DR. DONATELLA VERBANAC

Kiseli kupus i hormonska ravnoteža

Dolaskom hladnijih dana jedna namirnica polako ulazi u naše kuhinje. Riječ je o kiselom kupusu, namirnici koja po sadržaju vitamina C nadmašuje i agrume te sadrži fantastičnu kombinaciju prehrambenih vlakana, tako da održava zdravu peristaltiku crijeva. Međutim, kupus je najvažniji po sadržaju vitamina U. Pod tim pojmom podrazumijevamo molekulu S-metilmetionin koja nastaje iz aminokiseline metionina. U biokemiji i znanosti o prehrani ta se molekula još ne smatra pravim vitaminom. Vitamin U je pronađen u sirovom kupusu, točnije u njegovu soku, te u kiselom kupusu i smatra se da je upravo taj vitamin odgovoran za ljekovito djelovanje kupusa u cijeljenju rana, čireva sluznica želuca i duodenuma te da pomaže u prevenciji i tretmanu upala debelog crijeva. Znanstvenici ističu da kiseli kupus pomaže u pravilnom lučenju hormona te da svakodnevna konzumacija, u malim količinama, uvelike pridonosi hormonskoj homeostazi. Velika pobornica upotrebe poznata je nutricionistica dr. Gillian McKeith.

Vitamin U izuzetno je osjetljiva molekula. Svako zagrijavanje je razgradđuje. Trebali biste konzumirati kiseli kupus u ovo zimsko vrijeme barem dva do tri puta tjedno, u obliku salate, i to u količini koja stane na dlan. Preporuka je da se u gotova jela koja sadrže kiseli kupus pomiješa i manja količina sirovog kiselog kupusa kako bi se cjelokupnom jelu povećala nutritivna i dijetoterapijska vrijednost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 22:54