ZAMJETAN NAPREDAK

iPhone 4 krajem mjeseca u Hrvatskoj. Donosimo detaljan test nove Appleove uzdanice

Radi se o mobitelu koji je na svjetskom tržištu prodan u preko 50 milijuna primjeraka

Prošlo je nekoliko mjeseci otkako je novi Apple iPhone 4 u prodaji na globalnom tržištu, dok se kod nas pojavljuje s malim zakašnjenjem. Točnije, u prodaju posredstvom T-mobilea dolazi iza 25.9.2010.

Radi se o mobitelu koji je na svjetskom tržištu prodan u preko 50 milijuna primjeraka. U doba izlaska iz recesije, posljednja inačica - iPhone 4 premašuje magičan broj od milijun i pol prodanih primjeraka u prvih nekoliko dana. Brojke dovoljno govore o njegovoj popularnosti, bez obzira na sve nedostatke u usporedbi tehničkih karakteristika još od prvog modela pa sve do posljednje verzije.

Četvorka je kraća, uža i tanja, ali i dva grama teža od predhodnika. No, dojam je da su predhodnici bolje ležali u ruci zbog svojih zaobljenih pozadina i bočnih linija, dok je novi model sa stražnje strane potpuno ravan. Čak treba pripaziti da ne isklizne iz ruke.

Apple iPhone 4 je poprilično napredovao u kvaliteti izrade, korištenim materijalima i općem dojmu. Problem s gubitkom signala prema našim iskustvima na testu i nije bio problem, bez obzira na način držanja uređaja. Vjerojatan razlog tomu je dobra mrežna podrška unutar Hrvatske, što nije slučaj i sa SAD-om gdje diljem zemlje prevladava loša infrastruktura.

Na prednjoj strani je i dalje zaslon iste dijagonale – 3.5“ ali s novom tehnologijom prikaza koja nam se doima boljom i od Samsungovog Super AMOLED-a. Jedina fizička (Home) tipka je dobila novu funkciju - dvostrukim pritiskom pokrećet se multi-tasking, mogućnost istovremenog rada više aplikacija bez potrebe gašenja jedne da se pokrene druga.

Novost je i stražnja 5.0 MP kamera sa LED bljeskalicom i HD video snimanjem. Iako se neki proizvođači hvale sa 12.0 megapiksela, fotoaparat na iPhoneu 4 daje vrlo čiste fotografije čak i u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Jedino nedostaju naprednije postavke fotografiranja i video snimanja.

Izbornik je i dalje vrlo jednostavan, ugodan za korištenje i pregledan, uz novu mogućnost stvaranja datoteka za kategorije aplikacija. Jedan od očitih nedostataka koje će naglasiti protivnici iPhonea je da i dalje ne postoji izvješće o isporučenoj SMS poruci. Nama se još napraktičnijom doimala micro SIM kartica, koju jedino iPhone 4 koristi.

SUMMA SUMMARUM

Rado ćemo zaključiti kako ovaj uređaj predstavlja standard u mobilnoj tehnologiji jer njegov zaslon i dalje ima najbolju dodirnu tehnologiju, koju polako dosežu tek skuplji primjerci HTC-a ili Samsunga.

Pravim ljubitelja dobrih i skupih stvari, kao i svim osobnjacima vjerojatno će smetati što iPhone danas ima svatko, jer su Appleovi proizvodi u prošlosti bili rezervirani za manju skupinu ljudi koja zna cijeniti vrhunske stvari.

Kako samo u Appleu uspiju napraviti neodoljiv proizvod s toliko nedostataka "na papiru" u usporedbi s konkurencijom?

Recept je na prvi pogled jednostavan ali ga rijetki žele isprobati. Apple takav stav gradi već par desetljeća. Ono što naprave i ono što ponude je maksimalno usavršeno. Drugih opcija koje su na većini mobitela uobičajene ili čak prosječne ovdje nema. Nema zbog jednostavnosti i pravilnosti onih koje su ponuđene.

Drugim proizvođačima je teško odoljeti tom receptu, jer 12 mega piskela odzvanja toliko snažno, zar ne? A kad usporedimo kvalitetu fotografije iz 5 i 12 MP, možda shvatimo da je prenabrijan senzor uništio fotografiju ili da ju preslab procesor ne uspjeva podržati... Ne kažemo da je Appleovih 5 MP savršeno. Možda blizu savršenome. Jednostavno, to je dovoljno dobro za ono što nam treba. Za savršeno nabavite SLR. Tako je i sa svim drugim opcijama koje iPhone 4 nudi...

Vrlo detaljan test iPhonea 4 možete pogledati na www.usporedi.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:25