SCUBA SKENER

Čarobni prizori podmorja na jubilarnom međunarodnom natjecanju u Rijeci

Kategorija DSLR Riba: 2.mjesto
 

 Marco Bollettinari/Cropix
Dvadeset i sedam renomiranih podvodnih fotografa odmjerilo je svoje vještine snimajući podvodne ljepote ovog živopisnog akvatorija

U Ronilačkom centru Marco Polo, 19. i 20. listopada, u moru ispred plaže Ploče na riječkoj Kantridi održalo se deseto, jubilarno međunarodno natjecanje u podvodnoj fotografiji 10.Underwater Captured Competition Marco Polo. Dvadeset i sedam renomiranih podvodnih fotografa iz nekoliko zemalja, od kojih je velik broj nagrađivan na nivou prestižnih svjetskih natjecanja, odmjerilo je svoj talent i fotografske vještine snimajući podvodne ljepote ovog živopisnog akvatorija.

image
Ivana Grgic/Cropix

Riječko se podmorje prvog dana natjecanja moglo prikazati u dvije kategorije kroz četiri teme: riba, makro, ambijent i crno-bijelom fotografijom, dok je drugi dan bio rezerviran za proglašenje najboljih i dodjelu nagrada pobjednicima.

Otvorenju natjecanja prisustvovao je i gradonačelnik Marko Filipović koji je sudionicima poželio ugodan boravak u Rijeci i pohvalio Kvarnerski zaljev kao odlično, vrlo atraktivno, mjesto za podvodnu fotografiju.

image

Kategorija kompakt Riba: 3. mjesto

Pietro Ferrau/Cropix

Svijet podmorja je uvijek izazovan, većini bajkovit i nedostupan te čovjeku neprirodan ambijent. Ronioci, pogotovo podvodni fotografi, su ti koji otkrivaju tajne i čuda beskrajnog plavetnila zahvaljujući dostignućima suvremene tehnologije poput ronilačke opreme i podvodnih kamera. Na taj nam način ono postaje dostupno, a jedan mali dio podvodnih pejsaža razotkrio se ovog vikenda kroz objektive natjecatelja. Ocjene koje je, nimalo lako, donio tročlani žiri sastavljen od poznatih podvodnih fotografa Danijela Frke, Giannija Pecchiara i ovogodišnjeg svjetskog prvaka podvodne fotografije Fabia Iardina, zapravo i nisu toliko važne, koliko je to prekrasno druženje i izmjena iskustava i znanja među natjecateljima Hrvatske, Slovenije i Italije.

image

Kategorija DSLR Ambijent: 2.mjesto

Fisnik Sahatciu/Cropix

Ovaj naizgled običan akvatorij, pješčanog dna krije brojne sićušne organizme po kojima je nadaleko postao poznat, posebice ljubiteljima makro fotografije koji su baš na ovom području uspjeli napraviti vrhunske fotografije objavljivane u brojnim svjestski poznatim magazinima. Na spomen makro fotografije prva su asocijacija maleni pužići stražnjoškržnjaci i gološkržnjaci, koji se pojavljuju u svim mogućim živim bojama. Službeno se smatra da ih ima oko tri tisuće različitih vrsta, ali vjerojatnije je da je ta brojka gotovo duplo veća. Pred plažom na Kantridi znali smo ih pronaći i po desetak vrsta u jednom zaronu. Jesen je idealno vrijeme za njih i u ovo doba godine uz oštro oko i ponešto znanja o njihovim životnim staništima mogu se ovdje napraviti zaista raznolike makro fotografije.

image

DSLR Makro: 1.mjesto

Chiara Scrigner/Cropix

Ribe ovdje također ne nedostaje pa nije rijetkost da naiđe tuna, škarami, orade, trlje, dok se fratri i salpe broje u velikim jatima, a za njima je naiđe i jato dupina. Prošlog ljeta ovdje je bio gost i usamljeni dupin koji je proveo nekoliko dana pred plažom Ploče družeći se s oduševljenim roniocima.

image

Kategorija DSLR Riba: 1.mjesto

Chiara Scrigner/Cropix

U ukupnom poretku DSLR kategorije nagrade su odnijeli Chiara Scrigner iz Italije, a ona je također i autorica Best of show fotografije, slijedili su je također talijani Claudio Zori i Stefano Colmbo. U kategoriji kompaktnih fotoaparata pobijedio je talijan Francesco Galfano, na trećem je mjestu Paola Coradi, a srebro je osvojio Dean Ganza iz Hrvatske, ujedno na prvom mjestu u makro kategoriji, a drugi u crno-bijeloj temi.

image

Kategorija DSLR Crno - bijelo: 1. mjesto i Best of show

Chiara Scrigner/Cropix

„Vratili smo se skroz začuđeni.Na kraju smo od četiri predane fotografije osvojili prvo, drugo i peto mjesto, a u ukupnom smo poretku, moj sin i asistent Kristijan, od petnaestak natjecatelja, drugi. K tome smo u kompakt kategoriji jedini Hrvati, dok su ostale medalje odnijeli Talijani.“ – rekao nam je Dean Ganza, ponosan na svoj ovogodišnji uspjeh. Ispričao je i to da je prije sedam godina ovdje bio na svojem prvom natjecanju, a zapamtio ga je po tome što dodjeli medalja nije prisustvovao i po tome što je oborio svoj rekord u dužini ronjenja sa 117 minuta provedenih pod morem. Tada nije niti očekivao nagradu, samo je vježbao i radio na usavršavanju tehnike. Da se svaki trud na kraju isplati dokazala su ovogodišnja priznanja i nagrade.

image

Kategorija kompakt Crno - bijelo: 2. mjesto

Dean Ganza/Cropix
image

Kategorija kompakt Makro: 1. mjesto

Dean_ganza/Cropix

Organizatori Nicoletta Storelli i Ferdinand Hitrec na kraju su događanja još jednom uputili svoje riječi zahvale, posebice natjecateljima i stručnom žiriju, ali i svima koji su pomogli da se ovo natjecanje održi, Turističkoj zajednici Rijeke i Kvarnera, tvrtki Dezinsekcija iz Rijeke kao i svim sponzorima koji su osigurali nagrade za pobjednike.

image

Ferdinand Hitrec iz DC Marco Polo.

Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image

Kategorija DSLR Crno - bijelo: 3. mjesto

Stefano Colombo/Cropix
image

Kategorija DSLR Riba: 3.mjesto

Stefano Colombo/Cropix
image

Kategorija kompakt Riba: 2. mjesto

Andrea Sauro/Cropix
image

Kategorija kompakt Ambijent: 2. mjesto

Andrea Michelutti/Cropix
image

Kategorija DSLR Ambijent: 1.mjesto

Chiara Scrigner/Cropix
image

Sudionici natjecanja

Chiara Scrigner/Cropix/
image

Scuba skener

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 14:47