NOVE PREPORUKE

ANKETA JUTARNJEG Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da neki mesni proizvodi uzrokuju rak... Hoćete li promijeniti prehranu?

Crveno meso trebalo bi, tvrde, jesti 'na kapaljku', jer je dovoljno dokaza o vezi između raka debelog crijeva i mesnih prerađevina, a takvo je meso povezano i s rakom gušterače i prostate

Je li pušenje cigareta i sendvič sa slaninom ili nekim sušenim nareskom jednako opasno za zdravlje, točnije - uzrokuje rak? Na to pitanje poprilično decidirano odgovara Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) koja je stavila slaninu, kobasice, odnosno mesne prerađevine, šunku u istu, prvu skupinu kancerogenih tvari kao i cigarete, alkohol, azbest i arsen!

Prema najnovijoj odluci Svjetske zdravstvene organizacije, točnije Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), sve to, za mnoge neizbježni dio svakodnevnog jelovnika, spada u istu, najvišu kancerogenu kategoriju hrane, a uz to se još dodaje crveno meso koje bi ubuduće trebalo jesti “na kapaljku”. Tvrde da ima dovoljno dokaza o vezi između raka debelog crijeva i mesnih prerađevina, a uz to crveno meso povezano je još s rakom gušterače i prostate.

Dovoljno jaki dokazi

Njihov je savjet da šunku, slaninu i salame treba jesti što je moguće rjeđe, a tjedno ne više od pola kilograma crvenog mesa (govedina, junetina), odnosno svinjetine ili janjetine. Ovoj tvrdnji pridružuje se i britanski epidemiolog Tim Key sa Sveučilišta u Oxfordu koji ovih dana kaže kako postoje dovoljno jaki dokazi da prerađeno meso uzrokuje rak, a crveno meso vrlo vjerojatno. Ipak, dodaje da to svakako ne znači da sve te prehrambene proizvode treba potpuno izbaciti s jelovnika, ali je svakako upozorenje da se zapitamo kolike količine takve hrane imamo na jelovniku dnevno, tjedno ili mjesečno.

Ova je odluka SZO-a jučer bila glavna tema u neformalnim razgovorima na UEG-u, gastroenterološkom kongresu zemalja EU u Barceloni. - Studenti medicine odavno uče da ne treba pretjerivati s crvenim mesom i da ono u većim količinama može povećati rizik za rak crijeva, tj. probavnog sustava. No, to je obično udruženo i s debljinom - kaže nam gastroenterolog prof. dr. Željko Krznarić, jedan od sudionika ovog kongresa, i dodaje da ipak ne treba izbaciti meso s jelovnika jer su njegove nutritivne vrijednosti neosporne. Dodaje da kad je riječ o mesnim prerađevinama, one već i zbog velike količine soli, kao i raznih konzervansa, nisu preporučljive u većim količinama.

Nekontrolirano dimljeno

- Nedavno smo prihvatili nacionalni projekt smanjivanja unosa soli, a to onda znači da ne bi trebalo pretjerivati s mesnim prerađevinama. No, u tzv. delikatesnim količinama ipak su prihvatljive, primjerice ako su na jelovniku dva puta tjedno neće ugroziti zdravlje - smatra Krznarić. Upozorava, međutim, da štetno može biti tzv. domaće, a to znači nekontrolirano dimljeno meso kojem se kancerogenost zbog toga može povećati.

Na odluku SZO očekivano se pobunila mesna industrija koja odbacuje usporedbu mesa i cigareta, a u tome im pomažu i neki znanstvenici. Robert Pickard, profesor neurobiologije sa Sveučilišta u Cardiffu, kaže kako svekoliko izbjegavanje crvenog mesa nije zaštita od raka, već je prioritet prestanak pušenja, normalna tjelesna težina i izbjegavanje prekomjernog pijenja alkohola.

- Ni jedna vrijedna namirnica, uključujući i meso, ne bi se smjela izbaciti s jelovnika jer će nam u suprotnom nedostajati vitamina, minerala ili nekih drugih važnih tvari za zdravlje organizma - tvrdi nutricionistica doc. dr. Marina Krpan sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta. Dodaje kako ne treba zaboraviti da je glavni izvor proteina, B vitamina, poglavito B12, fosfora, cinka i željeza upravo meso.

‘Prilagođavali podatke’

- Bilo koja vrsta hrane mora se jesti s mjerom i onda neće biti problema sa zdravljem. No, ljudi teško prihvaćaju preporuku da jedu tri obroka i dva međuobroka u manjima količinama - kaže Krpan.

- Prilagođavali su podatke da imaju točno određen ishod - kaže Betsy Booren, potpredsjednica Američkog instituta u odjelu za znanstvene poslove. - Crveno meso i prerađevine su među 940 agensa koja je ispitivao IARC i pokazalo se da većina predstavlja odrđenu razinu teoretske ‘opasnosti’. Samo jedna supstanca, i to ona koju sadrže tzv. joga hlače, deklarirana je od IARC-a da nema opasnosti od raka - kaže Booren.

- To bi značilo da IARC kaže da možemo uživati u jogi, ali ne bismo trebali udisati zrak, sjediti na suncu, jesti hranu sa žara, a frizerke bi svakako trebale promijeniti zanimanje jer ono spada u visokokancerogeno zbog raznih kemikalija s kojima se radi na uljepšavanju kose - zaključuje Booren. Vjerojatno je sve ovo tek početak rasprava i sukoba oko ovih najnovijih smjernica Svjetske zdravstvene organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 13:42