FASCINANTNA STVORENJA

TAJNI ŽIVOT MAČAKA BBC-jev dokumentarac otkriva što naši ljubimci rade kada ih pustimo iz kuće

 YouTube

Osmogodišnji sivo-bijeli mačak Claude voli loviti miševe, sjediti u vrtu i jesti hranu za mačke koju redovito otima susjedovoj ljubimici Rosie kada svi odu na počinak.

Henrietta Mulnier, 47-godišnja vlasnica mačka, nije bila svjesna njegovih noćnih krađa sve do nedavno.

- Nisam imala pojma. Uvijek sam se pitala kako ne mršavi čak i kad ga stavim na dijetni režim - sada znam o čem je riječ.

A sve zahvaljujući nevjerojatnom eksperimentu koji je zabilježen u BBC-jevom dokumentarcu 'Tajni život mačaka'.

Ekipa snimatelja tjedan je dana pratila živote 50 mačaka u selu Shamley Green, nadzirala ih 24 sata tako da ih je opremila GPS ogrlicama koje su bilježile njihovo kretanje.

Rezultati će iznenaditi milijune vlasnika mačaka, a među njima i Georgea Osbournea čijeg su mačka Freya prošle godine pronašli susjedi nakon što je izbivao više od dvije godine.

- Dosad nismo znali puno o tome što mačke rade. To su fascinantna stvorenja jer su djelomično još uvijek divlja. Ljudi su znatiželjni. Svi vlasnici žele znati što njihovi ljubimci rade, objašnjava dr. John Bradshaw sa sveučilišta Bristol koji je uz Sarah Ellis vodio ovo istraživanje.

Sustav praćenja koji je postavljen na ovim domaćim mačkama dizajnirali su stručnjaci na veterinarskom fakultetu, a temelji se na tehnologiji koja se koristi za praćenje divljih mačaka u Africi.

Postoji i stranica na kojoj možete pogledati neke od kandidata, snimke njihova kretanja i kartu koja pokazuje koji su put prevalili u 24 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:06