Konzumiranje namirnica koje sadrže vitamin C, poput naranča, papaja, paprika, brokolija i jagoda, može smanjiti rizik za najčešći tip hemoragijskog moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje koje će u travnju biti predstavljeno na 66. godišnjem kongresu Američke akademije za neurologiju u Philadelphiji.
Hemoragijski moždani udar je rjeđi od ishemijskog, no češće je smrtonosan pa je stoga ovo otkriće utoliko važnije. U istraživanje je bilo uključeno 65 osoba koje su doživjele hemoragijski moždani udar ili puknuće krvne žile unutar mozga koje se uspoređivalo sa 65 zdravih osoba.
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr
Svi ispitanici su testirani na razinu vitamina C u krvi. 41 posto ih je imalo normalne razine vitamina C, 45 posto je imalo smanjenu razinu vitamina C, a 14 posto ih je imalo deficijenciju tog vitamina. U prosjeku, osobe koje su imale moždani udar imale su i smanjenu razinu vitamina C u krvi dok su oni koji nisu imali moždani udar imali normalnu razinu tog vitamina u krvi.
– Rezultati naše studije pokazuju da deficijencija vitamina C može biti smatrana rizičnim faktorom za ovaj tip moždanog udara, jednako kao što su to visok krvni tlak, konzumiranje alkohola i prekomjerna tjelesna težina – kaže autor studije dr. Stephane Vannier sa Sveučilišne bolnice Pontchaillou u Rennesu dodajući da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo kako točno vitamin C pomaže u smanjenju rizika za moždani udar, no da je ovo u svakom slučaju značajan korak naprijed.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....