SKORA BUDUĆNOST

CURRY ĆE BITI LIJEK PROTIV VISOKOG TLAKA? Znanstvenici: 'Učinkovit i s manje nuspojava'

 Neja Markičević/CROPIX

Indijski znanstvenici tvrde da su uspješno testirali mješavinu curry začina koja je snizila tlak laboratorijskim miševima, što daje nadu da bismo u budućnosti mogli imati prirodan i cijenom pristupačan lijek protiv te kronične bolesti.

Voditelj istraživanja, koje će biti objavljeno u idućem broju stručne publikacije Experimental Biology and Medicine, kardiolog dr. S. Thanikachalam je rekao da su testirali mješavinu đumbira, kardamoma, kumina i papra – što su uobičajeni sastojci indijske kuhinje.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Ta se mješavina pokazala vrlo učinkovitom u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju oksidacijskog stresa kod laboratorijskih miševa. Začini su uspješno djelovali u smanjenju renovaskularne hipertenzije, drugog po učestalosti oblika visokog krvnog tlaka, koja je posljedica sužavanja krvnih žila u bubrezima.

Hipertenzija se danas najčešće liječi modernim lijekovima koji su skupi, a moguće nuspojave odvraćaju mnoge pacijente od takvog oblika liječenja.

Znanstvenici sada žele proširiti istraživanje na životinjama kako bi provjerili je li mješavina začina učinkovita i kod kroničnih stanja prije nego što prijeđu na klinička ispitivanja na ljudima, što je posljednji korak prije nego što bi novi lijek mogao biti pušten u prodaju. – Dugoročno ćemo pratiti laboratorijske miševe kako bismo vidjeli djeluju li začini. Naš krajnji cilj je razviti lijek koji će biti učinkovit i jeftin – rekao je dr. S. Thanikachalam.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. prosinac 2024 18:09