Kad u tijelo unosite dosta šećera i rafiniranih ugljikohidrata poput bijele riže, kruha i tjestenine, razina šećera u krvi raste i zadržava se ondje. Slijedom toga molekule šećera vežu se za bjelančevine, uključujući kolagen u koži, pri čemu nastaje proces glikacija. To pak uzrokuje kemijske reakcije na koži zbog čega sama površina kože postaje čvršća i manje fleksibilna, a tako prerano stari.
Glikacija dovodi do oštećenja kože iznutra zbog pretjerane konzumacije šećera. To uključuje tri znaka starenja koje nitko ne voli - bore, pore i gubitak pigmenta. Također, koža se opušta i postaje obiješena.
Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Nutrition, u kojem su stručnjaci proučavali prehrambene navike 453 osobe u različitim zemljama, otkrila je da ljudi koji konzumiraju više ribe, maslinovog ulja i povrća imaju manje bora od onih čija se prehrana temelji na mesu, putru, mastima i šećeru. Prerađeno meso, slatki sokovi i pekarski proizvodi povezani su s učestalijom pojavom bora, dok su grahorice, zeleno povrće, orašasti plodovi, jabuke i kruške povezani s usporenim starenjem kože.
Osim što štete koži, te namirnice pridonose oštećenju kože, kroničnim upalama, srčanim bolestima i dijabetesu, piše Daily Mail.
S obzirom da se koža obnavlja, stručnjaci kažu da se dio ‘štete’ nanesene prehranom može popraviti, a evo što preporučuju:
Odaberite mediteransku prehranu
Ovaj je tip prehrane bogat svježim voćem i povrćem, te punozrnatim žitaricama koje smanjuju upale i bogat su izvor vitamina A, C i E.
Jedite više vlakana
Slanutak, leća, grašak kao i većina povrća bogati su vlaknima, a to ne koristi samo zdravoj probavi, već pomaže u regulaciji razina šećera u krvi. Što više veganskih i vegetarijanskih namirnica konzumirate, to će biti bolje za vašu kožu.
Zeleni čaj
Stručnjaci preporučaju jednu do dvije šalice zelenog čaja dnevno jer on stimulira proizvodnju kolagena, a u tome može pomoći i veća konzumacija rajčica.
Povećajte unos karnozina
Razinu proteina karnozina u organizmu povećajte unosom ribe, sira i jaja. Karnozin dokazano čuva kožu od posljedica starenja, a dodatne zdrave sastojke pronaći ćete u narovima, mrkvama, celeru, krastavcima, endiviji, soji, lososu i češnjaku.
Za mladu kožu korisne su i bobice i citrusi, rajčice, ali i začini poput kurkume, cimeta, klinčića, đumbira, češnjaka, origana i drugih.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....