Američki chef i putopisac Anthony Bourdain, koji u TV emisiji 'Parts Unknown' otkriva manje poznate svjetske destinacije i njihove kuhinje, tvrdi kako će tradicionalno filipinsko jelo sisig uskoro postati pravi svjetski hit.
- Odlično će vam 'sjesti' poslije dva-tri piva. Preukusno je, jeftino i dostupno svima - objašnjava Bourdain.
I dok sisig na fotografijama izgleda i više nego primamljivo, mnogi 'zapadnjaci' ipak nisu sigurni bi li ga se usudili kušati - naime, spomenuto jelo radi se od dijelova svinjske glave - njuške, ušiju i obraza.
U gradu Angelesu u provinciji Pampanga jednom godišnje čak se održava i festival sisiga.
Za vrijeme američke okupacije Filipina neobično jelo konzumirala je uglavnom sirotinja - svinjske glave mahom su se bacale jer ih američki vojnici nisu htjeli jesti, ali lokalnom stanovništvu postale su glavna i najjeftinija kulinarska namirnica. Naime, u njihovoj kulturi hrana se nikada ne baca.
- Filipinska kuhinja itekako je podcijenjena, ali stvari se polako mijenjaju. Sve više elitnih restorana u New Yorku u svoje jelovnike uvrštava sisig, a interes gostiju raste iz dana u dan - rekao je poznati chef.
Komentari (0)
Komentiraj