HRANJIVE TVARI

DOKAZANO NAJBOLJA HRANA ZA BOLJE PAMĆENJE Vitamin C i omega-3 kiseline su najprisutniji u...

Zahvaljujući velikoj količini vitamina C voćne bobice poboljšavaju dječju memoriju, a sjemenke tog voća sadrže i omega-3 kiseline

Zdrava i balansirana prehrana nije korisna samo za fizički rast i razvoj djeteta nego i za razvoj dječjeg mozga. Odgovarajuća prehrana može poboljšati moždane funkcije, memoriju i koncentraciju. Baš kao i tijelo, i mozak upija hranjive tvari iz hrane koju jedemo, a navedene supernamirnice mogu pomoći djeci da pojačaju rad svojih mladih mozgova. Sigurno neće štetiti ni odraslima.

Losos

Masna riba, kao što je losos, dobar je izvor omega-3 masnih kiselina koje su potrebne za rast i funkciju mozga. Uzimanje dovoljne količine tih masnih kiselina može pomoći djeci da poboljšaju svoje mentalne sposobnosti. Umjesto sa šunkom, sendvič najmlađima napravite od integralnog kruha i lososa.

Jaja

Jaja su odličan izvor proteina, a žumanjci sadrže kolin, važan nutrijent za razvoj memorije. Brz i zdrav doručak prije škole su jaja s povrćem.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice dobar su izvor glukoze i daju mozgu potrebnu energiju. Cjelovite žitarice sadrže vitamine B skupine koji su dobri za živčani sustav.

Zob i zobena kaša

Zob i zobene pahuljice izvrstan su izvor energije. Zob je prepuna vlakana koja stvaraju osjećaj sitosti, tako da djeca nemaju potrebe za nezdravim međuobrocima. Također su odličan izvor vitamina E, vitamina B kompleksa te cinka koji dječjem mozgu pomažu da bolje radi. Zobena kaša može biti temelj za gotovo sva jela.

Bobičasto voće

Bobice su prepune vitamina C i ostalih antioksidansa pa poboljšavaju pamćenje. Sjemenke bobičastog voća sadrže i omega-3 masne kiseline koje pomažu radu mozga. Potražite jagode, borovnice, kupine..., a što bobice imaju intenzivniju boju, to su bogatije nutrijentima.

Grah

Grah je dobar za srce. Bogat je izvor proteina, složenih ugljikohidrata, vlakana te vitamina i minerala nužnih za rad mozga. Dodajte grah salatama, pa i špagetima, kako biste dobili hranjiviji obrok.

Šareno povrće

Povrće, posebno ono intenzivnijih boja, odličan je izvor antioksidansa koji pridonose zdravlju moždanih stanica. Povrće koje nužno treba uključiti u redovitu prehranu djece su rajčice, slatki krumpir, bundeva, mrkva, špinat.

Mliječni proizvodi

B vitamini su nužni za rast moždanog tkiva, a mliječni proizvodi dobar su njihov izvor. Nemasno mlijeko ili jogurt bogat su izvor proteina i ugljikohidrata te vitamina D. Nemasni sir kao međuobrok odličan je izvor kalcija.

Nemasna govedina

Nemasna govedina izvrstan je izvor željeza koje pomaže djeci da održe energiju i koncentraciju. Govedina je i dobar izvor cinka, minerala koji poboljšava pamćenje. Djeci koja ne jedu meso kao zamjena mogu poslužiti crni grah i odresci od soje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 03:39