MENSTRUALNI BUDŽET

NEĆETE VJEROVATI KOLIKO HRVATICE TROŠE NA MJESEČNICU Novcem utrošenim na uloške žena može kupiti auto

Premda su žene poznate kao veći potrošači od muškaraca pa se troškovi za ženske frizure, manikure, pedikure i naravno garderobu, koje nikad dosta, godišnje popnu do nekoliko desetaka tisuća kuna, jedne stavke u svom budžetu sve bi se žene sigurno riješile.

Možda to nikad niste stavili na papir, ali u svom životu žena oko 80.000 kuna potroši na održavanje ženske higijene. Mjesečnica ne samo da nam zadaje grčeve i bolove nego nas košta cijelo malo bogatstvo. U svakom slučaju, novcem utrošenim na uloške može se kupiti jedan manji automobil, i to novi... Najnovije istraživanje koje ovih dana prenose strani mediji pokazalo je da žene prosječno za potrepštine oko menstrualnog ciklusa potroše oko 18 tisuća funti. Odlučili smo i sami izračanati kakva je situacija za žene u Hrvatskoj, a prema našim izračunima prošli smo ipak malo bolje od Britanki.

Dakle, većina žena menstruaciju ima od 13 do 50 godine života, što znači da prosječno čak 37 godina svog života provedemo u menstrualnim ciklusima. To je ukupno čak 444 mjesečnice, ako uzmemo u obzir da žene imaju prosječno 12 menstruacija godišnje. Uobičajeno je da menstruacija traje tri do sedam dana, mi smo uzeli prosjek od pet dana, što znači da na uobičajeno krvarenje u životu jedne žene otpadne ukupno 2220 dana.

Higijenski ulošci

23.088 kuna

Ukoliko koristite higijenske uloške, trebat će vam ukupno 36 uložaka po jednoj mjesečnici, ako računamo da se uložak mijenja svaka četiri sata. Cijena jednog paketa Always normal košta 12.99 kuna, a sadrži 10 komada. To znači da ćete mjesečno trebati 4 paketa što iznosi 52 kune po mjesečnici, 624 kune godišnje, odnosno za ukupno 444 mjesečnice u vašem životu potrošit ćete oko 23 tisuće kuna.

Tamponi

31080 kuna

Neke žene umjesto uložaka radije koriste tampone smatraju ih mnogo diskretnijima i ugodnijima nego uloške. Tampon treba mijenati svakih 4 do 7 sati, dakle u prosjeku svakih 5 sati, što znači da u 6 dana mjesečnice trebate 30-ak tampona ukupno. Jedan paket OB tampona sadrži 8 komada i košta 17,50 kuna.

Tako ćete za jednu mjesečnicu trebati 4 paketa, što mjesečno iznosi 70 kuna, a godišnje čak 840 kuna. Za svojih 37 godina menstrualnih ciklusa izdvojit ćete tridesetak tisuća kuna.

Dnevni ulošci

6660 kuna

Dnevni ulošci su nemaju dovoljnu moću upijajanja poput klasičnih uložaka, i uglavnom ih nećete koristiti u vrijeme najvećeg krvarenja, ali isto tako spadaju u žensku higijenu, pa smo ih odlučili uborjati. Jedan paket Libresse dnevnih uložaka koji sadrži 30 komada košta 15 kuna, a ukoliko ih koristite svaki dan, trebat će vam paket po mjesecu, a godišnje vas to košta 180 kuna. U životnom vijeku čak 6660 kuna. Dnevni ulošci libresse – 15 kuna, 30 komada, mjesečno potrošite 1 pakete, što znači godišnje 180 kuna – 6660 kuna godišnje

Tablete protiv bolova

11.544 kuna

Jedna kutija Neofena forte od 10 tableta košta 26 kuna, a računamo da ih koristite u prva tri dana mjesečnice. Piju se prosječno tri dnevno, dakle, jedna kutija potroši se po ciklusu. To je 11, 544 kune za ove piluke tijekom vašeg ženskog života.

Slatkiši

4440 kuna

Bez kojih se, ruku na vaše žensko srce, ne može.

Nećemo pretjerivati ovaj put, pa recimo da se u svrhe što bezbolnijeg PMS-a mora žrtvovati barem jedna čokolada, koja prosječno košta 10 kuna, to znači da ćete godišnje potrošiti 120 kuna na čokolade, a za ukupno 444 menstruacije 4440 kuna. ( M.S.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 23:26