onda se dogodio obrat‘

Ilustrativna fotografija

 Shutterstock
Većina kultura pomorstvo doživljava kao profesiju kojom dominiraju muškarci, a takva percepcija odvraća mnoge potencijalne pomorkinje od te karijere

Žene u ‘muškim‘ zanimanjima su vječna tema, koja i danas izaziva predrasude i stereotipe. Iako se granica između ‘muških‘ i ‘ženskih‘ poslova polako briše, neke industrije i dalje su dominantno muške, poput IT sektora, građevinarstva, financija i pomorstva. Žene koje rade u tim zanimanjima često moraju ulagati dodatne napore kako bi dokazale svoju stručnost i sposobnosti, a problem je i nejednakost u plaćama pa zaposlena žena u Europskoj uniji zaradi u prosjeku 12,7 posto manje po satu nego muškarac.

Jedan od poslova koji ima vrlo malu zastupljenost žena je i pomorstvo. Ukupan postotak žena koje rade u pomorstvu je samo 2 posto, prema podacima koje je objavila Međunarodna pomorska organizacija. To je otprilike 24 000 žena pomoraca od ukupne globalne radne snage od 1,89 milijuna. Većina kultura pomorstvo doživljava kao profesiju kojom dominiraju muškarci pa takva percepcija može odvraćati mnoge potencijalne pomorkinje od te karijere.

Svjesna je toga i Martina Jerman, koja se, nakon što je obitelji i prijateljima poručila da želi upisati Pomorski fakultet u Portorožu, susrela s brojnim komentarima. Što ćeš tamo, pa to je muški smjer, bile su samo neke od rečenica koje je tih dana čula. No, Martina se nije obazirala na to pa je nakon završenog preddiplomskog studija upisala i diplomski te će uskoro biti i magistra pomorstva.

Fakultet ju je, igrom slučaja, doveo do toga da je trenutno jedina mornarka u Hrvatskoj. Tražeći fleksibilan studentski posao, Martina se zaposlila u ACI marini u Umagu, a ovo joj je treća sezona u kojoj odvažno obavlja svoj posao.

- Ovo je izvrstan posao jer je dobra baza za napredovanje. Smatram da treba krenuti od najosnovnijih prema zahtjevnijim poslovima – govori Martina, koja je radeći ovdje stekla vrijedno mornarsko iskustvo, a susrela se i s brojnim iznenađenim licima gostiju kada umjesto muškog mornara vide upravo nju.

image

Martina Jerman, mornarka, ACI marina Umag

Ustupljena fotografija

-Dogodilo mi se da se vlasnik jedrilice strogo protivio tome da ga ja vežem pa sam pozvala kolegu jer smo taj dan bili zajedno u smjeni. No, kada je sljedeći put došao, bila sam sama u smjeni i nije imao izbora. Ispričao se i zamolio me da ga vežem – prepričava mlada mornarka i dodaje kako je bitno takve situacije ne shvaćati osobno, već ostati hladne glave.

-Nije rijetkost da mi novi gosti kažu da zovem mornara kada im pokazujem gdje da uplove, no ja samo kažem ‘evo ga‘ i nastavim ih dalje usmjeravati – dodaje Martina i ističe kako je većina reakcija ipak pozitivna.

ACI svoje poslovanje, projekte i inovacije kontinuirano predstavlja mladima na fakultetima, visokim obrazovnim institucijama i srednjim školama te tako približavaju nautički sektor mladim ženama.

Jedna, ali vrijedna

Martina je u ACI marini Umag jedina žena na terenu pa nas je zanimalo kakve su bile reakcije kolega kad je tek počela raditi.

-Kolege su bile jako iznenađene kad sam došla, no radna atmosfera nam je odlična i mogu reći da su zaista zadovoljni sa mnom. Imam privilegiju raditi s dosta iskusnijim ljudima od sebe kojima se divim. Rado prenose svoje znanje tako da zaista svaki dan naučim nešto novo – kaže Martina

Ova mlada mornarka prva je osoba koja ostvaruje kontakt s nautičarima kada pristanu u marinu.

-Naš zadatak je primati goste, usmjeravati ih na vez i pomoći im pri vezanju. Uz to, pružamo im sve potrebne informacije o marini i njenim uslugama, a u jutarnjim satima prebacujemo jahte, barke i jedrilice sa morskog veza na kopneni vez radi održavanja – govori Martina.

image

ACI marina Umag

Tomislav Krišto/Cropix

Posao mornara je vrlo zanimljiv i dinamičan, pogotovo kada dođe do nevremena i oluja. Treba razmišljati i reagirati brzo, a ovoj mladoj mornarki jedan slučaj ostao je urezan u sjećanju.

-Imali smo slučaj kada je jahta iz Pule dolazila prema nama jer je imala havariju, voda je prodirala unutra i dovezli su je do nas. To je bila situacija na koju sam iznimno ponosna jer sam morala preuzeti slučaj i pokazati svoje vještine, ovladati jahtom od 20 metara– prisjeća se.

Martina bi nakon završenog fakulteta svoju pomorsku karijeru željela razvijati na komercijalnim brodovima, poput kruzera i jahti, a ženama koje se žele baviti pomorstvom ili nekom drugom ‘muškom‘ profesijom poručuje ovo:

-Ako imate znanje, nitko vam ne može prigovoriti. Znanje i iskustvo su, neovisno o spolu, najbitniji. Čime god da se želite baviti, samo budite ustrajne i ne obazirite se na tuđe komentare – zaključuje Martina.

Iako su nekada žene bile rijetkost u nautičkoj industriji, danas u ACI-ju zauzimaju brojne pozicije i aktivno doprinose inovacijama i uspjehu kompanije, a njihov rad i angažman pomiču granice te postavljaju nove standarde u industriji.

Ulaganje u zaposlenike

Iz ACI-ja kažu kako je posljednjih godina primjetan trend nedostatka kvalitetne radne snage, a oni imaju privilegiju da veliki dio zaposlenika radi još od samih početaka kompanije, noseći sa sobom ogromno iskustvo i znanje. Jedna od takvih zaposlenica je i Marija Jelovčić, iz ACI marine Jezera, koja je u ACI došla 1987. godine kao sezonska djelatnica na mjenjačnici, a 1988. godine postaje recepcionerka. U 36 godina rada, prošla je sve rangove na recepciji i došla do pozicije šefice recepcije, gdje planira ostati do mirovine.

-Svaki radni dan je različit, ponekad je sve mirno, a ponekad se pojave izvanredne situacije, ali zato smo tu da što jednostavnije riješimo ili pomognemo u rješavanju nastalog problema – govori Marija.

-Na recepciji je najvažnije pružiti podršku i prave informacije gostima, a uz profesionalnost jako je važno i dobro raspoloženje djelatnika recepcije– dodaje.

image

Marija Jelovčić, šefica recepcije, ACI marina Jezera

Ustupljena fotografija

Mladim ženama koje započinju karijeru u nautičkoj industriji poručuje da uče strane jezike jer se gosti osjećaju prihvaćeno kada mogu razgovarati na svojem jeziku.

- Naš posao je dinamičan, lako ćete ga zavoljeti i uspjeti ako imate znanja, vedar duh i puni ste pozitivne energije– zaključuje Marija.

ACI kontinuirano prepoznaje i podržava važnost dobrobiti svojih zaposlenika. U tvrtki su svjesni da je održavanje ravnoteže između poslovnih i privatnih obveza ključan faktor za dugoročno zadovoljstvo i uspjeh u karijeri. Stoga je Uprava tvrtke odlučila odobriti jedan dan plaćenog dopusta za sve roditelje čija djeca u rujnu kreću u prvi razred osnovne škole. Ovakvim gestama, ACI ističe koliko cijeni obiteljske obaveze svojih djelatnika, omogućavajući im da prisustvuju važnim trenucima u životu svojih najbližih.

Šefica recepcije ACI marine Šimuni, Nada Palčić, također planira svoju mirovinu dočekati u ACI-ju, a kaže kako svoj posao ne bi mijenjala ni za što.

-Na dnevnoj razini komuniciramo s kolegicama i kolegama iz drugih marina diljem Jadrana. Iako se s nekima nikada nismo osobno upoznali, razgovaramo kao da se poznajemo cijeli život. Naša radna atmosfera zaista podsjeća na veliku, složnu obitelj, u koju svakako ubrajamo i goste– kaže Nada.

image

Nada Palčić, šefica recepcije, ACI marina Šimuni

Ustupljena fotografija

U marinu Šimuni dolaze brojni stalni gosti, neki od samog otvaranja marine 1993. godine, dok se od 1999. desetak gostiju redovito vraća svake godine

-Posebno uživam u trenucima kada mogu pomoći gostu, kada se vrati zadovoljan pa se zajedno prisjećamo situacija u kojima smo mu olakšali rješavanje problema. Ta interakcija s gostima je najveća prednost ovog posla – kaže šefica recepcije i dodaje kako je cijeli ACI tim posvećen pružanju vrhunske usluge gostima.

Za svoj posao kaže kako je vrlo dinamičan, ali i ispunjavajuć, kao i svaki u nautičkoj industriji.

- U ACI-ju imamo značajan broj žena koje uspješno vode recepcije i marine, što pokazuje da za nas ima itekako prostora u ovoj industriji. Svakako bih ohrabrila žene da hrabro kroče naprijed – govori.

Kroz svoj odnos prema zaposlenicima, ACI nastoji opravdati ulogu lidera u nautičkoj industriji, nudeći im brojne pogodnosti prilikom zapošljavanja. Kontinuirano brinu o pravima zaposlenika, a Aneksom kolektivnog ugovora povećana su materijalna prava svih radnika, uključujući povećanje osnovice plaće i podizanje koeficijenta složenosti poslova, čime su postali još konkurentniji poslodavac na tržištu. Sve to osigurava da i žene u kompaniji imaju pravedne i konkurentne uvjete rada.

Ljubav prema vlastitom poslu

Još jedna žena bez koje ACI ne bi bio isti je i Ljiljana Bijelić, domaćica, ACI marine Skradin, u kojoj radi već 25 godina. Iako je danas šefica, i dalje obavlja iste zadatke kao i ostale kolegice, brine o cvijeću i okolišu, kao i čistoći marine.

-Svoj posao volim i tretiram ACI kao da je moja vlastita firma, što smatram normalnim i mislim da bi svatko na taj način trebao raditi i funkcionirati – govori Ljiljana.

image

Ljiljana Bijelić, domaćica, ACI marina Skradin

Ustupljena fotografija

- Gosti su sjajni, a osoblje s kojim radim također je izvrsno, svi smo tu jedni za druge i pomažemo si međusobno. Svima, a pogotovo novim kolegama uvijek savjetujem da se međusobno slušamo i da se ne prepiremo. Ako netko nešto ne stigne napraviti, uvijek će netko uskočiti i problema u ACI-ju zaista nema jer smo svi izvrsno uigrani- kaže Ljiljana i dodaje kako gosti itekako primjećuju visoki standard higijene i urednosti u marini. Posebno je ponosna na činjenicu da u 25 godina rada nije doživjela nijednu pritužbu na čistoću ili bilo kakvu nepravilnost.

Da su zaposlenici ACI-ja zaista zadovoljni svojim poslodavcem potvrđuje i priča Nensi Željković, recepcionerke ACI marine Pomer.

- Odmalena sam vezana uz ACI jer moja mama radi u marini Pula od samih početaka kompanije pa sam često kao dijete dolazila tamo – kaže Nensi, koja se ACI-ju pridružila u ljeto 2021. godine.

image

Nensi Željković, recepcionerka, ACI marina Pomer:

Ustupljena fotografija

Direktan kontakt s gostima, naplaćivanje tranzita, prodaja maloprodajnih artikala, informiranje gostiju, samo su neki od svakodnevnih zadataka ove mlade recepcionerke.

-Međuljudski odnosi u marini su izvrsni, a radna atmosfera je opuštena. Iako imamo i starije i mlađe zaposlenike, razlike u godinama se uopće ne primjećuju. Konkretno u Pomeru na recepciji rade samo žene, dok su mornari svi muškarci. Svi se slažemo i odnosi su uvijek prijateljski – zaključuje Nensi.

Kao vodeća kompanija u industriji nautike i najveći lanac marina na Mediteranu, ACI prepoznaje svoju društvenu odgovornost te čuva more, priobalje i okoliš za buduće generacije. Uz to, kontinuirano educiraju svoje djelatnike. U suradnji s Green Sailom, međunarodno priznatom organizacijom koja se bavi održivim nautičkim turizmom, i ove godine održali su edukacije na temu održivog nautičkog turizma.

Osim toga, ACI se fokusira na digitalnu i zelenu tranziciju, implementirajući visokotehnološka rješenja za unapređenje gospodarenja morem i priobaljem te tako nastavlja biti lider mediteranske nautičke industrije.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i ACI-ja.

Partneri projekta
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:27