DANSKA, NORVEŠKA...

Kaos na sjeveru Europe, stvara se usko grlo, stotine turista na rubu očaja, lokalci bijesni, vlast - nemoćna: ‘Ovo je Divlji zapad!‘

Oslo, ljetna sezona

 Hinrich Bäsemann/dpa/profimedia/Hinrich Bäsemann/dpa/profimedia
Turistički agenti u regiji sada aktivno promoviraju tzv. coolcations

Tijekom prošle godine, koncept godišnjeg odmora u hladnijim predjelima (na eng. coolcation), uhvatio je zamah u nordijskim zemljama, što je rezultiralo porastom rezervacija na mnogim popularnim lokacijama.

Porast turističkih brojki u relativno malim mjestima, međutim, a, osobito porast broja turista u kamperima, zadaje velike glavobolje vlastima u Norveškoj i Danskoj, piše Forbes.

Turistički agenti u regiji sada aktivno promoviraju tzv. coolcations, a ciljana skupina su turisti koji traže spas od vrućina na Mediteranu. U ljetnim mjesecima, prosječne temperature u nordijskim zemljama kreću se između 14 i 26 Celzijevaca, pružajući ugodnu klimu za aktivnosti na otvorenom, bez nesnosnih vrućina.

image

Lysefjord, jedan od najpoznatijih fjordova u Norveškoj

Jim Nix/Robertharding Via Afp

Sjeverna Norveška, poznata po netaknutim prirodnim ljepotama, osobito po znamenitim fjordovima, bilježi povećani priljev turista željnih istraživanja regije u kamperima.

Slikoviti krajolik Helgelanda je među popularnijim nordijskim destinacijama. Nažalost, popularnost je donijela prometne gužve, osobito na trajektnim pristaništima Jektvik i Kilboghavn.

Lokalni list Rana Blad nedavno je pisao o incidentu u kojemu je više od 100 kampera zapelo na trajektnom pristaništu Jektvik, bez pristupa mobilnoj mreži.

image

Norveška

Jarmo Piironen/alamy/alamy/profimedia/Jarmo Piironen/alamy/alamy/profimedia

Lokalna načelnica Inger Monsen izjavila je da su neki turisti morali čekati polazak trećeg ili četvrtog trajekta, što je uzrokovalo kašnjenja od nekoliko sati. Izrazila je zabrinutost zbog posljedica na budućnost turizma u tom području.

- Mislim da se neće vratiti na našu obalu, koji mnogi zovu najljepšom obalnom rutom na svijetu. To je tužno, rekla je.

Problem se produbljuje novim propisima Norveške pomorske uprave, koja je uvela obvezna razdoblja odmora za trajektno osoblje, što je dovelo do promjene reda plovidbe.

Stvoreno je usko grlo, zbog čega su turisti i lokalno stanovništvo suočeni s dugim čekanjima. Nedostatak pokrivenosti mobilnom mrežom na ključnim lokacijama samo pogoršava problem, otežavajući turistima pristup informacijama.

Porast broja turista na norveškom otočju Lofoten problem je već dugi niz godina, zbog čega su lokalne vlasti tražile uvođenje turističke pristojbe. Čini se da će ove godine brojke dosegnuti novi rekord.

image

Lofoten

Manuel Romano/Nurphoto Via Afp

U svibnju je okrug Nordland zabilježio porast noćenja za 22% u usporedbi s prethodnom godinom, što sugerira da turistička sezona počinje ranije nego ikad prije.

Norveška TV2 nedavno je izvijestila o frustracijama lokalnog stanovništva zbog sve većeg broja vozača kampera koji ignoriraju pravila i propise parkiranja.

Line Renate Sanuelsen iz turističke tvrtke Visit Lofoten rekla je da je sve više turista koji parkiraju svoje kampere na nepoželjnim mjestima, vjerojatno u želji da izbjegnu plaćanje.

- Parkiraju svoja vozila u stambenim četvrtima ili na ugibalištima velikih prometnica.

I Danska se također već morala uhvatiti u koštac sa sličnim problemima. Prema podacima Visit Denmark, broj kampera na cestama u zemlji se povećao za 27% u samo pet godina.

Lokalci se već neko vrijeme žale na turiste koj pakiraju u skupinama, zaklanjaju slikovit pogled i bacaju smeće u prirodi.

To je dovelo do napetih situacija između lokalnih zajednica i posjetitelja, a Peter Krusborg Pedersen, izvršni direktor tvrtke Visit Nordvestkysten, opisao je trenutnu situaciju kao "Divlji zapad" zbog nedostatka propisa.

Peter Krusborg Pedersen, izvršni direktor tvrtke Visit Nordvestkysten, opisao je trenutnu situaciju kao "Divlji zapad" zbog nedostatka propisa.

Danska vlada, zajedno s turističkim organizacijama i lokalnim općinama, sada uvodi mjere za ublažavanje takvih problema. To uključuje zabranu parkiranja u određenim područjima, pružanje više informacija za turiste i ostavljanja novih parkirnih mjesta za kampere.

U pokušaju da potakne razvijanje pozitivnih odnosa između lokalaca i posjetitelja, Kopenhagen je pokrenuo zanimljivu pilot inicijativu za nagrađivanje odgovornog ponašanja.

Posjetitelji koji odaberu održive načine prijevoza ili sudjeluju u aktivnostima zajednice poput vrtlarenja ili skupljanja smeća mogu zaraditi poticaje i nagrade, poput besplatnih obroka ili pristupa atrakcijama. Inovativni pristup ima za cilj promicanje ekološki prihvatljivog turizma uz smanjenje negativnog utjecaja na lokalne zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 15:03