NOVO LICE BAŠČANSKE UVALE

Nekadašnji Tamaris postao je hotel Dobrovit: ‘Plan je da budemo cjelogodišnja gastrodestinacija‘

 Sanjin Ilic
Ukupno su 34 smještajne jedinice u hotelu, među kojima je 20 dvosobnih soba te 14 apartmana s četiri ili šest kreveta

Dobrovit je ime opata benediktinskog samostana Sv. Lucije u Jurandvoru pokraj Baške koji se spominje na Bašćanskoj ploči, isklesanoj oko 1100. godine. Prema natpisu na glagoljici, Dobrovit je s devetoricom svoje braće benediktinaca sagradio samostan i crkvu Sv. Lucije na zemlji koju je njegovu prethodniku, opatu Držihi, darovao Zvonimir, "kralj hrvatski".

Upravo u crkvi Sv. Lucije, koja se nalazi na istoj lokaciji, 1851. godine tadašnji bogoslov, a poslije svećenik Petar Dorčić pronašao je Bašćansku ploču, jedan od najstarijih i najvrednijih spomenika u Hrvatskoj.

image

Hotel Dobrovit

Sanjin Ilic
image

Plaža ispred hotela Dobrovit

Damir Skomrlj/CROPIX

Ime Dobrovit odabrali su novi vlasnici za hotel u Baški koji se do početka ove godine zvao Tamaris, što je bio prilično generički naziv kakav nosi još dosta hotela na Jadranu. Kako kaže Tomislav Pavičić, voditelj marketinga i sin suvlasnika Dobrovita, mnogi koji ne poznaju Bašku pomislili su da su tim imenom željeli povezati hotel ili izazvati asocijaciju na značenje riječi "dobro".

- Željeli smo povezati ime hotela s tim vrijednim bašćanskim naslijeđem, sa željom za afirmacijom same lokacije. Usudili bismo se reći da je, paradoksalno, povijest Baške vrednija za Hrvatsku, nego za samu Bašku - kaže Pavičić čiji je otac, hrvatski poduzetnik iz Kanade, Josip Pavičić, s poslovnim partnerima preuzeo bivši hotel Tamaris u veljači ove godine.

image

Hotel Dobrovit

Damir Skomrlj/CROPIX
image

Plaža ispred hotela Dobrovit

Damir Skomrlj/CROPIX

Lokalne namirnice

Hotel Dobrovit specifičan je zbog sjajne lokacije, na rubu naselja uz samu šljunčanu plažu koja se proteže Baškom u dužini od 1800 metara i pokriva cijelu uvalu. Na plažu, koja je sama po sebi atrakcija, doslovce se izlazi iz apartmana u prizemlju hotela, a uz nju se prostire i restoran kojim su novi vlasnici krenuli graditi bašćansku gastro priču, temeljenu na lokalnim namirnicama i autohtonoj bašćanskoj mediteranskoj kuhinji.

Ukupno su 34 smještajne jedinice u hotelu, među kojima je 20 dvosobnih soba te 14 apartmana s četiri ili šest kreveta. Prema Pavičićevim riječima, start je ovoga proljeća bio bolji od očekivanja, tako da su u svibnju imali popunjenost od 49 posto, već u lipnju 89 posto, a u srpnju je praktički nemoguće u Dobrovitu pronaći slobodnu sobu. Mogućnost večeranja ili ispijanja koktela na beach baru uz plažu ili bazenu, s pogledom na podvelebitski zaljev s jedne i bašćanske gudure koje izazivaju strahopoštovanje s druge strane, dodatni je plus na kojem se sad gradi identitet hotela.

image

Hotel Dobrovit

Sanjin Ilic
image

Hotel Dobrovit

Sanjin Ilic

Identitet kuhinje gradi se na onome što je u Baški najbolje - škampu koji se lovi na u kvarnerskom podmorju, kakvog nema nigdje osim na sjevernom Jadranu, i bašćanskoj janjetini koja je dugo bila dobro skrivana gastronomska tajna, a tek se posljednje desetljeće afirmira kroz manifestaciju "Crna ovca". Ovce su u Baški, kao i na cijelom otoku, na ekstenzivnoj ispaši, što znači da slobodno lutaju gudurama dok ih se ne okupi i razdvoji u mrgarima koji su danas jedinstveni spomenici stoljećima staroj narodnoj vještini gradnje suhozida. U Baški ovce pasu samoniklo mediteransko bilje, začine "posoljene" vjetrovima s mora, što janjećem mesu daje prepoznatljivu aromu.

Namirnice, kako priča Pavičić, nabavljaju od lokalnih škampara i ovčara.

image

Hotel Dobrovit

Damir Skomrlj/CROPIX
image

Plaža ispred hotela Dobrovit

Damir Skomrlj/CROPIX

Otočna tradicija

- Smatramo da ovakva lokacija zaslužuje unapređenje u gastronomskom dijelu. Pokušat ćemo raditi što dulje u posezoni, s perspektivom da u budućnosti postanemo cjelogodišnja gastrodestinacija te da razlog dolaska gostiju bude gastronomska ponuda na koju se nadovezuje smještaj - ističe.

Pavičić kaže kako su nastojali da svi ključni ljudi u hotelu budu iz Baške, stoga su zadržali zaposlenike Tamarisa koji su, kako napominje, odličan kadar. Među njima je chef Andrej Skladany koji je rođen i živi u Baški, a u Tamarisu je vodio kuhinju osam godina. Skladany je dobio priliku kreirati jelovnik koji je naklon lokalnome, tradiciji, kao i jadranskom i mediteranskom okruženju, gdje namirnica mora prevaliti najkraći mogući put od svojeg staništa do stola.

image

Hotel Dobrovit

Sanjin Ilic
image

Hotel Dobrovit

Sanjin Ilic

Škampi na gradele ili baška janjetina na gradele, kao i jadranska lignja u umaku od vina s ličkim krumpirom, šurlice ili rižot sa škampima te nezaobilazni crni rižot jela su koja proizlaze iz otočne i jadranske tradicije, tamo gdje se susreću otok, obala i kopno.

Skladany kaže da ga najviše inspiriraju morske delicije gdje je poseban naglasak stavljen na škampa, ali i janjetina, koja je specifična po načinu uzgoja i prehrane.

- To je janjetina s otoka Prvića. Tamo je janjad cijele godine i praktički je divljač. Pase uglavnom kadulju, pije bočatu vodu, dakle pomiješanu slatku i slanu, što onda ima utjecaj na teksturu mesa i okus - objašnjava chef.

image

Plaža ispred hotela Dobrovit

Damir Skomrlj/CROPIX
image

Hotel Dobrovit

Damir Skomrlj/CROPIX

Tajna dolina

Dodaje da žele staviti naglasak na autohtonu, sezonsku namirnicu.

- Uz škampe, i domaće lignje, domaća hobotnica te, naravno, oborita riba. Nastojimo se povezati s lokalnim OPG-ima i krčkim vinarima. Želimo promovirati ono što imamo ovdje, na otoku i bit ćemo uporni u tome - kaže Andrej Skladany.

Što se tiče vinske ponude, u Dobrovitu naglasak stavljaju na žlahtine poznatih krčkih vinara iz susjednog Vrbnika te na jednu lokalnu, iz Svete Lucije, naselja u kojem je pronađena Bašćanska ploča. No ponuda nije mogla proći bez korčulanskog pošipa jer je jedan od suvlasnika iz Smokvice na Korčuli čija obitelj proizvodi pošip Kunjas.

image

Hotel Dobrovit

Damir Skomrlj/CROPIX
image

Hotel Dobrovit

Sanjin Ilic

- Prošao sam sve hrvatske otoke i bio sam više puta na Krku, ali donedavno nisam bio u Baški. Ona me odmah oduševila. Kad prođete onu kotlinu i pred vama se počne otvarati Baška, osjećate se kao Indiana Jones kad otkrije neku dugo skrivanu tajnu dolinu. To je potpuno drugačije od bilo čega i na Krku i Jadranu. Kad smo vidjeli plažu i ovaj hotel na plaži, odmah smo znali da je to ono što tražimo - zaključuje Tomislav Tomi Pavičić.

image

Vanjski bazen hotela Dobrovit

Damir Skomrlj/CROPIX
image

Hotel Dobrovit

Sanjin Ilic
image

Hotel Dobrovit

Sanjin Ilic
image

Chef Andrej Skladany

Damir Skomrlj/CROPIX
image

Glavni konobar Vlade Nogalo

Damir Skomrlj/CROPIX
image

Hotel Dobrovit

Sanjin Ilic
image

Hotel Dobrovit

Damir Skomrlj/CROPIX
image

Chef Andrej Skladany

Damir Skomrlj/CROPIX
image

Beach bar hotela Dobrovit

Damir Skomrlj/CROPIX
image

Bazen hotela Dobrovit

Damir Skomrlj/CROPIX
image

Hotel Dobrovit

Sanjin Ilic
image

Gastro ponuda hotela Dobrovit

Damir Skomrlj/CROPIX
image

Chef Andrej Skladany

Damir Skomrlj/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Komentari (0)

Komentiraj

Ovaj članak još nema komentara
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalima društva HANZA MEDIA d.o.o. dopušteno je samo registriranim korisnicima.
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu društva HANZA MEDIA d.o.o. te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima.
20. prosinac 2024 10:46