TRENING ZA MOZAK

IGRICA KOJA EPIZODNO PAMĆENJE POVEĆAVA ZA ČAK 40 POSTO Ako zaboravljate gdje ste ostavili ključeve ili kad ste dogovorili sastanak, ovo je za vas

Igra Game Show je memorijska igra u kojoj točni odgovori donose 'novčiće'
 

Poboljšati pamćenje pacijentima u najranijoj fazi demencije bio je poticaj znanstvenicima sa Sveučilišta u Cambridgeu za igru kojom se može trenirati mozak.

U studiji objavljenoj u The International Journal of Neuropsychopharmacology pokazalo se da je Game Show kod volontera koji su sudjelovali u istraživanju poboljšao tzv. epizodno, odnosno kratkotrajno sjećanje za oko 40 posto.

Radi se o memorijskoj igri koja se igra na iPadu, u kojoj se osvajaju zlatnici nakon što se ponuđena geometrijska tijela smjeste na odgovarajuće mjesto. Svaki točan odgovor omogućava veću zaradu i napredovanje u igri sve do njezina završetka ili do šestog neuspjelog pokušaja, kada se igra prekida. Što je igrač uspješniji, povećava se broj geometrijskih tijela na izbor, čime se igrač dodatno motivira i angažira dok ne dođe do posljednje razine.

U studiji su sudjelovala 42 pacijenta starija od 45 godina s amnezijskim blagim kognitivnim poremećajem (aMCI) te kontrolna skupina pacijenata koji su samo dolazili na liječničke preglede, a nisu igrali Game Show.

Igra Game Show je memorijska igra u kojoj točni odgovori dnose 'novčiće'

Tijekom četiri tjedna imali su osam jednosatnih treninga i pokazalo se da su oni koji su sudjelovali u igri radili otprilike trećinu pogrešaka manje, trebali su manje testiranja, a memorijska ocjena, odnosno njihova epizodna memorija povećala im se za 40 posto. Naime, epizodna memorija važna je u svakodnevnim aktivnostima jer nam omogućava da se sjećamo gdje smo ostavili ključeve, parkirali automobil, što smo večerali ili kad smo dogovorili neki sastanak.

Znanstvenici ističu da se otprije zna da kognitivni trening pomaže, ali je pacijente na njega teško natjerati jer su takve “vježbe” dosadne pa se gubi motivacija. U slučaju Game Showa upravo je motivacija pacijenta bila visoka.

“Postoji sve više dokaza da je trening mozga koristan za povećanje spoznaje i zdravlja mozga. No, mora biti zabavan”, objasnila je izumiteljica igre prof. Barbara Sahakian.

Igra Game Show je memorijska igra u kojoj točni odgovori donose 'novčiće'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 01:41