OPASNOST NA STOLU

Bakterije se dva puta brže razmnožavaju iznad 32 °C: Pazite na ove namirnice, možete se otrovati i za pola sata

 dr. Ivancica Kovacek

 Bruno Konjevic/Cropix
Mikrobiologinja dr. sc. Ivančica Kovaček upozorava da nakon odlaska u mesnicu meso treba brzo smjestiti na hladno, pa izbjegavajte kavu nakon placa

Hrana se nikada ne bi trebala ostavljati dulje od dva sata na temperaturama koje se kreću između nešto više od 4 do 60 stupnjeva, ali u ljetnim se mjesecima preporučuje dodatni oprez. Stručnjaci kažu da se na temperaturama višima od 32 stupnja hrana ne bi trebala ostavljati na otvorenom više od sat vremena jer se tako sprječava mogućnost da se razviju bakterije kao što su salmonela, escherichia coli, listeria, norovirusi ili staphylococcus aureus (zlatni stafilokok).

Svjetska zdravstvena organizacija ustvrdila je da unos hrane zaražene bakterijama, virusima ili ostalim štetnim kemijskim tvarima može dovesti do pojave preko 200 bolesti. Samo trovanje hranom je iznimno neugodna i opasna bolest koja može imati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 18:28