Znanstvenici sa Sveučilišta Columbia otkrili su da flavanoli, bioaktivne tvari iz kakaovca, mogu zaustaviti gubitak pamćenja kod starijih ljudi te čak poboljšati pamćenje.
Prijašnja su istraživanja pokazala da su s gubitkom pamćenja povezane promjene u dijelu mozga koji se naziva girus dentatus. Kako bi utvrdili je li girus dentatus izvorište gubitka pamćenja, znanstvenici su ispitali mogu li flavanoli iz kakaa poboljšati funkciju tog dijela mozga te samim time i pamćenje. Od 37 zdravih ispitanika neki su tijekom tri mjeseca dobivali prehranu bogatu, a neki siromašnu tim flavanolima.
Snimke mozga ispitanika pokazale su znatna poboljšanja u funkciji girusa dentatusa kod osoba koje su redovno konzumirale napitak bogat flavanolima kakaa. Ti ispitanici imali su i bolje rezultate na testovima pamćenja.
Ispitanici iz te skupine koji su na početku studije imali pamćenje tipično za 60-godišnjake, nakon tri mjeseca imali su pamćenje tipično za 30 ili 40-godišnjake, što je značajno poboljšanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....