SVI SMO IZLOŽENI

Alarmantno, nova studija otkrila novi mogući uzrok Alzheimera: Nažalost, ovo je nemoguće izbjeći...

Ilustracija

 Andrew Brookes/imagesource/profimedia/Andrew Brookes/imagesource/profimedia
Sugeriraju da mozak nakuplja neobično visoke koncentracije mikroplastike koje s vremenom rastu

Novo istraživanje otkrilo je alarmantno visoke razine mikroplastike u ljudskom mozgu, koje bi potencijalno mogle biti povezane s globalnim porastom Alzheimerove bolesti, prenosi Daily Mail.

Studiju su vodili istraživači sa Sveučilišta u Novom Meksiku i objavljena je kao predtisak na internetu, što znači da ju tek trebaju pregledati drugi znanstvenici. Mjerili su koncentracije mikroplastike unutar 51 uzorka jetre, bubrega i mozga prikupljenih 2016. i 2024. godine.

Svi uzorci sadržavali su čestice mikroplastike, ali uzorci mozga sadržavali su ih u ogromnim količinama - sedam do 30 puta više nego ostali organi. Uzorci mozga ljudi koji su preminuli od demencije ili Alzheimerove bolesti, njih 12, sadržavali su 10 puta veću količinu mikroplastike nego zdravi uzorci.

Ova rana otkrića ne dokazuju povezanost između mikroplastike u mozgu i pojave demencije, ali upućuju na potrebu za daljnjim istraživanjem, budući da se broj slučajeva bolesti povećava, kao i količina mikroplastike u mozgu tijekom posljednjih osam godina, navodi studija.

Uvijek smo izloženi mikroplastici, manjoj od pet milimetara, koja se nalazi u zraku, vodi, hrani i kozmetici. Prethodne studije na miševima, povezale su nanoplastiku u mozgu, čestice manje od mikroplastike, s kognitivnim promjenama, Parkinsonovom bolešću i određenim vrstama demencije.

Studija objavljena u časopisu Science Advances otkrila je da se nanoplastika može čvrsto vezati s proteinom alfa-sinuklein, koji igra važnu ulogu u komunikaciji živčanih stanica i uzrokovati stvaranje otrovnih nakupina, kao kod Parkinsonove bolesti ili demencije.

Dakle, nove studije sugeriraju da mozak nakuplja neobično visoke koncentracije mikroplastike koje s vremenom rastu, iako se još uvijek ne razumije kako mikroplastika utječe na ljudsko zdravlje.

Kemikalije koje se često nalaze u plastici povezuju se s raznim zdravstvenim problemima, uključujući rak, metaboličke poremećaje, poremećaj hiperaktivnosti i probleme s plodnošću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:22