Malo je tehnoloških inovacija koje su toliko zastrašujuće, barem za španjolsko nepce, koliko mogućnost da će paellu skuhati ruka od hladnog čelika, a ne provjerenog kuhara iz Valencije.
Otkako je prošloga mjeseca na sajmu ugostiteljstva otkriven prvi robot na svijetu koji spravlja poznato španjolsko nacionalno jelo, nastala je totalna pomutnja, piše The Guardian.
A evo kako do popularnog španjolskog jela: Pokrenite program, stavite umak sofrito, rižu, temeljac i morske plodove, a ostatak posla prepustite robotu čija je ruka spojena na kompjuteriziranu peć.
Robot predstavlja zajednički projekt mlade tvrtke br5 (Be a Robot 5) i proizvođača peći za paellu Mimcook, a do sada je privukao zanimanje hotelskih restoranskih lanaca, kao i jedne japanske tvrtke.
Iako se puristi mogu iščuđavati ideji da je robotu dopušteno biti u blizini savršene kombinacije riže, temeljca, povrća i proteina, osnivač tvrtke br5 inzistira da je riječ o najnovijem u nizu uređaja za uštedu vremena radnicima, koji im omogućuje da se koncentriraju na kreativnost.
- To je višenamjenski robot; trenutačno kuha rižu jer je spojen na Mimcook, ali možete robotičku ruku spojiti na fritezu da prži krumpir ili staviti na grill da peče hamburgere pa čak i da peče pizzu ili kroasane, izjavio je Enrique Lillo.
- Na kraju dana robot je poput pomoćnika. Volim reći da je pomalo nalik uređaju koji cijedi naranču kada stavite naranču na vrh, a na dnu dobijete sok. I to je robot, ljudi to ne shvaćaju, a ista stvar je i s automatom za prodaju kave. Nitko neće za njih reći: krade poslove ljudima. Halo! Ne, to podiže ljudske kapacitete, rekao je.
Lillo, 41-godišnji industrijski inženjer koji je svoju tvrtku nazvao po robotu iz filma Kratki spoj iz 1986. godine, kaže da sve što uređaj treba je dobar recept i pravi sastojci.
- Robot će se pobrinuti da riža ne zagori, da se koristi prava količina jušnog temeljca. Bit će tu ako netko zatreba slobodan dan, ili ako kuhar, koji je majstor za rižu, ode raditi u drugi restoran, poručio je.
Lillo je istaknuo da njegov stroj radi jela od riže, a ne paellu, jer bi inače ljudi iz Valencije bili zbilja bijesni.
- No, prilično je smiješno jer je paella tava, a ne popularno jelo, poručio je.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....