Indijski znanstvenici tvrde da su uspješno testirali mješavinu curry začina koja je snizila tlak laboratorijskim miševima, što daje nadu da bismo u budućnosti mogli imati prirodan i cijenom pristupačan lijek protiv te kronične bolesti.
Voditelj istraživanja, koje će biti objavljeno u idućem broju stručne publikacije Experimental Biology and Medicine, kardiolog dr. S. Thanikachalam je rekao da su testirali mješavinu đumbira, kardamoma, kumina i papra – što su uobičajeni sastojci indijske kuhinje.
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr
Ta se mješavina pokazala vrlo učinkovitom u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju oksidacijskog stresa kod laboratorijskih miševa. Začini su uspješno djelovali u smanjenju renovaskularne hipertenzije, drugog po učestalosti oblika visokog krvnog tlaka, koja je posljedica sužavanja krvnih žila u bubrezima.
Hipertenzija se danas najčešće liječi modernim lijekovima koji su skupi, a moguće nuspojave odvraćaju mnoge pacijente od takvog oblika liječenja.
Znanstvenici sada žele proširiti istraživanje na životinjama kako bi provjerili je li mješavina začina učinkovita i kod kroničnih stanja prije nego što prijeđu na klinička ispitivanja na ljudima, što je posljednji korak prije nego što bi novi lijek mogao biti pušten u prodaju. – Dugoročno ćemo pratiti laboratorijske miševe kako bismo vidjeli djeluju li začini. Naš krajnji cilj je razviti lijek koji će biti učinkovit i jeftin – rekao je dr. S. Thanikachalam.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....