JUTARNJI U MADRIDU

Kongres o dijabetesu: U Kanadi dostupna tjedna doza inzulina, u Hrvatskoj od 2026.

Novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš u Madridu

 Dušan Miljuš/Jutarnji List
Prvog dana 60. godišnjeg skupa Europskog udruženja za istraživanje dijabetesa prezentiran je novi postupak koji će znatno olakšati život oboljelima od šećerne bolesti

Više od 10.000 znanstvenika, liječnika, ali i predstavnika industrije koja proizvodi lijekove i pomagala za osobe oboljele od dijabetesa okupilo se na jubilarnom 60. godišnjem kongresu Europskog udruženja za istraživanje dijabetesa (EASD – European Association for the Study of Diabetes).

Tijekom ovog tjedna do petka koliko traje kongres održat će se brojna predavanja o novim znanstvenim studijama, ali i prezentirati slučajevi iskustava liječnika u liječenju osoba oboljelih od dijabetesa. Već prvog dana najveću pozornost među desecima predavanja i prezentacija izazvalo je iskustvo sa sedmodnevnom dozom bazalnog inzulina koji je postao dostupan u Kanadi i kojeg je proizveo Novo Nordisk.

image

Novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš u Madridu

Dušan Miljuš/Jutarnji List

Zapažene su bile i prezentacije iskustava korištenja senzora za kontrolu dijabetesa, prije svega onih koji su se nedavno pojavili na tržištu Dexcom One+, koji je dostupan i u Hrvatskoj, te Abbottova Libre 2 Plus i Rochea koji bi tek trebali doći na hrvatsko tržište. Najjači adut Rocheovog senzora što ističe proizvođač je što na temelju osobnih parametara svakog pacijenta predvidjeti kretanje razine glukoze u krvi osam sati unaprijed, što je posebno značajno tijekom noći kad postoje opasnosti od hipoglikemije. Dakako, EASD u Madridu okupio je stručnjake iz cijelog svijeta i svi oni koji se bave problemima osoba sa šećernom bolesti ne propuštaju takve skupove, pa tako ni brojni dijabetolozi, endokrinolozi i nutricionisti iz Hrvatske. Sreli smo i izv. prof. dr. sc. Mladena Krnića, internistu, endokrinologa i dijabetologa u Zavodu za endokrinologiju i dijabetologiju KBC-a Split koji je bio jedan od brojnih sudionika na kojoj je prezentiran tjedni inzulin koji je već dostupan u Kanadi.

image

Mladen Krnić

Dušan Miljuš/Jutarnji List

„Ovo je već prvog dana značajna novost i predstavlja veliki napredak u liječenju dijabetesa. Očekujemo da bi se za dvije do tri godine mogao pojaviti i u Hrvatskoj. O dojmovima s ovog najvećeg skupa o dijabetesu u Europi kojeg prate i brojni specijalizirani mediji pitali smo i Davora Skeledžiju, glavnog urednika portala nainzulinu.com, dijabetičara, koji je također redoviti pratitelj znanstvenih skupova o dijabetesu o čemu izvještava na svom portalu.

image

60. godišnji kongres Europskog udruženja za istraživanje dijabetesa

Dušan Miljuš/Jutarnji List

„Fokus za novi inzulin su trenutno osobe s dijabetesom tip 2. Starijim osobama s tim tipom dijabetesa kao i oni kojima brinu od njima, od obitelji do medicinskog osoblja će davanje inzulina na tjednoj bazi omogućiti ugodniji život i manje brige o svakodnevnim aplikacijama inzulina“, kaže Skeledžija. Sretan sam što sam na ovom skupu vidio i veliki broj liječnika iz Hrvatske i regije što je pokazatelj da ulažu u svoju edukaciju i praćenje najnovijih trendova u liječenju dijabetesa. Meni osobno puno znači da vidim tehnologiju koju već imamo u Hrvatskoj ili onu na koju nećemo dugo čekati i mi pacijenti u Hrvatskoj“, kaže Skeledžija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 11:14