NEPROCJENJIVO, A BESPLATNO

Sjeme za novo tisućljeće

 Matej Ivanković, učenik Gimnazije 'Matija Mesić'

Sastavni dio botaničkog vrta je banka sjemena koja čuva sjemenje iz različitih dijelova svijeta. Botaničari ga klasificiraju koristeći katalog „Index Seminum“. Sjemenje nije za prodaju, već služi isključivo istraživanju te informiranju javnosti o zaštiti prirode.

„Uz sjeme svaka vrsta mora imati i primjerak u obliku herbarija da bi se uzgojena biljka mogla usporediti s izvornom i provjeriti je li došlo do genetičkih promjena. Sjeme se skuplja u prirodi ili u botaničkom vrtu i vrlo je bitno odrediti točnu lokaciju s koje dolazi te koje još biljke dijele to stanište“, objašnjava Dr. Elke Zippe, znanstvena suradnica u Botaničkom vrtu.

Nakon što se iz njega uklone sve nečistoće i ljuske, osušeno se sjeme smrzava u epruvetama u posebnim ledenicama. Takvo sjemenje je dugotrajno, pa neko može trajati i tisuću godina. Klijavost smrznutog sjemena se provjerava u razmacima od 1-5 godina. Kao što je raznolik čitav biljni svijet, tako je i sjeme različitih veličina - od mikroskopskog orhidejinog, do palminog koje ima promjer veći od 30 cm.

Michaela Birindžić i Adam Tuković, učenici Gimnazije „Matija Mesić“ iz Slavonskog Broda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 19:05