PREKO ONLINE PLATFORME

Dobila na recept lijek za kojim svi lude, a na koji nema pravo; struka zgrožena, liječnica se kaje: ‘Neću to više raditi...‘

Ilustracija

 Tetra Images/tetra Images/profimedia/Tetra Images/tetra Images/profimedia
Inače, suvlasnik platforme EUDoctor, i sam medicinu prakticira na taj način

Reporterki emisije Nove TV Provjereno, Nikolini Cetinić, nakon dvominutnog razgovora licencirana liječnica i specijalistica neurologije propisala je dva lijeka - putem online platforme EUDoctor za 25 eura po terminu bez pregleda, uvida u medicinsku dokumentaciju i povijest bolesti. Po završetku razgovora na e-mail joj je stigao recept i podigla je lijek.

Sve to odvilo se na platformi koja nudi savjetovanje s liječnicima, propisivanje lijekova, pa čak i doznaka, a čiji je suvlasnik i osnivač Viktor Simunović, licencirani hrvatski liječnik.

Cetinić je brzo uspjela dobiti Ozempic, inače lijek kojim se liječi isključivo dijabetes tipa 2, ali ga mnogi koriste za mršavljenje.

"Vi, s obzirom na to da niste dijabetičar i da ste ga tražili za liječenje mršavljenja, ne biste ga trebali dobiti jer to nije po indikacijama", objasnila je za Provjereno Antonela Ljubičić, endokrinologinja i dijabetologinja.

Iako je Cetinić tijekom savjetovanja priznala da do lijeka ne može doći jer nema pravo na recept, liječnicu to nije spriječilo da nastavi s takozvanim pregledom. Recept je na e-mail stigao nakon dvominutnog razgovora.

"Da vi i jeste dijabetičar tipa 2, ne mogu shvatiti da se u tako vrlo kratkom roku može zapravo donijeti odluka o nekakvoj terapiji. Treba pogledati medicinsku dokumentaciju, uzeti u obzir vaše trenutačno stanje, vrlo bitan je indeks tjelesne težine", napomenula je Ljubičić.

Dan nakon prvog razgovora po istom principu je producentica Provjerenog nabavila kontracepcijske tablete. I opet bez pregleda, nalaza ili pretraga, i to u svega nekoliko minuta.

Inače, suvlasnik platforme EUDoctor, i sam medicinu prakticira na taj način. Njegove usluge ekipa Provjerenog pronašla je na nekoliko stranih platformi, a na forumima je Simunović poznat kao "hrvatski bog" koji propisuje medicinski kanabis.

"Propisivanje lijekova na recept je zdravstvena zaštita, za to morate imati u Hrvatskoj registriranu zdravstvenu ustanovu. Tek je onda zapravo taj recept valjan i pacijent može doći u bilo koju hrvatsku ljekarnu i preuzeti lijek", rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Liječnicu i platformu nisu prijavili nadležnim institucijama, ali su ljekarnama izdali upute da recepti na kojima ne piše i zdravstvena ustanova za koju liječnik radi – ne vrijede. Unatoč tome, ekipa Provjerenog je s receptom izdanim na platformi EUDoctor podigla lijek.

Cetinić je pokušala nazvati i doktora Simunovića da bi ga pitala o njegovu načinu liječenja i platformi EUDoctor, ali čini se da nije bio raspoložen za razgovor. Muškarac kojeg je dobila tvrdio je da nije Simunović iako na profilu tog broja na WhatsAppu stoji profilna fotografija Viktora Simunovića.

Također, u telefonskom razgovoru je rekao da on nema nikakve veze s platformom EUDoctor, a upravo je on potpisnik odgovora koji je stigao u kojem tvrde da se njihova tvrtka ne bavi telemedicinom.

"Naša platforma samo posreduje između pacijenata i liječnika i spaja kontaktima pacijente na liječnike u određenom području ili specijalizaciji. Svjesni smo da još svi zajedno trebamo raditi na stvaranju jasnog pravnog okvira za poslovanje nas i naših kolega koji se bave sličnim projektima", piše u odgovoru.

Svu odgovornost iz platforme EUDoctor prebacuju na liječnike, pa tako i način propisivanja recepata.

Ekipa Provjerenog kontaktirala je i liječnicu koja je propisala lijekove.

"Ja se potpuno slažem s vama. Mislim da to ne bi tako trebalo biti. Evo, ja ću dati otkaz, prestat ću to raditi", rekla je.

Nekoliko minuta i 25 eura bilo je potrebno da se dobiju lijekovi koje nitko bez pretraga ne smije dobiti. Uzimanje bilo kojeg lijeka koji nije indiciran za vašu dijagnozu može biti opasno, pa i smrtonosno, zbog čega je šokantno da ga na taj način propisuju licencirani liječnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 13:56