LARVA MIGRANS

Dječaku (7) se nakon igranja u pijesku na stopalima pojavile neobične linije, liječnici otkrili jezivi uzrok: ‘Ušli su mu pod kožu!‘

Obrisi crva pod kožom

 Sinyinza, F. et al, 2024, Journal of Scientific Research
Zbog njihovog micanja, imunološki sustav reagira i nastaju crvene linije koje su karakteristične u ovakvim slučajevima

Nakon što se igrao bos na pijesku s prijateljima, sedmogodišnjem dječaku iz Namibije na stopalima su se pojavile crvene linije koje su ga svrbjele. Nedugo zatim stigao je u liječničku ordinaciju, gdje su utvrdili da ispod kože ima parazitske crve, prenosi Daily Mail.

Studija slučaja objavljena je u časopisu Scientific Research, gdje navode da su linije na peti postale izraženije prije odlaska liječniku. Kad su isključili druge krivce, kao što je ugriz insekta ili ozljeda, doktori su ustanovili da se radi o slučaju kožne larve migrans.

Linije su bili obrisi crva, kojima se inficirao nakon što je stao na zaraženi izmet psa ili mačke u kojem su bile ličinke, budući da se igrao u pijesku u kojem životinje obavljaju nuždu.

image

Ilustracija

Bill Roque/alamy/alamy/profimedia/Bill Roque/alamy/alamy/profimedia

Odrasle gliste žive u crijevima zaraženih pasa i mačaka, stoga njihov izmet ponekad sadrži larve. Ako osoba zakorači, dotakne ili sjedne na zaraženo tlo, ličinke se mogu probiti u kožu. S obzirom da nisu dovoljno odrasle da pređu u drugi dio tijela, ostaju pod kožom i minimalno se pomiču.

Zbog njihovog micanja, imunološki sustav reagira i nastaju crvene linije koje su karakteristične u ovakvim slučajevima. Kožna larva migrans česta je na stopalima, stražnjici, bedrima i rukama. Ne može se širiti među ljudima.

Najviše slučajeva zabilježeno je u tropskim regijama s lošim sanitarnim uvjetima, uključujući Karibe, jugoistočnu Aziju, Afriku i dijelove jugoistočnih Sjedinjenih Američkih Država.

Najčešće pogađa ljude u siromašnijim zemljama, ali su svake godine zaraze zabilježene i kod turista. Dječak iz Namibije dobio je lijek Albendazole, svrbež je nestao nakon tjedan dana, a pet tjedana kasnije i obrisi crva.

Ponekad se slučajevi riješe sami od sebe jer ličinke odumiru ispod kože, ali ako mjesto infekcije svrbi, mogu se stvoriti rane koje se inficiraju, stoga liječnici propisuju lijekove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:49