Blagi maestral vodi nas ka tajanstvenom nenaseljenom otočiću Stupa, što se pruža uz zapadni dio južne obale Korčule.
- Kad sam došao ovdje nije bilo ničega, nisam znao gdje nabaviti vodu, hranu, sve je to predstavljalo veliki izazov, malo tko bi se usudio napraviti ovo - rekao nam je mladi i perspektivan suvlasnik restorana Moro Beach, Matija Senić. Na svoju korčulansku avanturu uputio se prije svega par mjeseci kada je preuzeo voditeljsku palicu restorana, a na Korčuli, kaže, vidi veliku budućnost luksuznog turizma.
Ljubazno osoblje uputilo nas je našem stolu s predivnim i neprocjenjivim pogledom na čisto more. Restoran je uređen mediteranski, te podsjeća na prestižne grčke destinacije kao što je Santorini, zidovi su obloženi kamenom, a boje koje prevladavaju su bijela i zagasito plava.
- Imam neku viziju da sve to iskustvo, svih šefova s kojima sam radio, iskoristim ovdje i sad napravim nešto svoje - kazao nam je glavni šef kuhinje Moro Beach restorana, Josip Žnidarec, koji stoji iza inovativnog jelovnika. Josip je svoje kuhanje zadnjih 12 godina vježbao sa svjetski poznatim i domaćim chefovima, uključujući i jedan vrhunski restoran u Dublinu, a ovdje, kaže, ima priliku pružiti taj standard svojim gostima, koje, obećava nam, svake godine čeka sve zanimljiviji i ukusniji meni.
Prema toploj preporuci našeg simpatičnog chefa, ručak smo započeli s prigodnom, morskom juhom. Juhu krasi mozaik od bijele ribe i fluid lista peršina koje revno povezuje pjenica od glava škampi uz iznenadni okus soli obojene ciklom. Jedan od komentara je bio – „ovo je kao da jedemo more“.
Posluženi su nam dalje morski tris, carpaccio od hobotnice i škarpine i tuna tartar s prilozima rikolom, ukiseljenom mrkvom sa chillijem i kavom te pečenom ciklom. Hrabar spoj okusa. Uz morski tris servirali su nam i tuna tartar s dehidriranim čipsom od riže i također ukiseljenom mrkvom s chillijem i kavom, burratu s domaćom šalšom od rajčice uz neizostavni prepečeni kruh za kojeg recept nismo uspjeli doznati. To je najveća tajna.
Za glavno jelo poslužen nam je šanpjer s grilla uz priloge, tradicionalnu blitvu na dalmatinski s krumpirom s ukiseljenim stabljikama blitve u soku od cikle te pire krumpir s paljenim smeđim maslacem i prahom od mladog špinata, nešto što se uistinu rijetko može okusiti.
Ovaj bogati slijed okrunjen je desertima u čaši. Kako i sve na meniju, tako i deserte krasi neobičan spoj okusa. Predstavljene su nam posebne verzije cheesecakea u kojima su cikla i kava u jednoj, te avokado i menta u drugoj verziji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....