ZAGREB - Daska na kojoj svakodnevno režete meso i povrće sadrži 50 puta više bakterija nego zahodska daska. I zato je treba mijenjati puno češće nego što to činimo. Ima kućanstava koja su dasku za rezanje naslijedila od bake. Popularna kuharica Ana Ugarković kaže kako se s daskom za rezanje, koliko god nam bila draga, treba obračunati čim primijetimo dotrajalost.
- Drvene daske i kuhače mijenjam svakih šest mjeseci. Imam i plastične, ali one se isto brzo potroše i teško ih je oprati. Za svoje emisije koristim drvene daske iz estetskih razloga - kaže Ana. I spužva za suđe ima jako kratak rok valjanosti.
- Spužve pak mijenjam svakih tjedan dana. Osobito pazim da ih nakon svakog pranja dobro iscijedim da ne ostanu razne bakterije koje ne samo da su štetne za zdravlje već izazivaju i neugodne mirise - zaključila je Ugarković.
Osim kućanskog pribora, i osobne potrepŠtine su opasne
Četka za kosu
Promjena: Treba je prati jednom tjedno u toploj vodi. Baciti kada dlake izgledaju oštećeno.
Zašto: Jedan milimetar folikula kose može sadržavati 50.000 bacila i vaša četka može tome pridonijeti.
Četkica za zube
Promjena: Svaka tri mjeseca
Zašto: Četkice koje se koriste dulje nemaju isti efekt. Virusi kao hepatitis B i C mogu se prenijeti preko četkice.
Grudnjak
Promjena: Svaka tri mjeseca ili nakon 30 do 40 pranja. Ovo vrijedi najviše za sportske grudnjake.
Zašto: Uništi se elastičnost i čvrstoća pa više ne mogu držati grudi.
Brijač (britva, žilet)
Promjena: Poslije dva ili tri brijanja
Zašto: Trenje između kože i britve može izazvati osip, ali i urasle dlake.
Madrac
Promjena: Svakih 8 do 10 godina.
Zašto: Svaku noć izlučujemo znoj, vlagu, idealnu za bakterije. Pogotovo ako ste skloni alergijama, na primjer na prašinu, ili ako imate astmu.
Jastuci
Promjena: Perite ih svaka tri mjeseca ili zamijenite novim svakih 6 do 12 mjeseci
Zašto: Nakon samo šest mjeseci jastuk je pun znoja, sekreta iz nosa i usta, a udišući to, možete zaraditi rinitis, upalu nosa, sinusa ili astmu.
Spužva
Promjena: Perite je nakon svake upotrebe
Zašto: Spužve sadrže veliku količinu bakterija, one su naprosto savršeni rasadnici. Pronađena je čak i Salmonela i E. coli
Daska za rezanje
Promjena: Oribati nakon svake upotrebe. Zamijeniti čim je ne možete dobro očistiti
Zašto: Kada joj se uništi površina, još je sklonija nakupljanju bakterija
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....