UGROŽENO ZDRAVLJE

Liječnik upozorava na štetnu naviku: ‘Djeci od 7 godina dajemo jedan otrov koji je opasniji od marihuane...‘

Ilustracija

 /Chris Rout/alamy/alamy/profimedia/chris Rout/alamy/alamy/profimedia
Podijelio je neke osnove principe za koje smatra da ih se treba pridržavati ako želimo zdrav i dug život

Dragan Ivanov, specijalist interne medicine i osnivač Udruge vegetarijanaca Eden iz Novog Sada, za Blic.rs podijelio je neke osnove principe za koje smatra da ih se treba pridržavati ako želimo zdrav i dug život.

- Navečer treba ići spavati na vrijeme, prije 23 sata, posebno djeca i mladi u pubertetu. Spavat ćemo dovoljno, melatonin će sintetizirati i zajedno s hormonom rasta regenerirati naš mozak i cijeli organizam - objašnjava Ivanov za Blic.rs.

Ujutro odmah nakon buđenja, dodaje, treba uključiti mozak.

- Kako? Tako da mu dajemo energiju. Najbolji izvor energije za naš mozak i cijelo tijelo su med i voće. Naš mozak radi isključivo na glukozi. Djeca ne bi trebala ići u školu bez unosa prirodnih, neprerađenih ugljikohidrata koji se nalaze u medu, voću i cjelovitim žitaricama - rekao im je liječnik.

Na posao, kaže, treba ići biciklom ili pješice jer se nakon četiri sata sjedenja tijekom rada mozak “isključuje”. Tijekom ostatka dana također ističe važnost fizičke aktivnosti koja će trajati do sat vremena, uz boravak na suncu.

Idealno vrijeme je, kaže, kad sunce izlazi i zalazi jer će se sintetizirati vitamin D, melatonin i serotonin. Za ručak preporučuje mahunarke i kasnije preskakanje večere. Dotaknuo se i teme emocija, za koje tvrdi da mogu biti “otrovne”, jednako koliko i povišeni kolesterol ili duhanski dim.

- Izolacija i usamljenost, nespretnost u komunikaciji s drugim ljudima, toksičniji su za naše zdravlje od duhanskog dima. Djeci od 7 godina nećemo davati marihuanu, ali im dajemo drugi otrov koji je opasniji od marihuane, a to je pretjerana uporaba elektroničkih uređaja i društvenih mreža. To je za djecu otrovnije od pušenja marihuane - zaključuje Ivanov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 10:52