BOGASTVO BILJNIH VRSTA

Spas za biljke na rubu izumiranja

Botanički vrt Berlin-Dahlem jedan je od sto botaničkih vrtova u Njemačkoj, od kojih se njih trideset osam angažira na održavanju ugroženih biljnih vrsta.

Na površini većoj od 43 ha nalazi se oko 22 000 biljnih vrsta. U dvosatnoj šetnji posjetitelji mogu upoznati raznovrsni biljni svijet, od europskih travnjaka do tropskih šuma. Vrt, koji je prema bogatstvu biljnih vrsta treći u svijetu, star je više od tristo godina, a prvo je sjemenje za njega donio A. Humboldt. U botaničkom muzeju nalazi se herbarij s 4 milijuna prepariranih biljaka te knjižnica s impresivnom zbirkom botaničke literature.

Jedan od primarnih ciljeva berlinskog botaničkog vrta je održavanje biološke raznolikosti, tj. uzgoj biljaka kojima prijeti izumiranje. Takve se vrste nalaze u dijelu koji nije otvoren za javnost, a na njihovu održavanju radi veći broj stručnjaka. Odličnim rezultatima zasigurno pridonosi ugodna radna atmosfera, što nam je potvrdio dr. Michael Burkart koji koordinira sve poslove vezane za održavanje vrsta.

Matej Ivanković i Marko Rubil, učenici Gimnazije „Matija Mesić“ iz Slavonskog Broda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 04:03