ŠOKANTNI PRIZORI

FOTO: GOLEMI JOJ JE TUMOR IZOBLIČIO LICE 'Želim se pogledati u ogledalo i vidjeti drugu osobu...'

 Operation Smile

NORFOLK - Liječnici u američkoj saveznoj državi Virginiji odstranili su s lica 15-godišnje djevojke golemi tumor mase čak 1,81 kilograma, izvijestila je u srijedu humanitarna organizacija Operation Smile.

Operativni je zahvat trajao 12 sati, a obavio ga je krajem travnja tročlani liječnički tim u dječjoj bolnici u Norfolku.

Tumor se na licu Hennglise Dorvial, tinejdžerke s Haitija, pojavio prije četiri godine. Tada je bio velik poput zrna graška, no tijekom godina je enormno narastao. Riječ je o ameloblastomu, odnosno benignom tumoru donje čeljusti.

Foto: Operation Smile

Iako je benigan, iz samih fotografija vidljivo je da je s njim bilo gotovo nemoguće živjeti. Izraslina se u tolikoj mjeri proširila da je djevojka izgubila vid na jednom oku. Zbog svega je bila prisiljena u petom razredu prekinuti školovanje. Kaže da joj je jedina prijateljica mlađa sestra.

S obzirom da mlada Haićanka dolazi iz krajnje siromašne obitelji, koja joj može priuštiti skupu operaciju, u pomoć joj je priskočila organizacija Operation Smile, međunarodna humanitarna udruga koja potpomaže medicinski tretman djece iz siromašnih obitelji diljem svijeta.

Jedan od suosnivača udruge, doktor William McGee, sudjelovao je u operativnom zahvatu, a glavni sponzor operacije bio je Larry O'Reilly, bogati američki industrijalac koji je za Hennglise i njezin problem čuo tijekom posjeta Haitiju 2011. godine.

'Ovo je bio najveći tumor koji sam ikada odstranio', rekao je McGee.

Uoči operacije, djevojka je rekla kako se nada da će se nakon svega moći pogledati u ogledalo i vidjeti drugu osobu.

I uistinu, nakon zahvata tinejdžerka izgleda drugačije.

Hennglise Dorvial nakon odstranjenja tumora (Foto: Operation Smile)

Ipak, s obzirom da je tijekom operacije bilo nužno blago dislocirati donju čeljust, naknadno će trebati ići na još jedan zahvat. Oporavak u Norfolku trebao bi potrajati oko šest tjedana, nakon čega će se djevojka vratiti na Haiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:33