GRENOBLE Muškarci s visokom razinom testosterona – hormona muškosti koji potiče rizično ponašanje i povećava seksualni nagon – vole ljutu hranu, otkrilo je francusko istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Physiology and Behavior.
Istraživanje su pod nazivom 'Neki to vole vruće' sproveli znanstvenici sa Sveučilišta Grenoble-Alpes na 114 muškaraca u dobi od 18 do 44 godine.
Ispitanicima je posluživana hrana koju su mogli začiniti sa solju i ljutim umakom od paprike. Primijećeno je da muškarci kojima je izmjerena viša razina testosterona u tijelu, ujedno i više posežu za ljutim umakom.
Uživanje u kapsaicinu, sastojku koji paprikama daje ljutinu, povezano je s društvenom dominacijom, agresijom i odvažnim ponašanjem, pišu autori studije.
'Istovremeno, niske razine testosterona povezuju se s letargijom i depresijom.'
Iako je veza između ljute hrane i testosterona dokazana, još nije jasan mehanizam koji povezuje jedno s drugim.
'Široka lepeza faktora, od genetskih i fizioloških do psiholoških i društvenih, utječe na odabir i konzumiranje hrane bogate kapsaicinom', zaključak je studije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....