IDEALAN ODMOR

Tražite inspiraciju za vikend-bijeg od svega? Dvorac Mokrice i Terme Čatež ispunit će sva vaša očekivanja

Grand Spa Terme 

 Vid Rotar
Želja nam je približiti svakom gostu ono najbolje lokalno što imamo, kaže nam chef Zdravko Andželovski

Pravi vikend-odmor s puno opuštanja, prirode, povijest i gastronomije pruža slovenski kraj samo sata od Zagreba - dvorac Mokrice i Terme Čatež koje su upravo ovih dana otvorile Zimsku termalnu rivijeru, ali i novi wellness i spa centar. Koliko su terme, ali i dvorac Mokrice s golf igralištem hotelom te restoranom blizu Zagreba, dovoljno govori činjenica da se s balkona Mokrica vide Zagreb i Medvednica. Impresivni dvorac Mokrice nalazi se na samoj granici sa Slovenijom odmah iza graničnog prijelaza Bregana. Smjestio se iznad desne obale rijeke Save u stoljetnoj šumi, a do njega vodi pokretni most što ga čini još šarmantnijim, a oko njega je sve zeleno, uređeno, pokošeno. Odmah na ulazu je mala crkvica oko koje su skulpture i klupica.

image

Grand Spa Terme

Vid Rotar
image

Grand Spa Terme

Vid Rotar
image

Dvorac Mokrice

Aleks Krivec

Ovaj dvorac već desetljećima vode obližnje Terme Čatež, pa kad ste u ovim krajevima i odlučite se za vikend-bijeg od svega, najbolje je iskombinirati kupanje u njihovim nadaleko poznatim termalnim bazenima, opuštanje u brojnim spa i wellness centrima ovog velikog kompleksa, s golf partijama oko dvorca Mokrice, večerom u dvorcu i razgledom ovog brežuljkastog krajolika koji osvaja na prvu. Za one željne aktivnog odmora, ovdje ima staza napretek. Kako biciklističkih, tako i pješačkih.

Dvorac Mokrice ili Grad Mokrice nadomak Brežica, koji se prvi put spominje 1444. godine, odmah će svakog ljubitelja prirode osvojiti zbog šume i tišine koji ovdje vladaju. Nema gužvi, pa na miru možete uživati u samom razgledu zdanja i njegovog okoliša koji se prostire na čak 70 hektara. Dobar dio zauzima golf igralište s 18 rupa. U dvorcu saznajemo da su Mokrice glavne značajke renesansnog dvorca dobile u 16. stoljeću. Odmah do kamenog mosta koji vodi u utrobu ovog zdanja kao iz bajke nalazimo rimski natpis, koji svjedoči tome da je u rimsko doba ovdje bila je Romulova utvrda.

image

Grand Spa Terme

Vid Rotar
image

Grand Spa Terme

Vid Rotar
image

Grand Spa Terme

Vid Rotar

Voditelj dvorca kaže nam da su Mokrice stalno mijenjale kroz povijest vlasnike, većinom veleposjednike. Kako često o dvorcima postoji romantična ideja da su u njima boravile princeze i prinčevi, očekujemo neku takvu romantičnu priču. Tim više što su Mokrice impresivne. No one su prije svega bile dom veleposjednika imanja na ovom području. Njezini gospodari bili su, među ostalima, imućne obitelji Gregorijanci, Mosconi, Erdődy, Auerspergi, Gagerni iz čijih redova su neki od njih bili i hrvatski banovi. Posebno nam ističu plemiće Auersperg koji su zaslužni za oplemenjivanje perivoja egzotičnim vrstama.

Posljednji plemići koji su ga posjedovali bili su von Gagerni, koji su zbog financijskih poteškoća bili prisiljeni prodati imanje prije Drugog svjetskog rata. Zadnji vlasnik prije rata bila je Zagrebačka nadbiskupija, kojoj su Mokrice bile oduzete nacionalizacijom. Za vrijeme rata tu je boravila njemačka vojska koja je za povlačenja sa sobom uzela najveće dragocjenosti iz Mokrica. Nakon tog mučnog razdoblja Mokrice su neko vrijeme služile kao sirotište, a od propadanja su je spasili turizam i ugostiteljstvo.

image

Grand Spa Terme

Vid Rotar
image

Grand Spa Terme

Vid Rotar
image

Zimska termalna rivijera

Boris Colarić

Danas su u dvorcu smješteni hotel te restoran gdje je glavnu riječ preuzeo chef Zdravko Andželovski i njegova ekipa. Žele Mokricama vratiti stari sjaj, a planovi su veliki, baš kako to ovaj dvorac i zaslužuje. Uz restoran s predivnim pogledima i nevjerojatnim ambijentom, želja je ovog ambicioznog chefa otvoriti wine bar s probranim vinima te slastičarnicu u zatvorenom dvorištu kompleksa. Ovdje možete kušati, naime, izvrsna slovenska vina iz svih regija, posebno iz same okolice Mokrica.

- Želja nam je približiti svakom gostu ono najbolje lokalno što imamo. Zato uz naša jela poslužujemo odlična slovenska vina, ali i istarsko maslinovo ulje iz slovenskog dijela Istre jer nam ona podižu hranu - priča nam ovaj chef koji često putuje i skuplja znanja. Oduševio nas je svojim prijedlogom jela - duetom dvorskih pašteta s toplim kruhom te carpacciom od junetine. Zatim nam je pokazao kako radi rastavljene teleće lazanje i raviole punjene sirom, dimljenom pastrvom i mladim špinatom. Ribeye odrezak bio je pak poput slikarskog platna, poslužen s čipsom od batata, pireom od celera i povrćem na maslacu. Za kraj se odlučio za nešto jednostavno i fino - crème brûlée. A kad se sve to spojilo s merlotom i sivim pinotom lokalnog vinara Keltisa, ovaj ručak pretvorio se u pravu dvorsku gozbu.

image

Gastronomska ponuda

Nikola Zoko
image

Gastronomska ponuda

Nikola Zoko
image

Gastronomska ponuda

Nikola Zoko

Uz ručak doznajemo i razne legende o dvorcu Mokrice. Voditelj dvorca kaže da se s jednog od balkona Mokrica u provaliju zbog nesretne ljubavi bacila grofica Barbara. Postoji legenda da je njezin duh nakon samoubojstva dugo lutao dvorcem. Čak se i velika turska topovska kugla, vođena duhom nesretne Barbare, trebala tri puta otkotrljati oko fontane svete Barbare. Druga je legenda vezana za grb Mokrica - vranu sa strijelom u vratu. Grb možete vidjeti u restoranu i zaista je neobičan. Naime, u vrijeme turskih prodora u Sloveniju velika su jata vrana ostala na obalama rijeke Save. Uznemirio ih je topot konja turskih vojnika i počele su bježati prema dvorcu. Turci su ih gađali strijelama, a svojim su letom ukazali vlasnicima Mokrica na opasnost koja vreba iza ugla. Legenda kaže da je jedna od vrana, koje su Turci ustrijelili, pala u dvorište dvorca sa strijelom u vratu. Zato joj je gospodar dao počasno mjesto na grbu.

Uz posjet dvorcu najbolje je iskombinirati kupanje u 10 kilometara udaljenim Termama Čatež, koje su upravo ovih dana otvorile novi spa i wellness kompleks u sklopu svog hotela Terme.

image

Grand Spa Terme

Vid Rotar
image

Gastronomska ponuda

Nikola Zoko
image

Grand Spa Terme

Vid Rotar

Prvi termalni izvori otkriveni su prije više od 220 godina, a jedan napis o Čateškim toplicama iz 1855. godine govori da su ti izvori bili poznati već 1802. Koristili su ih tako da su kopali jame oko izvora i u njima se kupali, a kasnije se hladili u obližnjoj Savi. No toplice su počele s radom tek dvadesetih godina prošlog stoljeća, točnije 1924. godine kad se počelo graditi termalno lječilište. U srcu kompleksa je smješten taj prvi objekt odakle je sve krenulo.

No pravi procvat doživjele su šezdesetih godina kad su izgrađeni prvi moderni objekti i bazeni, jer se dotad termalna voda crpila s dubine od 7 do 12 metara, a to su bile manje količine. Opsežna istraživanja vršena su 1957. i 1958. koja su otkrila puno snažnije izvore na većim dubinama. Upravo je to omogućilo proširenje toplica. Istraživanja su nastavljena potom i 1964. tad je otkrivena voda na dubini od 300 metara, a temperatura joj je bila od 57 do 64 Celzijeva stupnja. Sve ostalo je povijest.

Danas ove "razvedene" slovenske toplice svojom površinom prekrivaju čak 11 termalnih izvora dubine od 300 do 600 metara s temperaturom vode od 58 do 63 Celzijeva stupnja. Mogu se pohvaliti ljetnom i zimskom termalnom rivijerom. Ljetnu termalnu rivijeru čini najveći bazenski kompleks u Sloveniji na površini od čak 10.000 kvadrata, a ima sedam vanjskih bazena s umjetnim slapovima i otokom. Specifičnost tih bazena je da se i tu koristi termalna voda bez obzira na ljetne temperature zraka.

image

Grand Spa Terme

Vid Rotar
image

Grand Spa Terme

Vid Rotar
image

Wellness Riviera

Vid Rotar
image

Zimska termalna rivijera

Boris Colarić

Ljetni je dio priče zatvoren krajem rujna, a radosti kupanja preselile su se u Zimsku termalnu rivijeru s natkrivenim bazenima na površini od 1800 kvadrata čija je temperatura bazenske vode između 320 i 330 C te 350 - 360 Celzijeva stupnja. Inače, ovaj veliki kompleks ima tri hotela, kamp i apartmane, ali i spa i wellness centre. Upravo je krajem ljeta otvoren onaj najnoviji - Grand Spa Terme. Ogroman je to centar na čak dvije tisuće četvornih metara, gdje možete iskušati razne vrste sauna i bazena.

Naime, novi wellness i spa centar ima unutarnji i vanjski bazen, fitness centar s panoramskim pogledom te saune. Pola površine centra zauzimaju upravo saune - dvije finske, slana parna, turska parna te bio-biljna sauna koje su međusobno povezane kružnim putem. Spa centar ima i vanjsku, panoramsku saunu. Odmor od sauna možete provesti na grijanim vodenim krevetima, na ležaljkama s čajevima i voćem, u Kneipp bazenu i na vodenoj stazi ili pak na vanjskoj terasi. Pravo opuštanje na "čateški" način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. listopad 2024 14:11