PISMO LIJEČNICIMA

Farmaceuti upozoravaju: Uzimanje ovih lijekova može dovesti do ozbiljnih posljedica, reakcije su moguće i godinama nakon!

Ilustracija

 Željko Hajdinjak/Cropix
‘Informirajte bolesnike te napomenite da odmah potraže hitnu medicinsku pomoć ako dođe do anafilaktičke reakcije‘

Farmaceutske tvrtke Pliva i Zentiva u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili su pismo zdravstvenim radnicima o anafilaktičkim reakcijama koje mogu nastupiti mjesecima do godinama nakon početka primjene lijekova koji sadrže glatirameracetat, piše N1.

Lijekovi koji sadrže glatirameracetat indicirani su liječenju relapsnih oblika multiple skleroze (MS).

Anafilaktička reakcija neposredno nakon primjene lijeka koji sadrži glatirameracetat može se pojaviti mjesecima ili godinama nakon početka liječenja. U Europskoj uniji (EU) prijavljeni su slučajevi anafilaktičke rekacije sa smrtnim ishodom.

Informirajte bolesnike i/ili njegovatelje o znakovima i simptomima anafilaktičke reakcije te napomenite da odmah potraže hitnu medicinsku pomoć ako dođe do anafilaktičke reakcije.

U slučaju anafilaktičke reakcije, liječenje lijekom koji sadrži glatirameracetat treba prekinuti.

Najvažniji simptomi anafilaktične reakcije su svrbež i crvenilo kože, otežano disanje, kašalj, šmrcanje, otežano gutanje, mučnina, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu, tahikardija, pad tlaka, aritmija, slabost, zimica, proširene zjenice, anksioznost, poremećaj svijesti, nesvjestica i koma.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, naveli su iz HALMED-a, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2024 17:10