SPOLNI ŽIVOT

ISTINA JE NAJSEKSIPILNIJA Ne trudite se glumiti orgazam, nećete zavarati partnera. Niti partnericu

„Je li i tebi bilo fantastično?“ To je pitanje koje može biti zaista nezgodno jer teško da možete na njega odgovoriti bilo što drugo osim „da“ ako ne želite povrijediti svog partenra ili partnericu. I, naravno, to ćete gotovo uvijek odgovoriti neovisno o tome je li to istina ili ne. No, novo istraživanje je pokazalo da nema šanse da zavarate svog partnera ili partnericu oko toga jeste li uživali u skesu, odnosno da ga/je jednostavno nikako ne možete prevariti glumeći orgazam.

Istraživanje je također pokazalo da su žene i muškarci u istoj mjeri sposobni odrediti razinu seksualnog zadovoljstva partnera tijekom odnosa. U kanadskom istraživanju sudjelovala su 84 para koje su znanstvenici ispitivali tako da su sa svakim od partnera razgovarali zasebno o njihovom stupnju zadovoljstva spolnim životom, komunikacijom o seksu te sposobnošću da prepoznaju emocije i zadovoljstvo seksom kod svog partnera ili partnerice.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

- Otkrili smo da i muškarci i žene imaju prilično preciznu i nepristranu percepciju o spolnom zadovoljstvu svojih partnera ili partnerica, ali i to da postojanje dobre komunikacije o seksu pomaže partnerima da bolje prepoznaju uzajamno zadovoljstvo seksom i spolnim životom općenito – rekao je voditelj studije dr. Erin Fallis sa Sveučilišta Waterloo.

– No, pokazalo se da čak i onda kad među partnerima nije postojala dobra komunikacija o „vrućim“ temama, obje strane su i dalje mogle prilično precizno procijeniti u kojoj je mjeri njihov partner ili partnerica zadovoljan spolnim životom, naročito ako su i inače znali prepoznavati emocije kod svojih partnera. Autori istraživanja, koje je bilo objavljeno u posljednjem broju stručne publikacije Archives of Sexual Behavior, objasnili su da parovi na neki način kreiraju vlastiti „seksualni scenarij“ prema kojem se onda odvijaju njihove seksualne aktivnosti.

– S vremenom partneri razvijaju određenu seksualnu rutinu. Uvjereni smo da sposobnost da se procjeni stupanj spolnog zadovoljstva partnera pomaže u kreiranju seksualnog scenarija s kojim će oba partnera biti zadovoljna.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Sposobnost da prepoznamo je li naš partner ili partnerica uživao i doživio orgazam pomaže nam da odlučimo da li da se držimo trenutačne rutine ili da isprobamo nešto novo – objašnjava dr. Fallis te dodaje da su rezultati ove studije pobili uvriježenu predrasudu da muškarci i žene teško uzajamno komuniciraju i da se teško uspijevaju razumjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 23:32