KAKO SE RASHLADITI?

‘Ma kakav celer, uhvatite se ove namirnice i upalite štednjak!‘ Neobičan savjet hrvatske nutricionistkinje oborio slavan mit

ivana barisic, nutricionistica, foto: privatna arhiva

 Marijana Sever Tot/
Konzumiranje jako začinjene hrane na visokim temperaturama može potaknuti znojenje, slično kao i kod pijenja toplih napitaka, kaže magistrica nutricionizma Ivana Barišić

Ako se želite rashladiti, prvo uključite štednjak. Ovo zvuči kao pomalo neobičan savjet, ali stručnjaci kažu da topla hrana potiče znojenje kojim se onda rashlađuje tijelo. Možda je najbolji način preživljavanja +40 u hladu da zaboravite sladoled i posegnete za tanjurom toplog ljutog čilija.

Naša poznata nutricionistica Ivana Barišić, direktorica Nutrilife centra, pojasnila nam je jesu li savjeti koje desetljećima slušamo o konzumaciji hrane ljeti mit ili istina.

1. Rashlađuje li topli čaj ljeti?

Pijenje toplog čaja može pomoći u rashlađivanju. Kada ga pijete, povećava se unutarnja temperatura tijela, što potiče znojenje. Isparavanje znoja s kože pomaže u snižavanju tjelesne temperature.

Topli čaj može biti koristan, ali važno je unositi dovoljno tekućine i prilagoditi unos napitaka svojim potrebama. Za ljeto preporučujem čaj od mente. Iako je topao, mentol u menti pruža osvježavajući osjećaj hlađenja, a istovremeno pomaže smiriti probavne smetnje koje su češće tijekom vrućih dana. Također, čaj od mente pomaže u održavanju hidratacije, što je ključno za vrijeme ljetnih vrućina.

Savjeti

Unos tekućine: Osigurajte dovoljno tekućine, bilo toplih, bilo hladnih napitaka, kako biste ostali hidratizirani.

Individualne potrebe: Slušajte svoje tijelo - ako vam više odgovara hladan napitak, prilagodite se tome.

Odabir čaja: Biljni čajevi poput mente mogu dodatno osvježiti.

2. Što se događa ako na visokim temperaturama jedemo jako začinjenu hranu?

Konzumiranje jako začinjene hrane na visokim temperaturama može potaknuti znojenje, slično kao i pijenje toplih napitaka. Začinjena hrana, kao što je ljuta paprika, povećava unutarnju tjelesnu temperaturu, što stimulira znojenje.

Konzumacija jako začinjene hrane može pomoći u rashlađivanju tijela putem znojenja, ali je važno unositi dovoljno tekućine i prilagoditi unos začina prema vlastitoj toleranciji.

Savjeti

Termoregulacija: Znojenje pomaže tijelu da se hladi jer isparavanje znoja s kože snižava tjelesnu temperaturu.

Unos tekućine: Povećano znojenje zahtijeva dodatni unos tekućine kako bi se spriječila dehidracija.

Individualna tolerancija: Neki ljudi bolje podnose začinjenu hranu i njezine učinke dok drugima može izazvati nelagodu.

3. Može li celer izazvati alergiju na vrućini?

Celer može izazvati alergijske reakcije, a kod nekih ljudi simptomi mogu biti izraženiji na visokim temperaturama. Celer sadrži alergene koji mogu izazvati simptome kao što su svrbež, osip, oticanje usana i grla, a u rijetkim slučajevima anafilaksiju.

Osobe s poznatim alergijama trebaju biti oprezne i izbjegavati konzumaciju celera u takvim uvjetima

Savjeti

Osjetljivost na toplinu: Na visokim temperaturama simptomi alergije mogu biti intenzivniji zbog pojačanog znojenja i širenja krvnih žila.

Unakrsne reakcije: Ljudi s alergijom na pelud mogu imati unakrsne reakcije na celer, što je poznato kao sindrom oralne alergije.

Oprez pri konzumaciji: Ako imate poznatu alergiju na celer ili pelud, izbjegavajte celer posebno na visokim temperaturama.

4. Pomaže li konzumiranje rajčice da ne izgorimo na suncu?

Konzumiranje rajčice može pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih sunčevim zrakama. Rajčice su bogate likopenom, snažnim antioksidansom koji može povećati otpornost kože na UV zračenje.

Savjeti

Likopen: Redovita konzumacija rajčice može povećati razinu likopena u koži, smanjujući oštećenja od UV zraka i smanjujući rizik od opeklina.

Cjelovita zaštita: Iako rajčica pomaže, ona nije zamjena za kreme za sunčanje. Uvijek koristite zaštitu od sunca - SPF faktor.

Prehrana: Uključite rajčice i druge namirnice bogate antioksidansima, poput lubenice i crvene paprike, za bolju zaštitu kože.

5. Koliko je opasno jesti kremšnite i slične kolače s jajima na temperaturama iznad 30 stupnjeva?

Jesti kremšnite i slične kolače s jajima na visokim temperaturama može biti opasno zbog rizika od bakterijskih infekcija, poput salmonele. Na temperaturama iznad 30°C, bakterije se brže razmnožavaju, što povećava rizik od trovanja hranom.

Savjeti

Čuvanje na hladnom: Držite kolače s jajima u hladnjaku do posluživanja kako biste spriječili rast bakterija.

Svježina: Konzumirajte svježe pripremljene kolače i izbjegavajte one koji su dugo stajali na sobnoj temperaturi.

Higijena: Pridržavajte se visokih higijenskih standarda pri pripremi kolača kako biste smanjili rizik od kontaminacije.

6. Može li se popiti previše vode?

Moguće je popiti previše vode, što može dovesti do stanja poznatog kao hiponatremija ili trovanje vodom. To se događa kada prekomjeran unos vode razrijedi razinu natrija u krvi, što može imati ozbiljne posljedice po zdravlje - mučninu, promjenu mentalnog statusa, glavobolju, grčeve i slično.

Savjeti

Balans: Održavajte ravnotežu između unosa vode i elektrolita, posebno tijekom intenzivnih fizičkih aktivnosti.

Poslušajte svoje tijelo: Izbjegavajte prisilno pijenje velikih količina vode u kratkom vremenu.

Simptomi hiponatremije: Budite svjesni simptoma poput glavobolje, mučnine, zbunjenosti i u težim slučajevima napadaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 11:34