Nitko ne voli osjećaj nadutosti i neugodne plinove kao nužnu posljedicu.
Bilo da se radi o doručku, ručku ili večeri - donosimo vam popis namirnica koje biste pod svaku cijenu trebali izbjegavati.
Iako možda o tome niste razmišljali - ovo vam može narušiti dobru probavu, ali i energiju.
Izbjegavajte voće nakon obroka
Ovo je već jedno od poznatijih pravila, no ne šteti ga još jednom ponoviti. Konzumirate li voće odmah nakon obroka ono se jako dugo zadržava u želucu te počinje truliti i oslobađati plinove koji izazivaju probavne smetnje. Voće biste trebali jesti na tašte ili dva sata prije, odnosno dva sata nakon jela.
Bjelančevine životinjskog porijekla i škrob
Tanjur na kojemu se nalaze kombinacije poput mesa i krumpira, piletine i tjestenine ili pak sendvič od puretine - trebali biste izbjegavati u širokom luku. Razlog se krije u činjenici da kombinacija tih nutritivnih sastojaka rezultira velikom nadutošću i plinovima.
Čaj ne pijte nakon jela
Čajevi u sebi sadrže sastojak tein koji se lako veže za željezo i otežava njegovu probavu, što može biti vrlo loše za sve, posebno anemičine osobe. Stoga, čaj ostavite za najmanje sat vremena nakon jela.
Banane i mlijeko
Kombinacija banane i mlijeka, ako je suditi po Ayurvedi, je jedna od najštetnijih i najnekompatibilnijih kombinacija među namirnicama jer stvara osjećaj težine u tijelu te usporava um. To bi mogla biti loša vijest za sve obožavatelje smoothija. Zato u svojim smoothie receptima kombinirajte jako zrele banane s kardamom i muškatnim oraščićem koji što će potaknuti probavu.
Kombinacije sira i mesa
Generalno je pravilo da na istom tanjuru ne kombiniramo proteine s proteinima, kao što je slučaj sa sirom i mesom. Puno lakše ćete probaviti jednu vrstu proteina po jednu, a ne sve zajedno odjednom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....