PRVE U SVIJETU

Ove četiri Hrvatice odlučile su ući u svijet ‘rezerviran samo za muškarce‘ i napraviti dar-mar: ‘Ovo je naša životna misija!‘

Ženski jahtaški klub

 Luka Gerlanc/Cropix
Naša misija je osnažiti žene da preuzmu vodeće pozicije, kaže zapovjednica jahte kategorije A, težine do 100 tisuća tona

Hrvatice su prve na svijetu dobile svoj ekskluzivno ženski jahtaški klub Ladies at Sea Alliance. Službeno je otvoren 4. srpnja u marini D Marin Dalmacija u Sukošanu, najvećoj u Hrvatskoj. I ne, nije pretenciozno ni neprovjereno, kako smo sumnjičavo pomislili kad je u nekim lokalnim medijima izašla vijest o prvom ženskom jahtaškom klubu na svijetu, i to baš u Hrvatskoj. Točno je, svijet jahtinga još uvijek je, i u 21. stoljeću, rezerviran za muškarce. Žene su daleko prije letjele u svemir nego će imati svoj nautički klub.

OVDJE GLASAJTE ZA NAJBOLJU MARINU U HRVATSKOJ I OSVOJITE VRIJEDNE NAGRADE

OVDJE GLASAJTE ZA TOP DESTINACIJU U HRVATSKOJ I OSVOJITE VRIJEDNE NAGRADE

- Jahtaška industrija je i dalje dominantno u muškim rukama, a samo 2 posto žena zauzima liderske pozicije. Naša misija je osnažiti žene da preuzmu vodeće pozicije u jahtingu i društvu, pružajući im podršku na putu rasta - ističe Josipa Filipović, voditeljica projekta prvog ženskog jahtaškog kluba, licencirana skiperica za brodove do dužine od 25 metara, zapovjednica jahte kategorije A, težine do 100.000 tona. To znači da Josipa može biti za kormilom većine jahti koje viđamo na Jadranu.

Kad smo u Googleovu tražilicu upisali "žene jahtašice", rezultati su nas vratili u vrijeme prije prvih sufražetkinja. O pravilima na brodu za žene pišu se zasebni tekstovi, kao da se ona razlikuju od pravila za muškarce. Jedan od tekstova nosi naslov "Žene na brodu: 7 bitnih savjeta".

- Svaka osoba ima različite sklonosti i različite potrebe, a to posebno vrijedi za žene. Evo sedam stvari o kojima bi svaka žena trebala razmisliti prije nego isplovi - navodi se u jednom od nekoliko tekstova na temu žena na brodu jednog portala.

image

Žene i jedrenje

Luka Gerlanc/Cropix

Žene se upozorava o važnosti nepredvidivih vremenskih uvjeta, da je sigurnost na prvom mjestu, poučavaju se o "pisanim i nepisanim pravilima za odijevanje u luci, o kodeksu odijevanja", o važnosti plovidbe bez sukoba... Savjeta je još, ne znamo jesu li za muškarce drukčiji ili se podrazumijeva da oni sve to znaju, ne sukobljavaju se, znaju što treba odjenuti na brodu, kodeks odijevanja u marini modna im je biblija... Portal posebnim fontom ističe da "žene ne bi trebale zaboraviti spakirati kremu za sunčanje s odgovarajućim zaštitnim faktorom, hidratantnu kremu, sunčane naočale i šal ili šešir. Spakirajte i odjeću prikladnu za dobro i loše vrijeme te nešto pristojno za marinu." Jedan je pasus u članku "Žena na brodu" posvećen WC-u i osobnoj njezi, uz preporuku ženama "da pogledaju osnovna pravila korištenja WC-a na brodu". Za muškarce nema naputaka.

Čini se da jahtaši nisu odmakli daleko od jedriličarskog praznovjerja, koje se proteže otkad je svijeta, da žene na brodu donose nesreću. Od vremena kad su mornari vjerovali da će one "naljutiti bogove, prouzročiti nasilne oluje i valove".

Josipi Filipović, iskusnoj skiperici (riječ za koju Google u automatskom ispravljanju riječi nudi riječ "spikerica"), osnivanje ovog kluba životna je misija. Zimi radi kao direktorica zagrebačke tvrtke, ljeti odlazi na čartere, posao joj dopušta biti digitalna nomatkinja. Za učlaniti se u klub nije potrebno biti skiperica kao Josipa, dovoljno je biti entuzijastica koja uživa u moru i plovidbi, biti zaljubljenica u nautiku. Liderska pozicija Hrvatske na nautičkoj karti svijeta, zaslužila je, kaže, imati ženski jahtaški klub. I to ne samo klub u kojemu će se članice okupljati i povremeno ploviti; njihov klub ima daleko ambicioznije planove. Ući u turističku sferu, koja će ženama nuditi tematska putovanja brodom, a pritom se fokusirati na tradicionalno, održivo i zeleno. Jasno, i posada će biti isključivo ženska.

image

Josipa Filipović

Luka Gerlanc/Cropix

- Želimo našim članicama omogućiti ne samo pristup nautičkim aktivnostima i putovanjima nego i podršku u obliku ženskih posada koje će osigurati ugodno i sigurno iskustvo na moru. Naš fokus je na osnaživanju žena poduzetnica i promociji nautičkog lifestylea, u zemlji bogate maritimne prošlosti i kulture koju treba razvijati i njegovati. Hrvatska ima najveću čartersku flotu na svijetu, jednu od najrazvedenijih obala i nalazi se među top pet svjetskih nautičkih destinacija. Cilj nam je aktivirati lokalno stanovništvo da živi na moru, a ne samo od mora. Razvedena obala pruža pregršt mogućnosti i pravo vrijeme je da se okrenemo održivom turizmu pružajući visokokvalitetnu dodatnu vrijednost. Jadran je ovdje 365 dana i turizam ne smije biti sveden na tri mjeseca ljeta u kojem je čisto more i sunce jedini adut koji nudimo. Gost je sve zahtjevniji i naša ponuda mora znati odgovoriti na moderne izazove od kvalitetne gastroponude, koristeći autohtonu organski uzgojenu hranu, do usluga koje omogućuju holistički pristup gostu i odmoru koji može biti obogaćen iskustvima fitnessa, detoksa, skrivenih destinacija, vinskih ruta, umjetnosti - pojašnjavaju sugovornice Likea međusobno se nadopunjujući. S ekipom su se Likea u sukošanskoj marini, koju bismo nazvali njihovom bazom, našle četiri članice kluba - Josipa Filipović, Barbara Kotarski, Klara Ivanović i Ines Dragović Pedić.

Iako je marina u Sukošanu puna brodova, što onih na vezu, što čartera, još uvijek, čini se, isplovljavaju rijetki. U marini je sad najljepše, sutonska je bonaca, galebovi lijeno kruže nebom, pogled puca na morsko plavetnilo. U pozadini se čuje glas Olivera Dragojevića. Predstojeća će putovanja biti, kažu naše sugovornice, jednako ugodna, bez gužve i buke.

- Naš će klub pružati sigurno okruženje za žene koje uživaju u nautičkom lifestyleu, uz sigurne i kvalitetne aktivnosti na moru. Kroz kombinaciju luksuza i opuštenosti naš klub pruža iskustva koja omogućuju članicama da se osjećaju udobno i dobrodošlo u nautičkom okruženju. Također, ponudit ćemo putovanje Bleisure/Bluxury, spoj posla i luksuznog odmora... Sve to uz održivost i ekološki prihvatljive prakse kojima smo posvećene, promovirajući svijest o zaštiti mora i okoliša.

Sve su naše sugovornice različitih zanimanja i životnih preferencija, ali sa zajedničkom sklonosti nautici. Od muškaraca u svijetu nautike razlikuju se po emotivnom pristupu prema plovidbi. Njima plovidba nije prestiž ili statusni simbol, za njih je ploviti emocija.

Klara Ivanović je dizajnerica odjeće i tekstila, bavi se održivom modom, kod kuće ima tri djevojčice, dvije su stare 10 i 12 godina, trećoj su tek tri mjeseca. Jedina Klarina veza s brodovima je ljubav prema moru.

- Rodom sam iz Slavonije, ali more me obnavlja. Svakodnevno šećem uz more i ono što upijam i živim na koncu završi na mojim radovima, platnu i na slikama. Većina mojih radova referira se na Mediteran. A ono što doživljavamo na putovanjima morem kompletni je doživljaj svega toga. Nećete to doživjeti na plažama, gužva je i buka, ali kad se maknete u vale i upijete sve što vam priroda daje, to obnavlja čovjeka. Imamo naš mali brodić i često isplovimo s djecom, punimo duh pozitivnom emocijom. Želim taj osjećaj i znanje podijeliti s drugima - kaže Klara.

image

Klara Ivanović

Luka Gerlanc/Cropix

Ubuduće će imati priliku, planiraju jahtašice, svoju umjetnost podijeliti sa skupinama žena koje će ploviti s njima. Jer Ladies at Sea Alliance pružit će poduzetnicama poput Klare priliku da predstave svoje poslovanje i istaknu svoje usluge na poslovnoj platformi kluba.

- Kroz našu će platformu poduzetnice moći promovirati svoje proizvode i usluge članicama kluba te se predstaviti široj nautičkoj zajednici. Platforma je izvrsno mjesto za povezivanje, razmjenu poslovnih ideja i stvaranje korisnih poslovnih kontakata u nautičkoj industriji. Želimo podržati žene poduzetnice i pridonijeti njihovu uspjehu kroz naš klub i poslovnu platformu Ladies at Sea Alliance - pojašnjava Josipa.

Klarina će prva zadaća biti poučavati žene slikanju na nautičkoj turi "Wine and paint".

Žene u ovoj priči su svjesne da samo ploviti više nije dovoljno, da nedostaje sadržaj koji će zaokupiti goste. Dodana vrijednost. Ova će ženska putovanja biti pomno, ali nenametljivo osmišljena. Poanta je pružiti gošćama nezaboravno iskustvo na moru. Osim plovidbe "Wine and paint" organizirat će se wellness i luksuzna putovanja, detoks, beauty&fitness, team building krstarenja. Ili, kako kažu, "personalizirana i autentična iskustva u nautičkom okruženju". Svaka će grupa žena - prijateljica, kolegica ili poslovnih partnerica - odabrati neki od ponuđenih tematskih sadržaja.

- Svi znamo da more, sunce i plaža više nisu dovoljni. Mi prodajemo doživljaj, a to je sjesti uz čašu vina na jahti, a moja je uloga prenijeti svoje znanje. Nebitno je ima li osoba ranija znanja o kistu i bojama, ja ih trebam animirati da uđu u svijet koji živim - kaže Klara. Josipa se nadovezala na to.

- Živimo u nesigurnim vremenima, gdje se mnogi suočavaju s problemima samohranog roditeljstva, osamljenošću, poslovnim zahtjevima koji su sve veći, u vremenu novih tehnologija i umjetne inteligencije koji ponekad zastrašuju nepoznanicama i snagom, i brišu granice između mašte i zbilje. Kako na sve odgovoriti i pritom ostati svoj? Mi smo odgovor pronašli u moru i vodi, tih 70 posto zemaljske površine koji nas uvijek vraća na mjesto odakle smo potekli i tako nas liječi - kaže Josipa Filipović.

Pod vodstvom ove će iskusne skiperice članicama kluba biti osiguran pristup vrhunskim stručnjacima iz sfere svakog od tematskih putovanja.

Samoborka Barbara Kotarski jedna je od ambasadorica kluba, koje će ga promovirati u svijetu. Kao bivši model, čije lice je krasilo naslovnice, primjerice, jednog od najstarijih ženskih časopisa Marie Claire, i žena tek u svojoj 28 godini, Barbara je iznimno aktivna u humanitarnim aktivnostima, poznata je u filantropskom miljeu. Mnoge je mjesece, preko udruge SonTa, čija je vrlo aktivna članica, provela u Tanzaniji i Vijetnamu, brinula se da svijet dozna potrebe i uključi se u dostupnost obrazovanja siromašnim afričkim i vijetnamskim mališanima. Diplomantica poslovne ekonomije pokrenula je startup s istim ciljem. Koliko je lijepa toliko je jednostavna, pametna i spremna pomoći.

image

Barbara Kotarski

Luka Gerlanc/Cropix

- Moji su razlozi za učlanjivanje u klub višestruki. Prvo, jer sam uz nju odrasla, tu sam u Bibinjama provela djetinjstvo, danas kad smo prolazile pored nje srce mi je bilo toliko puno. Drugo, cijenim žensko poduzetništvo i jedinstvo žena u tom konceptu. Živjela sam puno u inozemstvu i mnogi moji prijatelji iz raznih zemalja dolaze u Hrvatsku na more, a koji je najbolji način da se vidi naša obala? Brodom. Drago mi da imam network, osobito žena, koje me mogu usmjeriti da ja usmjerim svoje prijatelje. Također, iskreno, drago mi je imati ekipu za koju znam da ni mene, a ni moje prijatelje, neće oprati financijski. Također, drago mi je da ću svim članicama kluba i budućim gošćama imati priliku prenijeti poruku društvene odgovornosti - kaže.

Barbara je položila teoriju navigacije broda do 12 metara dužine, praksu nije, ali klub će, uz sve aktivnosti, organizirati i školu za skipere pa će joj to, kaže, biti prilika da odradi i praktični dio te dobije dozvolu. I Klara će u školu za skipere, a četvorka poziva sve žene koje žele naučiti upravljati brodom da im se jave, da bi ih predbilježile za licencirani tečaj. Josipa već ima i pilotsku dozvolu za lake avione, private-pilot licencu koju je dobila u američkoj školi letenja, a i Barbara će uskoro završiti za pilota iste kategorije.

Članstvom u klubu, žene će, što i jest jedan od ciljeva, dobiti priliku umrežavanja, otvorit će im se prostor povezivanja, razmjene iskustava i međusobnog poticanja.

- Nautički svijet, sa svojom izazovnom atmosferom i dinamičnim okruženjem, pruža izvrsnu priliku za izgradnju globalne mreže korisnih poslovnih kontakata i inspirativnih suradnji. Aktiviranjem lokalnog stanovništva revitalizirat će destinaciju za cjelogodišnji turizam i promovirati poduzetnice na putu rasta, osobito nautici - zaključuju naše sugovornice.

Kakve veze imaju nautika i ples? Ines Dragović Pedić kaže - velike.

- Kako mi stvaramo pokret tako je i plovidba pokret - kaže zaljubljenica u more i nautiku. Vlasnica je zadarskog Sportsko-plesnog kluba Bellus, specijalizirana za latinoameričke, standardne i show dance plesove, poučava mlade od dvije do 18 godina, ali i odrasle. S dvije plesne točke nastupit će i na velikom otvaranju.- Svakako namjeravam sudjelovati na plovidbama, kao što će sudjelovati i neke druge članice - kaže.

image

Ines Dragović Pedić

Luka Gerlanc/Cropix

Ima li ona skipersku dozvolu? - Još uvijek ne, ali kad krene škola kluba, odmah ću je prva upisati. Čak mislim da bi se većina žena trebala upisati, zašto bi se samo muškarci bavili tim poslom? - pitanje je pogođeno u srž.

Ladies at Sea Alliance priprema konferenciju nautičkog lifestylea, a nagodinu im je namjera organizirati internacionalnu globalnu žensku regatu.

Partneri projekta
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 09:28