SAVJETI STRUČNJAKA

NOVA ZNANSTVENA STUDIJA Biljna prehrana može pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2

 Profimedia, Imagefood SM

Pridržavanje prehrane koja se bazira na biljkama može biti od pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2, pokazala je nova studija.

Poveznica između navika jedenja hrane koja uključuje puno povrća i prevencije dijabetesa je još bolja kad su samo zdrave namirnice pripremljene od biljki, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, mahunarki i orašastih plodova uključene u svakodnevnu prehranu, za razliku od prehrane bogate obrađenim žitaricama, škrobom i šećerima. To pokazuje studija koja je objavljena u časopisu JAMA Internal Medicine, piše CNN.

- Saznali smo da je biljna prehrana povezana s 23-postotnom redukcijom rizika od dijabetesa, kazao je dr. Qi Sun, izvanredni profesor na odjelu za prehranu Škole za javno zdravlje u Bostonu i koji je voditelj provedenog istraživanja.

- Nadalje smo dokazali da su pojedinci koji su provodili zdravu verziju prehrane zasnovane na biljkama i ustrajavali na unosu svježeg voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i mahunarki i minimizirali unos zaslađenih pića i rafiniranih ugljičnih hidrata imali dodatnu redukciju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 u iznosu od 30 posto, kazao je.

Liječnici već dugo znaju da zdrava prehrana, zajedno s redovitom vježbom, održavanjem primjerene težine uz nepušenje predstavlja način da se prevenira ili odgodi razvoj dijabetesa broj 2.

- Zaista, vegetarijanska ili neka druga prehrana bazirana na biljkama, a koja uključuje slobodne šećere i rafinirane ugljikohidrate može povećati rizik od dijabetesa tipa 2, posebno kad je povezana s niskom razinom tjelesne aktivnosti, napisao je Tom Sanders, profesor emeritus prehrane na King's Collegeu u Londonu u pisanoj izjavi koju je distribuirao Science Media Centre. On nije bio uključen u novo istraživanje.

Više od 30 milijuna ljudi u SAD-u, odnosno oko deset posto populacije, ima dijabetes, a oko 95 posto oboljelih ima dijabetes tipa 2. Slučajevi dijabetesa su se povećali za četiri puta u zadnja tri desetljeća.

Dijabetes je globalno u porastu. Broj ljudi s dijabetesom se povećao od 108 milijuna 1980. do 422 milijuna 2014., saznaje se od Svjetske zdravstvene organizacije.

Novi članak je uključio procjenu devet prije objavljenih studija o prehrambenim navikama biljne prehrane i dijabetesa tipa 2 među odraslim osobama. Te studije su uključile ukupno 23,544 slučaja.

Nakon procjene podataka u tim studijama, istraživači su došli do rezultata da veće priklanjanje prehrani baziranoj na biljkama donosi manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i to je uravnoteženo među svim dobnim skupinama i to unatoč osobnom indeksu tjelesne mase.

U novom članku su i neka ograničenja, među kojima i to da su podaci o prehrani prikupljeni od ljudi koji su sami izvijestili o svojim navikama u prehrani, a tu postoji rizik nedostatka objektivne procjene. Osim toga, pronađena je samo poveznica između prehrane bazirane na biljkama i niskog rizika za razvoj dijabetesa. Potrebno je još istraživanja da bi se utvrdilo postoji li doista uzročno-posljedična veza.

- Članak podržava ono što je ranije utvrđeno, da je prehrana s velikim udjelom vlakana povezana sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih i metaboličkih oboljenja, kazala je istraživačica Alexandra Johnstone iz Škotske. Ni ona nije bila uključena u izradi novog znanstvenog članka.

- Buduća istraživanja se moraju fokusirati na komponente u prehrani koja je orijentirana na biljke, koje su povezane s preventivnim zdravstvenim efektima, kazala je ona u svojoj izjavi.

Novi članak se oslonio na prethodno objavljene studije da bi definirao 'prehranu zasnovanu na biljkama' ali sveukupno 'postoji mnogo tipova prehrane koju se može smatrati prehranom zasnovanom na biljkama, počevši od stroge veganske prehrane, vegetarijanske prehrane do prehrane koja naglašava unos namirnica baziranih na biljkama, ali ne isključuje u potpunosti unos namirnica životinjskog porijekla.

Članak je pokazao da jedenje hrane bazirane primarno na biljkama, a koja je uključivala neke životinjske proizvode, kao što je meso, i dalje može biti od koristi, kazao je Sun. - Imajte na umu da su brojni obrasci zdrave prehrane kao što su mediteranska prehrana ili DASH dijeta također bazirani na biljkama. Za ljude koji se već ovako hrane može se reći da su na pravom putu, kazao je Sun.

- Hrana u mediteranskoj prehrani ima veliku količinu antioksidansa, vitamina, minerala i vlakana, a svi su oni ključni faktori za reduciranje kroničnih bolesti, kazala je stručnjakinja za prehranu Rahaf Al Bochi.

- Mediteranska prehrana je više od prehrane, to je način života. Ona ohrabruje da se jede s prijateljima i s obitelji, da se ljudi druže tijekom jela, da se pažljivo jede omiljenu hranu, kao i kretanje i vježbu za kompletan zdravi životni stil, piše CNN.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 04:30