Tradicionalna istarska kuhinja ogledalo je šarolike povijesti i neobičnih geografskih značajki koje krase naš najveći poluotok. Brojni su se utjecaji isprepleli u skromnoj pučkoj kuhinji čija je osnova u prirodi - aromatičnim začinima, samoniklom bilju, povrću, plodovima mora...
Pripremu jela oduvijek je karakterizirala izuzetna mašta, jer - uz malo sastojaka bilo je potrebno uložiti puno ljubavi, truda i mašte da bi se jelo učinilo privlačnijim.
Plava Istra nudi obilje svježine iz mora, ali potiče i vječitu slatku dilemu: što odabrati? Cijenjenu bijelu ribu ili ukusne sardele, buzaru od škampa ili školjki, juhu ili rižot s plodovima mora, možda brodet ili slane sardone...
Zelena unutrašnjost krije pregršt autentičnih konoba i vinskih podruma u kojima objed postaje puno više. Način pripreme jela, ambijent i ugodno društvo domaćina čine ga iznimnim doživljajem: ukusna maneštra od povrća, fuži ili njoki u šugu od domaće kokoši, ovčji sir, na buri sušen istarski pršut.
I za kraj tradicionalne slastice - fritule, kroštule, cukerančići - jednostavne, ali neodoljive!
Svadbeni kolačić na popisu Hrvatske nematerijalne baštine
Cukerančići se od davnina pripremaju širom Poluotoka, no način na koji se to radi u Pazinu razlikuje se od ostalih, a pa ja tako zaštićeno umijeće njegove pripreme kako bi ga sačuvali od zaborava.
Abeceda istarske konobe
Mnoga jela imaju specifična imena, naučite ih prije posjeta konobi:
Fuži - cjevasto smotani tanki komadi tjestenine, veličine 3-5 cm
Fritaja - omlet od domaćih jaja obogaćen sezonskim namirnicama
Pljukanci - tradicionalna vretenasta tjestenina
Ravioli - tijesto punjeno nadjevima od sira, mesa ili oraha
Žgvacet - istarski gulaš od komadića mesa domaće kokoši, goveda i divljači u gustom umaku
Maneštra - najpoznatije istarsko jelo "na žlicu", gusta juha od krumpira, graha, suhog mesa i sezonskog povrća danas predstavlja poseban užitak, dok je nekada bila gotovo jedini obrok na stolu - mladi ljudi gladni od dugog i mučnog rada u polju natrpali bi u maneštru toliko starog kruha da bi žlica, ako bi je umočili u takvu maneštru stajala uspravno!
Vrijedi provjeriti - istarske ljetne tržnice i sajmovi:
Vrsar | Subotom: Tjedna mini tržnica
Vodnjan | Subotom i nedjeljom: Kušaj i kupi lokalno: postani Agroturist
Ližnjan | Ponedjeljkom: Sajam tradicijskih obrta Istra mix
Premantura | Ponedjeljkom: Istra gourmet
Pula | Ponedjeljkom i utorkom: Sajam originalnih istarskih rukotvorina
Medulin | Utorkom: Istra gourmet
Fažana | Srijedom: Tradicijske večeri
Rovinj | Četvrtkom: Sajam domaćih i lokalnih proizvoda Mercatino
Poreč | Četvrtkom: Smotra istarskih autohtonih proizvoda
Kalendar događanja i evenata u Istri pogledajte ovdje.
Komentari (0)
Komentiraj