ZABRINJAVAJUĆE

Nova studija o covidu otkrila: Sada se zna tko je podložniji srčanom i moždanom udaru

Testiranje na covid 2021.

 Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix
Istraživači su se fokusirali na dugoročne kardiovaskularne rizike za necijepljene osobe koje su se zarazile tijekom prvog vala pandemije

Ljudi koji su u prvom valu pandemije koronavirusa imali teški oblik te infekcije u dvostruko su većem riziku od srčanog i moždanog udara.

Nova studija, objavljena u časopisu Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, otkriva da bi taj povećani rizik mogao trajati i do tri godine. Istraživači su se fokusirali na dugoročne kardiovaskularne rizike za necijepljene osobe koje su se tijekom prvog vala pandemije zarazile virusom. U usporedbi s nekim tko nikada nije imao covid-19, vjerojatnost srčanog udara, moždanog udara i smrti je udvostručena za one koji su ikada bolovali od koronavirusa, a četiri je puta veća za one kojima je pritom bila potrebna hospitalizacija, prenosi ABC News.

Povećana opasnost je trajala više od tri godine nakon početne infekcije, a to predstavlja ozbiljnu kardiovaskularnu prijetnju usporedivu s dijabetesom tipa 2.

Dr. Hooman Allayee, glavni istraživač studije, rekao je za ABC News da je smrtnost od kardiovaskularnih bolesti od 2010. do 2019. postojano padala, no onda se odjednom, između 2020. i 2022. to promijenilo.

Osobe s krvnim grupama A, B i AB bile su posebno osjetljive na kardiovaskularni rizik nakon covida, a osobe s krvnom grupom 0 imale su smanjene šanse za takve probleme.

- Poznato je da je krvna grupa povezana s rizikom od srčanog i moždanog udara. Ako je vaša krvna grupa A, B ili AB, veća je vjerojatnost da će vas virus zaraziti i to čini ove krvne stanice otvorenima za ulazak virusa, kaže Allayee.

Studija naglašava i ulogu cijepljenja.

- Bez obzira koje cjepivo je netko primio, samo šest mjeseci nakon cijepljenja ili docjepljivanja smanjila se mogućnost srčanog i moždanog udara. No imunitet s vremenom opada i zbog toga su potrebni boosteri. U protivnom biste mogli biti podložni ponovljenoj zarazi teškog oblika covida, dodaje Allayee.

Svatko tko je nekada imao tešku infekciju covidom, posebno ako je ta osoba bila hospitalizirana, trebao bi s liječnicima razgovarati s zdravstvenim opasnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. listopad 2024 08:43