OPASAN MELANOM

BUBULJICA UBOJICA Izgleda kao bezopasna bradavica, ali dermatolozi su zbog nje objavili uzbunu

Dermatolozi su izdali upozorenje i alarmirali javnost o agresivnom obliku melanoma koji izgleda kao bezopasna bradavica.

Letimičnim pogledom ne djeluje opasno, no ovaj oblik raka kože je vrlo agresivan.

Ako se ne uoči na vrijeme, a radi se o tjednima od pojave melanoma na površini kože, i ako se dijagnoza ne postavi na vrijeme, od ovog oblika raka kože smrtnost je čak šest puta viša nego od ostalih melanoma.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Nodularni se melanom obično pojavljuje na koži kao crveni prišt a ne kao tamna bradavica, i to je razglog što ih čak i liječnici ponekad ne uoče niti prepoznaju kao najsmrtonosniji oblik melanoma.

No, ključna razlika se može razlučiti tek na dodir, jer ovaj oblik melanoma je tvrd na dodir, za razliku od prišta ili bradavice koji su mekani.

Nodularni melanom je posebno agresivan i svakako bi ga trebalo prepoznati i postaviti dijagnozu unutar dva mjeseca od trenutka pojave na koži, rekao je John Kelly, profesor Sveučilišta za dermatologiju u Melbournu.

Taj se oblik melanoma pojavljuje u tek 15-ak posto slučajeva raka kože, no odgovoran je za smart čak 43 posto oboljelih.

'Ovaj oblik melanoma pojavljuje se najčešće kod starijih muškaraca i to najčešće na glavi ili na vratu, a rijeđe na ostalim dijelovima tijela', kaže dr. Kelly.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. kolovoz 2024 13:23